Колку често се грижите за вашата орална хигиена ?

Член од
30 октомври 2011
Мислења
26
Поени од реакции
19
Поимот орална хигиена претставува превземање постапки за одржување на хигиена на забите и устата. Чистите заби и уста спречуваат заболувања на тврдите и меките структури т.е. појавувањето на кариес и пародонтопатија кои се всушност најчестите заболувања од кои е зафатена 90% од популацијата.
Во Македонија грижата за своето орално здравје е на катастрофално ниво , се повеќе како младите слабо ги четкаат забите,забите им се со наслаги , со кариес...
Колку вие водите грижа за вашите заби?
Колку пати во текот на денот ги четкате вашите заби?
Колку често ја менувате вашата четка за заби?
ако имате прашања во врска со оралната хигиена, со кариесот повелете

Последно уредено:
Прво нешто што забележав каде си ја сместил темата, бидејќи иако не си нов но не си постојан член затоа мој совет пред да отвориш тема прочепкај низ форумот и да видиш каде треба една тема да се отвори.

Ораналната хигиена најмногу е застапена на солидно ниво кај младите барем јас така имам приметено кај луѓето кои се +40 не се грижат толку пример многу пати ми се случило во Автобус седнам и некој кој сака да седне до мене и ме прашува дали е слободно кога ќе отвори уста мислам дека ко да отворил јама смрди корне и плус тоа мислиш дека ќе припаднеш во секој момент. Друга работа бидејќи работам цело време со луѓе многу луѓе не одржуваат хигиена доаѓаат за наплата и уште од кога ќе отвори уста тебе ти оди нагон за повраќање и после тоа се прашуваш како можат луѓето да не оделат 150 ден за паста и една четка барем најобичните да ги купат... не кошта 150 евра.. :facepalm: туку само 150 ден што истите тие пари ќе ги потрошат за пиво или пак за цигари... :sick:

па не би рекол дека е застапена на солидно ниво кај младите (барем од тоа што сум го видел јас до сега на вежби низ клиника )

Jas poznavam mlad stomatolog so necisti i krivi zabi. Pa movie se pobeli i posredeni. :icon_lol:
Higienata se poznava po zabite. Tolku li nemaat 15 min vo denot da odelat za 3 pati da si gi izmijat, a imaat vreme za drugi raboti vo wc. :D
Uste koga ke se nasmee nekoj sfakas kolku e saatot.

супер е темава, ќе има и доста прашања, можеби треба да се префрли во ЗДРАВЈЕ
а нели е ова тема за сите со овој проблем а не само за младите и ние повозрасните си имаме проблеми од овој тип де.
На пример вадење на заби, ставање нови заби, мостови или вилици или што е најново во светот во овој сегмент на здравјето.

Насабајле и навечер обавезно, а користам и раствор за плакнење на уста во текот на денот кога не заборавам...
Забите треба да се четкаат околу 3 минути, гледам што повеќе време да ги четкам и да ги опфатам сите површини (вестибуларно, орално, оклузално), а четката ја менувам додека не и ебам матер, иако треба да се менува на 2-3 месеци :D
За интерденталните простори користам само чепкалка за заби, неможам да се замарам со интердентални конци...

Поздрав од студент на Стоматолошки факултет - Скопје. :D

и после тоа се прашуваш како можат луѓето да не оделат 150 ден за паста и една четка барем најобичните да ги купат... не кошта 150 евра.. :facepalm: туку само 150 ден што истите тие пари ќе ги потрошат за пиво или пак за цигари... :sick:

Види, тие можат во секој момент да одвојат 150 денари за да купат паста и четка.... проблемот е потоа, кој ќе седи во купатило 5 минути и да ги четка забите гледајќи се во огледало... сепак мака е тоа :icon_lol:

Инаку јас ги мијам на секои 2-3 дена, доволно да ја одржувам хигиената во устата. Последен пат кога бев на забар пред 3 години го видов Господ во бели гаќи. Одтогаш редовоно си ги мијам забиве, сепак поарно ќе одвојам 5-10 минути во купатило, одколку 2 часа мачење кај забарот....:place:

Насабајле и навечер обавезно, а користам и раствор за плакнење на уста во текот на денот кога не заборавам...
Забите треба да се четкаат околу 3 минути, гледам што повеќе време да ги четкам и да ги опфатам сите површини (вестибуларно, орално, оклузално), а четката ја менувам додека не и ебам матер, иако треба да се менува на 2-3 месеци :D
За интерденталните простори користам само чепкалка за заби, неможам да се замарам со интердентални конци...

поздрав колега :)

Сабајле и навечер....
2 пати по едно 3 минути четкање мање више.....понекогаш ако е некоја ептен ситуација да сум пиел алкохол и 3 пати.

Od 3minuti cetkanje zabi nema nikakov efekt, najmalce 6minutki treba da se cetkaat :pipi:

Od 3minuti cetkanje zabi nema nikakov efekt, najmalce 6minutki treba da se cetkaat :pipi:

многу е важно како ги четкаш , а не колку време , ти ако сакаш четкај ги и пола саат ама ако не ги четкаш како што треба џабе ти е

Да бе, 20.

Тоа не го измислив јас, кажано е од професори и напишано во книги.

Нема врска, жули ги ти и 20 минути ако сакаш, бесцелно е ако не си ги опфатил сите агли.

Два пати на ден задолжително, памтам кога имав протези ги миев и откако ќе дојдев од школо. Навечер исто така со конец ги поминувам и ако видам дека негде не е убаво исчистено и со интраденталната четка ги поминувам на суво, без паста. Откако ќе почнете да користите конец ќе сфатите дека чисто миење заби онака само со паста е гола вода :) Можеби одзема повеќе време (што да ти кажам, 10 минути дали) ама затоа имам скоро 23 год. а сум немала кариес во животов. За раствор за заби немам некоја навика, памтам купив кога ги ставив протезите на времето 2ра средно и дали два пати го употребив, го прегази рокот на траење :D Кога ќе ги исплакнев забите со него имав чувство како течен прашак за перење да сум се напила.

Поздрав од дете на забари :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom