Ljupco Meljata
AJFON ILI ANDROID you choose
- Член од
- 11 ноември 2007
- Мислења
- 1.726
- Поени од реакции
- 475
Болна работа е поговоркава изгледа дека сеуште има болни луѓе у земјичкива наша.
Дегенска е не за друго.
Дегенска е не за друго.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
уии мона муррррСпоред твоиве коментари погоре,сеа ти ли си султанот од Пустец??
Мала шала не е на одмет![]()
а вие сите го чекате коњот на бел принц да дојде од баварија и да си го живеете животот онака ко у бајкаНемој сеа да ми го бунишОн е фраер, златно дете, шо се разбира у прашоци и малце е old school во сфаќањата за жените и рамноправноста
![]()
шо бе нооо шашмооо ?Nooooo![]()
Не е така,еве идеме на излети,викенди и сл,со друштво.Скоро секое машко од наше друштво знае да напраи скара,салата,да исцепе дрва,да поработи нешто,ама од женскиве дали три-четири од 10 комада знаат да напраат нешто.И одма ќе ги познаеш која е растена по дома,со ручек,со мајка,со фамилија,знае да направи,не треба да и кажеш.А не дигнала минџата у ваздух,пие повеќе од мене,се праи дека незнае до кај се јаде младо кромидче,а од Драчево е.Одма се познаваат "манекенките" кои дошле у новите фармерки или сукња на планина.Битно вечерта,фуфурката за у дискотека и е само два сантима покриена колку да не се гледа.Не реков дека сите женски се такви,али повеќето се.
На крај да ве прашам нешто вас женските,ама искрено да ми одговорите.Кога ве испраќаат од дома да ве мажат у друга куќа,зашто секогаш одите во куќата на мажот?Или ако дечкото не е способен од икс причини,живеете под кирија?Што не ве оспособат вашите родители да бидете рамноправни,како што сакате да бидете и да ви доделат по едно станче,едно собче или што ти ја знам?Или удрете на машкото,притискајте го.Значи традиција е,да се живее кај машкото,отсекогаш,тоа никој не го негира.Секое машко што неможе да изгради дом,или не е имотно способен,се осеќа идиотски и паѓа теретот на него.Не треба вие женските да го теретите,колку што он сам знае дека е закочен.Традиција е да го наследите туѓиот дом,туѓите ствари отсекогаш.Епа пичка му матер,традиција е и да знаете да подзачистите,да напраите ручек ко што доликува на едно семејство и да се грижите и вие за куќата.Па никој не ве тегне за уши да ве усели кај него дома.И знам дека ќе најдеш примери за домазети,за парови кои заеднички си створиле средства за свој дом.За домазет,кој домазет е рамноправен со женаму?Абе несмее да прдне бре.А пеки за парови кои заеднички со свои средства си изградиле дом,ама ретки се тука тие.Обично се традиционални семејства,во кои жената оди во куќата на мажот,таткото си го чисти "ѓубрето"(нели така викаат),и ако добиеш кујна на "поклон" од женската страна,низ гз ќе ти ја извадат до крај на живот.Глејте ги малце работите во општеството каде живеете.Ете сакате да работите,работете,ете сакате да бидете рамноправни,рамноправни сте,ви се побара ли ручек,да зачистите или да родите дете,ааа одма фрки,а рамноправни сте да се уселите во нечиј дом и да викаш,да тоа е мој дом.Тешко и било на жената,леле леле,а да ви дадеме малце од нашава грпка да поносите,да напраите куќа,да ја опремите таа куќа,па ако не сте во состојба да зајмувате пари или во најлош случај да живеете со родителите и сл?Абе едно ќесе им даваат од дома и сиктер,ја омажиле керката битно.
Од каде бе Мачорке ги вадиш овие работи?
Оваа пракса во глобала исчезала пред педесетина години, а ако сеуште некаде ја има, сигурно се работи за најзафрлените села во некоја пустелија...
Секогаш паѓал теретот на машкото за издржување на родителите.Се се согласувам за делење на имот пола пола,нема проблем,но да има што да се дели.А не јас да си ги издржувам родителите,да живеам во една куќа со нив,покрај моите деца да издржувам и уште две стари лица,кои се потешки за издржување од дете.Во случај да имаат,две куќи/стана нема проблем,еден за сестрами,еден за мене,крај на приказната.И пак ќе си ги чувам родителите,не заради нивната мизерна пензија.Во друг случај може финансиски да ја помогнат ќерката,колку што можат повеќе, за да може да застане на нозе.
а вас што вие тешко да земете да исперете тепих да пренесете некој тросед , или тоа сеа нее џентламенски
Епа некој кога маркира маркира со сите мажи и мене ми пречи тоада сум обележан а уствари кое нее тоа така....
Не е проблем пеглата проблем е она седи пред тв со цигара у уста а јас да пеглам или да чистам прозорци хммм ...
Многу џентлменски од твоја страна секој би посакал да има таква покрај себеза разлика од другите кои се ленјштурии а верувај има многу такви , некоја ќќе те гледа и ке седи во кола како дебил додека буткаш и ако и речеш ќе дигне носот ....
И јас вршам женски работи и немие потценување нит ми се руши егото ноо само кога ми дозволува просторот и времето![]()
уии мона мурррр![]()
аххх само ако ми доеш на домет
--- надополнето: 4 декември 2012 во 01:16 ---
а вие сите го чекате коњот на бел принц да дојде од баварија и да си го живеете животот онака ко у бајка![]()
После не плачеле стреите.....Не сме ситничарки, може и од друга земја да е![]()
А може ли листа да дадете, да знам каков да се пишам на нареден попис?Не сме ситничарки, може и од друга земја да е![]()
А може ли листа да дадете, да знам каков да се пишам на нареден попис?
Или од која земја да терам државјанство.
Многу погрешно ме разбраа некои , јас убаво си кажав дека сите работи треба беспрекорно да се делат дали се машки или женски обострано треба да се извршуваат , секако ако сум јас дома не би дозволил жената да дига нешто тешко или јас со кренати нозе да седам а она да ги врши моите работи и обратно она да седи да дува у нокти а јас да перам праам ручек или пеглам , тоа би било апсурдно и за двајцата и многу понижувачки .Јас знам да направам скара, а месо не јадам. И тоа ептен убава скара.
Ама не правам, сум научила, и не сакам да го применувам тоа знаење.
Салата ми е смешно некој да не знае да направи, маж, жена, па и без една рака.
Со кромиди и лукови ич проблем немам, а со готвачкиот домаќинлук се занимава татко ми. Најмногу поради тоа веројатно, и не сум некој готвач, настрана од тоа што љубов кон кујна немам.
Е сега на прашањето. За другите женски и жени не знам, јас не планирам нит кај некого да одам, нит некој да ми дојде. Доволно долго сум во врска 2 деца да родам, ама не раѓам. Настрана од тоа што не ми се годините дојдени, немам ни кај да одам. Ни на дечко ми му паѓа на памет со неговите да живеме, мене уште помалку. Подобро под кирија ќе живееме ако во догледно време не најдеме свое место. Реков, одговарам само за себе, за другите не знам и не ме интересира.
Од родителите мои сум оспособена, не сакам да набројувам што и како, меѓутоа моите родители вложувале и вложуваат многу во мене, не би ме ,,дале,, некому. Од мали нозе сум учена ,,свој човек,, да бидам. Така е и ден денес, без оглед што јас сум студент, а дечко ми работи, не се случило тој да ме однесе некаде, еве пример на одмор. Моите ми даваат пари.
По традиции не сум ниту јас, ниту семејството од кое потекнувам. Сами свои традиции сме направиле, затоа и мене ми е чуден секогаш муабетот ,,отишла кај него во куќа,,. Такво нешто дома нит сум чула, нит сум видела. А како ми се мажат другаркиве гледам. Дури сега сфаќам колку среќа сум имала во животот да растам покрај нормални родители.
За глупавиов пример со кујна од жената, и ѓубре од таткото не знам што да ти кажам. Бар татково мој солзи му навираат само ако на заебанција спомнам дека ќе си одам од дома. Пак ќе кажам, за другите не ме интересира, во мојот живот не сум била соочена со такви ,,традиции,, кај што јас како стока се селам од една мушка у друга мушка куќа.
Во цел пост не се пронајдов никаде. Способна сум сама да се грижам за себе, и да си зготвам она што јадам, и да си исперам, и све да си направам. И сепак не очекувам дечко ми или ,,маж ми,, да ми даде нешто. Се што ми треба можам сама, или евентуално заеднички. Туѓо не сакам.
Иако никогаш не сум морала, од ќеиф сум научила многу работи, кои се нели ,,машки,,.
Нема да ми веруваш веројатно, ама буквално во шахта имам влегувано за да изгасам вентил, за да не се мачи татко ми. И еден куп други работи. Со машки деца сум растена, доста касно во животот почнав да се однесувам како женскоИмам лузни од фудбал, дупната глава, а да, денес, 15 години подоцна, сосема добро одам во штикли и пијам пиво од флаша.
Ич не ми е гајле како некој мисли дека ,,треба,, да биде. Кога ќе зависам од некого ќе ми кажува.
Сега за сега, од никого не зависам, освен од родителите, а тие се сосема задоволни од тоа што сум јас.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 03:08 ---
За други не знам, последно во Тетово им се чудев.
А наши луѓиња бе, Маќедонци.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 03:13 ---
Па ете, мајка ми се грижеше за свекрва и повеќе од нејзините два родени сина. За се. И за домаќинлук, и за друштво и за се. Исто до ден денес, се грижи за мајка и иако не живеат баш блиску.
Не морам да живеам со мајка ми за да се грижам за неа. Од крајот на светот ќе најдам начин да и биде се погодено.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 03:17 ---
Мене ич не ми е тешко, дома војна водам јас да перам лето теписи, наместо на перење да ги носат. Всушност уживам да се шлапам во вода, па и кола мијам често од ќеиф.
Тросед сум преместувала ни сама не знам колку пати, 2 пати само мојата соба цела ја имам разместено, а тоа подразбира голем кревет, 2 плакари и биро сама сум ги преместувала без ничија помош.
И ич не ми падна круната, башка ни нокт не скршив.
--- надополнето: 4 декември 2012 во 03:21 ---
Па да де, проблем е и ако јас пеглам а детето умачкано со гомна до врат шета, оти ради машкоста тој не може пелена да смени.
Не е важно кој што прави, важно е да се направат нештата.
А таа што ќе седи во кола и како дебил ќе те гледа, просто остави ја и не ја барај повеќе. Лешинари никому не требаат.
Не постојат машки и женски работи. Лекција број еден.
Број два е штиркање.
Луки, да с'ибеш векот, ќе ме тераш да откопам некого...А за Хамлет и за драмата, за тебе пишаница, за мен живот.. Па ти види саа кое остава поголем впечаток...![]()
Па јас не реков дека ти ќе се најдеш,ниту па некоја друга од форумов,башка прочитај го моето последно мислење,две страни наназад,мислам дека ја заокруживме работата за машко-женските работи.Не верувам дека совесен човек,ќе го остави својот дом и деца само на другиот партнер.Во цел пост не се пронајдов никаде. Способна сум сама да се грижам за себе, и да си зготвам она што јадам, и да си исперам, и све да си направам. И сепак не очекувам дечко ми или ,,маж ми,, да ми даде нешто. Се што ми треба можам сама, или евентуално заеднички. Туѓо не сакам.
Иако никогаш не сум морала, од ќеиф сум научила многу работи, кои се нели ,,машки,,.
Нема да ми веруваш веројатно, ама буквално во шахта имам влегувано за да изгасам вентил, за да не се мачи татко ми. И еден куп други работи. Со машки деца сум растена, доста касно во животот почнав да се однесувам како женскоИмам лузни од фудбал, дупната глава, а да, денес, 15 години подоцна, сосема добро одам во штикли и пијам пиво од флаша.