Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ле,ле колку напишам ми се избриша.Можеби денес не се греат на дрва или јаглен сите, ама и сега горењето дрва (и ѓубре) е најупотребуван метод за греење. Само што сега бројката на оџаците е барем пет пати зголемена од тогаш.
Додај го и фактот дека денес луѓето помалку домаќински размислуваат, јас лично знам неколкумина кои (влажни) дрва купија помалку од месец дена пред грејната сезона. Наместо да купат дрва на пролет или лето, за да имаат време дрвата убаво да се исушат и да горат поефикасно.
Не пет пати него и педесет пати е поголема бројката на оџаците во околината на Скопје од сите четири страни.Можеби денес не се греат на дрва или јаглен сите, ама и сега горењето дрва (и ѓубре) е најупотребуван метод за греење. Само што сега бројката на оџаците е барем пет пати зголемена од тогаш.
Додај го и фактот дека денес луѓето помалку домаќински размислуваат, јас лично знам неколкумина кои (влажни) дрва купија помалку од месец дена пред грејната сезона. Наместо да купат дрва на пролет или лето, за да имаат време дрвата убаво да се исушат и да горат поефикасно.
И не е до фабриките секако и точка.
Загаденост на воздухот:30 % од несоодветни печки на несоодветни дрва .
..........................................40’ % од оџаци под секој газ и дење и ноќе.
..........................................10 % од местоположба на градот,котлина,протисок,ветер.
...........................................10 % од висококатници и затварање на природен провев.
............................................10% од индустриски капацитети и неисправни филтри.
Знам јас и подобро,но може и да се направи еве анкета со овие парашања па ќе добиеме некои проценти од што е тоа бар од нас членови на Кајгана.Нема фабрики за да биде од нив. Несоодветни печки и дрва жими... Па и во лето е загадено, престанете веќе со тоа греење. Не можеш да смениш местоположба на град, ама затоа можеш да оставиш природен проток на воздух. Кој к*р изградија Порта Влае? Знаеш? За господата во Карпош да не им дувал ветер од Шар Планина! Е, кога е така, гушете се сега. Глупаци едни. А и целиов муабет е наопаку. Под загадување на воздух не се подразбира само чад. Каде е хемија, каде е прашина, каде е радијација и јонизирачко зрачење? Или тоа не ве учеле во школо...
Затоа што маглата се состои од природни пм10 и пм2.5 честички?!??
Oh, wait...
Еве малку времеплов.Повеќето го познавате Аеродром,сегашниов Аеродром.Нема фабрики за да биде од нив. Несоодветни печки и дрва жими... Па и во лето е загадено, престанете веќе со тоа греење. Не можеш да смениш местоположба на град, ама затоа можеш да оставиш природен проток на воздух. Кој к*р изградија Порта Влае? Знаеш? За господата во Карпош да не им дувал ветер од Шар Планина! Е, кога е така, гушете се сега. Глупаци едни. А и целиов муабет е наопаку. Под загадување на воздух не се подразбира само чад. Каде е хемија, каде е прашина, каде е радијација и јонизирачко зрачење? Или тоа не ве учеле во школо...
Остај ги ти кенедиевците, и кажи какви/кои климатски феномени предизвикуваат загадување со пм10 честици?Јак аргумент. Јас не ти барав состав на маглата, ниту пак што значи. Туку ја номинирав како пример, како метеоролошка појава која се јавува воглавно на зима.
Зошто ги отфрлаш сите климатски особености како фактор, како режим кои се надополнуваат при проблемите на градот и животната средина.
Бидејќи се зафати за зиме - лете принципите.
Еве, кажи ми нешто околу тоа, зошто имаме поинакви атмосферски појави, поинакви воздушни маси и било какви климатски режими на зима, него во останатиот период во годината.
Ти викам, kill the poor tonight...