Колку е чист воздухот во РМ

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам што би требало да направат, баш разговарав со мои колеги викаат дека тие честички се доста мали, можеби би требало при излегување да се носат специјални маски, претпоставувам дека има во продавниците за хтз опрема заштитни маски со мрежа од отвори (мешови) доволно мали за да ги запре честичките за да не се вдишат. Ама никогаш не сум имал потреба па не сум се распрашал.

Обичните маски што ги има во аптека ( оние што и медицинскиот персонал ги користи ) не вршат работа?

Обичните маски што ги има во аптека ( оние што и медицинскиот персонал ги користи ) не вршат работа?

Не сум информиран, мислам дека не се баш ефикасни, тие се повеќе да спречат аеросоли. Може има повеќе видови, т.е. со погусти сита.

Ја користам памучно шамивче, не знам колку штити али од надвор станува црно. :icon_lol:

Нормално дека ке биде загадено кога цените на парното и стујата ги зголемија до бесвест.
Сите почнаа да горат што ке им дојде при рака. Не се криви луѓето што сметките за струја и парно се поголеми од нивната плата.
Ако е ова една од причините за загаденоста, а по се изгледа је бидејки како се зголемува цената на струјата и парното
така е се позагадено. Тогаш нека ја намалат цената на парното и сите што имаат можност да се приклучат ке го направат тоа.
Исто така цената на стујата нека се намали во зимскиот период за оние кои немаат можност да се приклучат на топлификација.
Ако топланите низ градот се загадувачи тогаш нека направат нови по сите еко стандарди.
И да почнат со гасификација, нели тоа беше приоритет како долгорочно решение.
Немој само некој да каже нема пари.
Вака некако би требало да изгледаат мерките на владата, а не да ми глумат шипо стајл ја незнам, сум бил у подрум, кашлајте, не искачајте од дома...
Вчера прочитав текст требало пола коли да се забранат. Како никогаш да не слушнале за нешто друго освен казни и забрани.
Ако се причина старите коли нека направат слободен увоз на коли со Еуро 4 и 5 без никакви царини, давачка и поголем дел од луѓето ке можат да дојдат до еко кола.

точно така е, но дали јас сум должен да бидам труен затоа што некој гори све и свашта? или ти, твојата фамилија, твоите најблиски треба да бидете труени?
--- надополнето: 22 декември 2013 во 16:41 ---
Не сум информиран, мислам дека не се баш ефикасни, тие се повеќе да спречат аеросоли. Може има повеќе видови, т.е. со погусти сита.

Ја користам памучно шамивче, не знам колку штити али од надвор станува црно. :icon_lol:

Ти треба маска која задоволува ЕN-149 стандард,може да се најде во продавници за хтз опрема

Ти треба маска која задоволува ЕN-149 стандард,може да се најде во продавници за хтз опрема

Фала лепо, извести не дали има во Скопје и во која продавница, ако дозволуваат правилата на форумот. :)

точно така е, но дали јас сум должен да бидам труен затоа што некој гори све и свашта? или ти, твојата фамилија, твоите најблиски треба да бидете труени?
--- надополнето: 22 декември 2013 во 16:41 ---

Никој не заслужува да биде труен. Мое мислење е дека треба топлификација и топлењето на струја да биде поефтино од дрва. Ти што предлагаш?

Мала шала на своја сметка :pos:битола.png
А богами и тие не се за машала :unsure:
1501787_10152093949070325_40840610_n.jpg

Во Кисела Вода прст пред око не се гледа,МАГЛА!

Комшиче, шалче капа обавезно, ја ко еским шетам.
Башка денес ќе се патосирав по скалите кај Москва, ужас е надвор ништо не се глеа и кочан ладно. Брр :нинџ:

Сликиве како од Silent Hill

2zz1fuv.jpg

Ако сакаме да го релативизираме проблемот, точно дека магли имаше и порано, посебно околу Св Никола ама магла и смог...

Министерството за животна средина го следи нивото на загадување преку неговата мрежа на мониторинг станици. Има пет во Скопје, две во Битола, две во Велес, по една во Кичево, Куманово, Кочани, Тетово, Кавадарци и во селото Лазарополе и две во близина на рафинеријата ОКТА (близу селата Миладиновци и Мршевци). Во септември 2011 година се активираа уште две мерни места. Овие станици мерат повеќе загадувачи на воздухот, вклучувајќи ги и важните PM10. Во 2008 година, просечната годишна концентрација на PM10 во Скопје била 80 микрограми на метар кубен, а во 2011 година пораснала на просечни 130. Ова остро зголемување е загрижувачко. Во земјата во целина, просечната концентрација од околу 70 микрограми во 2008 година ја стави Македонија на околу 70-то место во светот по чистота. За споредба, просечната концентрација во земјите на ЕУ15 е 26 микрограми, што е доста под граничната вредност од 40. Уште позагрижувачки е дека меѓу урбаните области, во 2008 година, Скопје беше рангирано на 100-то место по загаденост (од околу 1000 градови), а во 2011 беше на 40-то место. Скопје има далеку најзагаден воздух во Европа, следено од Сараево со околу 120 микрограми и повеќе турски градови со ниво од околу 100 и бугарски градови со околу 70. Меѓутоа, годишните просеци не ја кажуваат целата приказна. Дневните вредности се исто така критични. Поради тоа, ЕУ утврдила дневен стандард за PM10 од 50 микрограми кој не треба да се надмине во повеќе од 35 дена во годината. Според овој стандард, квалитетот на воздухот во Скопје е дури и поалармантен.

Сите што викате и порано било вака нема врска, имаше магла ама не мирисаше цел воздух на дим и нешто запалено, мината зима немаше ништо вакво.

Photo0641.jpgPhoto0642.jpgPhoto0645.jpg

Видеово е со слаб квалитет но сепак се гледа нешто. Во кисела вода моментално е како она народното "Прст пред око не се гледа" Инаку ова е моменталната состојба.

Комшиче, шалче капа обавезно, ја ко еским шетам.
Башка денес ќе се патосирав по скалите кај Москва, ужас е надвор ништо не се глеа и кочан ладно. Брр :нинџ:

Комши јас не ни шетам :D Многу магла стварно,ко на филмот The Mist,мислам некое чудовиште ќе ти испадне од негде(шала),стварно надвор е морничаво :unsure:

Денеска беше допрено дното...
Толкава магла дефинитивно не сум видел во животот.
Татко ми што на памет ги знае улициве, мижеечки ќе ги вози, не можел до Кисела Вода да отиде. Релација што се вози за 40 секунди, ја возел 12 минути :pos:
Ниедна кола не излегла од маало, сите се вратиле назад.
Кај мене на улица нема толку магла, ама од една-две улици подоле почнува густото, прст пред око не се гледа :icon_mrgr:

Денес можевме од Марково крувче да следиме како маглата го јаде Скопје.
Не можам да ви опишам, треба да видите, пошто осд слика малку се забележува.
Нешто неверојатно, само Пржино се гледаше, а се друго беше под магла. Единствено врвот на МТВ и врвот на новата високо катница во Аеродром се гледаа малку низ маглата.
Ги гледаш само врвовите на елките од блиските населби на Пржино, куќите во Пржино и толку :D

1510519_10202705941038878_581878092_n.jpg1471212_10202705940878874_634568903_n.jpg1526580_10202705939758846_1418278284_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom