Колкава е потрошувачката на гориво на вашиот автомобил?

• Креатор на темата Креатор на темата Alek_Sk
  • Време на започнување Време на започнување
Пред некој ден имавме тема у маало потрошувачка на возило во градски услови.Се кажуваа некои фантастични бројки од 4л град,па 5 литри итн.....Се дискутираше на висок тон.Е дискусијата падна за Фиат Добло 1.3мултиџет дека во град троши 5л.И како порачан и мераклија за скара:vozbud:додје пријател наш кој има баш такво возило.Се собраа сеирџиите,и падна кладба кој губи скара плака.Се стави гориво,возилото празно.Се возеше релација од Аеродром до Центар,нешто на Партизанска по сокачињата и пак назад.На борд компјутерот покажа неверојатни :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol: 7.5литри на 100км.Сите занемеа,само еден се смееше бидејки падна гезме:vozbud::vozbud::vozbud:..Значи тие фантастични цифри важат на хартија и во идеални услови..:А кај нас има абнормални услови(лоша нафта-бензин,дупка на секој кош итн).....
Затоа ако сакате точна потрошувачка на вашето возило само по Италијански рецепт....1литро гориво у шише,шише на кров:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:и тераш....Кај застане таму пишуеш километри,и една математика,и опааа точна потрошувачка на гориво....На здравје

ја си мерев вака мојава кола.. имам 101 генерација со мене од 89та. ја напунив боцата до даска и пред да напраам 100км отидов до плинара - пошто немаше у железара морав да ставам на друго место ама километражата си застана точно на 110 километра - боцата ја дополнив собра 11 литра што значи 10 плин градска дека троши. само една работа се заебав - у железара пумпите работат на висок притисок а у стаклара не видов дали се на висок или низок али како и да е највеќе да ми е утка у математиката пола литро... за таа кола градска 10 плин сум супер задоволен.

Citaj pogore sto ti napisav,1.9 CDTi e fiatoviot 1.9 JTD. Isto i 1.3cdti e fiatov ama samo multijet izvedbata. Dti nema vrska so jtd.
Џабе се инатиш... Исузу моторите се 1.5 (корса), и 1.7.

2.0 дизелашот шо се вградуваше во Астра и Вектра (некаде од 1998, па до 2002) со називот Ecotec, и 75 KW, е идентичен (во блок, и механика) со онај шо се вградува во Фиат (Брава, Мареа и тн) под називот JTD. И двата се првата генерација на комон реил мотори, тука почна развојот на заеднички мотори на GM и Fiat, мада моторите се различно спакувани.

Лугето декларираат некои фантастични потрошувачки на гориво,небаре се добитници на Нобелова награда за физика:).......Е сега каде лежи вистината...

Секој производител на автомобили ја декларира својата потрошувачка мерена во идеални услови.Велам идеални бидејки сите знаеме дека рекламата е 50% завршена работа при продажбата на ново возило.Е сега реалните бројки се сосема друга работа.Прво потрошувачката на гориво кај нас не можеш да ја измериш(лошо гориво,сервис,резервни делови,итн).Второ полнење резервоар,па празнење и повторно полнење може да јави грешка од 1-2литри гориво.

Своевремено Цитроен со АХ со 1.5 д моторот најавуваше некои си 4литри гориво градска потрошувачка,па се испостави дека реалната потрошуавчка не е под 6,5-7литри на 100км.Се зависи од тоа каде го возите возилото,како се однесувате со папучата за гас(шумахер или баба стојна),итн

Во Скопје посебно во најголемиот шпиц кога е во 11 и во 4 тогаш можете да очекувате потрошувача и од 10 литри на 100км.....Значи низа фактори се во прашање......

Но секој со својата математика,нели...Ако некој мисли дека возилото му троши 3литри на 100км градска,тоа е негово мислење и ако не лаже нас се лаже и самиот себе......

За Матиз спомнуваа некои фантастични бројки од 5 литри на 100км градска,за да на крај реалната бројка е 7литри за троцилиндарскиот мотор,и 8 литри за четвороцилиндарскиот мотор.......

За Матиз спомнуваа некои фантастични бројки од 5 литри на 100км градска,за да на крај реалната бројка е 7литри за троцилиндарскиот мотор,и 8 литри за четвороцилиндарскиот мотор.......
А тек да видиш која е бројката ако има лошо калибриран плински уред... како 2.0 бензинец да возиш.

chevrolet aveo 1.2 sedan 2007 od 9 do 11 PLIN (razlika od dva nasto dali e vozena noke ili denje po guzva)
otvoreno za mene zacuduvacki 6 do 6.5 so vozenje od 2500 do 4000 RPM.So segasnata cena na plino 36 denari BT-OHRID-BT 340 denari

HYUNDAI ACCENT 1.3 2000 - 11 do 12 plin gradska a otvoreno 8
ova brojka da davam so pominati na hyundai 120 000km a na aveo 10 000km da ne ispadnat prazni muabeti posto nov sum na forumite i dosta vreme citav mnogu gluposti

ауди а4 1.9 тди 5 отворено, градска 7
голф 2 1.6д отворено 4, градска 5ипол -6

Џабе се инатиш... Исузу моторите се 1.5 (корса), и 1.7.

2.0 дизелашот шо се вградуваше во Астра и Вектра (некаде од 1998, па до 2002) со називот Ecotec, и 75 KW, е идентичен (во блок, и механика) со онај шо се вградува во Фиат (Брава, Мареа и тн) под називот JTD. И двата се првата генерација на комон реил мотори, тука почна развојот на заеднички мотори на GM и Fiat, мада моторите се различно спакувани.
2.0di i 2.0dti ne se komonrail i ne se fiatovite jtd. Tie se so bos pumpa i toa so ozloglasenata vp44 sto strasno se rasipuva. 1.9cdti se fiatovite komonrail jtd.[DOUBLEPOST=1394954098][/DOUBLEPOST]Glupo e da se pravat nekoi presmetki kolku na nekoj mu trosi gradska voznja. Premnogu faktori se vo igra, guzva,semafori,zimo/leto itn. Znaci kako so povekepati e kazano, ne e isto 100% gradska voznja vo centar, i npr relacija dracevo-gjorce. Na vtorava sigurno ke pokaze 30-50% poniska potrosuvacka, a i ednoto i drugoto e gradska voznja.
Mnogu biten faktor e kolku dolgi se relaciite, posebno vo zimo. Ako e kolata se vozi zime na kratki relacii nonstop pod sauk ke ja kaci i za 100% potosuvackata. Na mene vo prosek zimno vreme audito mi trosi 1-1.5l poveke nego vo leto, zborime za gradska, na otvoreno nema razlika.
Isto taka strasna razlika na potrosuvacka ima vo razlicni rezimi na zabrzuvanje i saltanje, ako go vozam audito penzionerski ,saltam na 1500-2000 obrtai i gledam so pobrzo da go lupnam vo peta i da puzam so 60kmh moze potrosuvackata i na 6-6.5 da padne gradska,ako e ubavo zagrean motorot. Heh, ama koj vozi vaka. Prosekot mi e 7-8l gradska letno vreme i 8-10l zimno. Na otvoreno 5.5 pri brzini 110-120kmh. Ako go gazam preku 160 znae i 10 na 100 da lapne, ako puzam 90kmh trosi 4.5-5.

Последно уредено:
Дечки колку би била потрошна на bmw 318i 87kw na plin..99 godina ( plin lovato so dizni)

Е и јас да прашам колкава би ми била потрошната на опел вектра 1.8 115кс на плин?

Шкода Фелиција 2000 год 1.3 на плин
град 12-13
отворено 7.5-8

2.0di i 2.0dti ne se komonrail i ne se fiatovite jtd. Tie se so bos pumpa i toa so ozloglasenata vp44 sto strasno se rasipuva. 1.9cdti se fiatovite komonrail jtd.[DOUBLEPOST=1394954098][/DOUBLEPOST]Glupo e da se pravat nekoi presmetki kolku na nekoj mu trosi gradska voznja. Premnogu faktori se vo igra, guzva,semafori,zimo/leto itn. Znaci kako so povekepati e kazano, ne e isto 100% gradska voznja vo centar, i npr relacija dracevo-gjorce. Na vtorava sigurno ke pokaze 30-50% poniska potrosuvacka, a i ednoto i drugoto e gradska voznja.
Mnogu biten faktor e kolku dolgi se relaciite, posebno vo zimo. Ako e kolata se vozi zime na kratki relacii nonstop pod sauk ke ja kaci i za 100% potosuvackata. Na mene vo prosek zimno vreme audito mi trosi 1-1.5l poveke nego vo leto, zborime za gradska, na otvoreno nema razlika.
Isto taka strasna razlika na potrosuvacka ima vo razlicni rezimi na zabrzuvanje i saltanje, ako go vozam audito penzionerski ,saltam na 1500-2000 obrtai i gledam so pobrzo da go lupnam vo peta i da puzam so 60kmh moze potrosuvackata i na 6-6.5 da padne gradska,ako e ubavo zagrean motorot. Heh, ama koj vozi vaka. Prosekot mi e 7-8l gradska letno vreme i 8-10l zimno. Na otvoreno 5.5 pri brzini 110-120kmh. Ako go gazam preku 160 znae i 10 na 100 da lapne, ako puzam 90kmh trosi 4.5-5.

2.0 DTI i DTH se istite motori sto gi ima vo BMW320 ! So taa pumpa. Ama glup narod se laze i gi kupuva. Fiat 1.9D ima uste poleprozna pumpa Lucas so EPIC sistem (Gospod da te pazi ako se rasipe). Mercedes C/E200/220D imaat isto Lucas pumpa (EPIC)... Ama glupite lugje mislat deka Mercedesot ke pomine 1000000Km mozebi da ama so 10 -tina pumpi ako se smenat. ahahahahhahahaha Toyota 2.0D e so ZEXEL pumpa. (kanta nevidena od pumpa), 2.2 DTI i vo Nissan 2.2 se isto so vp44, Audi 2.5 TDI e so VP44 pumpa itn.. Ford pa 1.8TDDI e so VP30 koja e isto taka leprozna. Opel 1.7DI/DTI e so VP30... Socustvo na sopstvenicite na ovie motori.

Zlaten 1.7SDI vo Lupo. 3.7 litri na 100Km. Gradska 5 provereno i testirano. (pazi na menjacite zaso im se potrosen materijal)

Ауди а4 99 година со 90кс, комбинирано 5.5л 100км

2.0 DTI i DTH se istite motori sto gi ima vo BMW320 ! So taa pumpa. Ama glup narod se laze i gi kupuva. Fiat 1.9D ima uste poleprozna pumpa Lucas so EPIC sistem (Gospod da te pazi ako se rasipe). Mercedes C/E200/220D imaat isto Lucas pumpa (EPIC)... Ama glupite lugje mislat deka Mercedesot ke pomine 1000000Km mozebi da ama so 10 -tina pumpi ako se smenat. ahahahahhahahaha Toyota 2.0D e so ZEXEL pumpa. (kanta nevidena od pumpa), 2.2 DTI i vo Nissan 2.2 se isto so vp44, Audi 2.5 TDI e so VP44 pumpa itn.. Ford pa 1.8TDDI e so VP30 koja e isto taka leprozna. Opel 1.7DI/DTI e so VP30... Socustvo na sopstvenicite na ovie motori.

Zlaten 1.7SDI vo Lupo. 3.7 litri na 100Km. Gradska 5 provereno i testirano. (pazi na menjacite zaso im se potrosen materijal)

Во Лупо/Ароса тебе и мене нема да се собере на задните седиште..Не дај Боже некој ФАП да не потчукне,воланот во уста ќе ти влезе

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom