Интересна тема, поточно интересно прашање.Од јазиците зборам Англиски и нe знам колку е за фалба српски и бугарски.Исто така читам струмичкиот и кумановскиот дијалект сте ги ставиле како јазици, па така едниот ми е мајчин а овој вториот го разбирам перфектно 100 %.
Може да споменам дека имав огромни познавања од францускиот јазик, во основно знаев повеќе француски од англиски но во Средно тотално го заборавив и сега ми е онака во бледо сеќавање.А од јазиците кои би сакал да ги зборувам се
фински - сакам да го зборам бидејќи Финска ми е една од омилените држави али мало морген да пробам да го научам бидејќи е тежок за сите пари
шпански - кога слушам шпанци разбирам 50-60 % од тоа што зборат, но не знам да склопам ниту една така посложена реченица на шпански, но планирам тоа да го променам, така што планирам да го учам на нет па ако тргне работава и на курс
германски - моментално најбаран јазик у свет, а со оглед имам братучед професор по германски јазик големи се шансите да го изучувам.Втора причина што се заебав и го пријавив за втор странски јазик на факс.
италијански - со него сум така-така, би сакал да го знам но не планирам да го изучувам
руски - иста причина како шпанскиот со малце напор ги разбирам што зборат, па зошто да неможам да им возвратам на руски.
А за јазик најлесно се учи преку комуникација и гледање на тв серии.Така го научив англискиот и српскиот, а и со тоа што бев приморан да гледам шпански серии кога далечинскиот управувач не беше во мој раце, почнав да го разбирам шпанскиот јазик.