Кој е најдобриот претходник (prequel) на сите времиња?

• Креатор на темата Креатор на темата Io Sono Interista
  • Време на започнување Време на започнување

Кој е најдобар предходник (prequel) на сите времиња?

• Вкупно гласачи
    54
...исто како да си кажал дека Скорсезе го заслужи оскарот за Департед (90% копија со нов глуп крај)....
Нема врска едно со друго. Ама кога сме тука, што забелешки имаш на Red Dragon?

Нема врска едно со друго. Ама кога сме тука, што забелешки имаш на Red Dragon?

:LOL: како бе нема врска, и у двата случаи инфериорната копија се турка како подобра а како може да биде подобра кога е копија, веќе си го видел тоа и подобро одглумено, изрежирано и атмосфера, итн итн...

http://www.metacritic.com/movie/manhunter
http://www.metacritic.com/movie/red-dragon
Ај рест мај кејс

Нема врска затоа што Департед е копија на Инферал Афеарс кој излезе брзо после тој филм, а Ред Драгон е приквел на јагнињата и како таков го знаат 99% од сите што го гледале. Тоа што ти сега викаш дека имало некој филм во 1986 на кој Ред Драгон бил римејк, мене ништо не ми значи, не знам ни кој е тој филм.
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 19:28 ---
И на IMDB и двата имаат 7.2, ако нешто тоа значи.

Pa sto ako :D Duri kako kopija e dobar, oti eve Hannibal Rising ne e nicija kopija, ednostavno prequel pa pak e los neli? Ako odime po logika "nemalo potreba da se pravi.."

Da naglasam samo deka minusot na Io mu ostanuva, sto go nema gledano Manhunter.

Се согласувам. Темава е отворена пред X-Men.
Во меѓувреме Rise of the planet of the Apes, но тоа пак ќе биде алтернативен prequel, како Star Trek, Prometheus и сите други што сега ги ревидираат приказните.

Стварно зошто 3 години апстиненција од темава? И само 6 поста дотогаш...
Он-топик: И јас сум за X-Men: First Class.

Само ти ја гледаш врската изгледа.

Прво, дали имало потреба да се прави римејк или не - римејкот обично е послаб од оригиналот, па тоа не ги спречи да направат стотици римејк филмови. Тоа нема никаква врска со темава затоа што Manhunter не е приквел на ништо. Приквел е филм кој е снимен после оригиналот, а прикажува дејство што се случило пред дејството во оригиналот. Така, Ред Драгон е приквел на Јагнињата.

Департед е копија, не е римејк. Во римејкот ликовите обично се исти, местата се исти и слично. Департед има украдено приказна - ликовите се различни, локацијата е изменета. Само приказмата и идејата се здиплени.

Инаку кога сме кај Ред Драгон, еве ти го во листа на најдобри приквели http://www.stuff.tv/news/past-and-future/movie-classics/15-of-the-best-movie-prequels-ever? направена во 2012, три години после темава. Ќе го најдеш во скоро сите листи ако пребаруваш. Јас не сакам да споредувам два филма што не сум ги гледал, ама не гледам како тоа филм со факинг Антони Хопкинс и факинг Едвард Нортон имал слаба глума. Ред Драгон е многу добар филм, според мене.

ама не гледам како тоа филм со факинг Антони Хопкинс и факинг Едвард Нортон имал слаба глума. Ред Драгон е многу добар филм, според мене.

Ене ти го Righteous Kill со ДеНиро и Пачино па глумат како касно да виделе у што филм ги бутнаа, т.е ништо посебно.
Ред Драгон и да е добар, од Менхантер подобар не е а и зашто би гледал едно исто по двапати?

Ене ти го Righteous Kill со ДеНиро и Пачино па глумат како касно да виделе у што филм ги бутнаа, т.е ништо посебно.
Ред Драгон и да е добар, од Менхантер подобар не е а и зашто би гледал едно исто по двапати?
Пред умирање се тие двајца. Серизно стоиш на тоа дека глумата во Ред Драгон не чини?

Гледани ти се Dark Knight, 3:10 to Yuma, The Next Three Days, King Kong, Time Machine...? И зошто?

Пред умирање се тие двајца. Серизно стоиш на тоа дека глумата во Ред Драгон не чини?

Гледани ти се Dark Knight, 3:10 to Yuma, The Next Three Days, King Kong, Time Machine...? И зошто?

Да де, римејк кога ќе има можност за подобрување, ама кога нема како у случајов...?, што донесе ново Ред Драгон? Добра глума...? Па и во Менхантер глумата е супер.
Менхантер и Р. Драгон се исти филмови, според иста книга се правени, како може едниот да биде приквел а другиот не...?

Стварно ми е глупо да повторувам прочитај некој пост поназад и отвори на Вики ако не ти е јасно.

Стварно ми е глупо да повторувам прочитај некој пост поназад и отвори на Вики ако не ти е јасно.
потполно е исто дејството и во двата филма, ако едниов се води како приквел на Јагнињата мора аутоматски и вториов, остај вики-шмики ''сум го гледал само едниот филм ама пак ќе тврдам''

Брееее.... како со децана од фан клуб Јуве да се расправам :pos:
Не знам што толку имаш проблем со општо прифатена дефиниција - приквел е филм кој е снимен после друг филм и го објаснува дејството пред случувањата филм. Менхантер е снимен пред Јагнињата, не е приквел на ништо. Помири се веќе еднаш. Ако Менхантер ти е подобар филм од Ред Драгон се е ок со мене, ама нема врска со темава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom