Кофеинот и енергетските пијалоци

• Креатор на темата Креатор на темата Кнез Мишкин
  • Време на започнување Време на започнување
К

Кнез Мишкин

Гостин
Енергетските пијалоци и кафето содржат големи дози на кофеин, покрај кофеинот енергетските пијалоци содржат и некои легални симуланти кои го опуштаат организмот, може да содржат и до 80 мг кофеин, најчесто во светот се конзумирани од луѓе со старост под 30 години,....:kafe:
Кофеинот припаѓа на група органски соединенија кои се викаат алкалоиди, името кофеинот го добил од италијанскиот назив за кафе ...(cafee)...
Кофеинот го стимулира нервниот систем, затоа во светот е најупотребувана смирувачка суптанца внесена преку кафето.....:vozbud:
Кофеинот во организмот комплетно се апсорбира за 45 минути, полуживотот на кофеинот преставува време кое е потребно за да се елиминира половина од внесеното количество на кофеин.Кај здрави луѓе тој изнесува од 3-4 часа, кај жени кои земаат контрацепција орално од 5-10 часа, кај трудни жени 9-11 часа кај децата повеѓе или помалку од 30 часа.....
Кофеинот најчесто го внесуваме преку кафето или енергетските пијалоци,,,но и некои безалкохолни пијалоци како Кока Кола и слично.

Еве неколку образложенија дадени од СЗО за штетноста на енергетските пијалоци:
-го дехидрираат организмот
-ја забрзуваат работата на срцето
-го зголемуваат крвниот притисок

-создаваат несоница
Како и да е..., младите кафето и енергетските пијалоци ги конзумираат секојдневно, добри се кога треба да останеме будни до доцна ако требате да спремате испрашувања или испити, сум слушнал дека енергетските пијалоци се добри за трезнења од пијанки и сл.​
Форумџии,, ме интересира вашето мислење и колку тоа Вие конзумирате кафе и енергетски пијалоци ...........................:pishtoldz

Јас кафе пијам многу ретко.. само да правам друштво ако треба на некој.. а енергетски пијам скоро секој ден..
Баш во моментов пијам ред бул..
Пиши дека се ограничува употребата на 1-2 лименки во денот.. јас пијам најчесто една..
Добро е да ве расони.. освежува.. на некој начин ја зголмува физичката и психичката издржливост.. Мислам дека не е штетно да се пие по една лименка енергетски пијалак на ден..

конзумирате кафе и енергетски пијалоци ...........................:pishtoldz

Кафе пијам екстремно ретко, и тоа само за друштво (во отсуство на Јегер / асално пиво). Не сум којзнае колку воодушевен од вкусот, а не реагирам воопшто на него (несоници, или што ти ја знам)...

Што се однесува до енергетските пијалоци... имав сега брзо една добра епизода со нив... бев во ситуација кога пцуев се живо зошто денот има само 24 часа :)
Проблемот со енергетските пијалоци е што ефектот трае саат (два максимум) а после тоа паѓаш уште повеќе... и нормално, ако мораш да останеш свесен пиеш уште еден... па паѓаш уште поише.. се додека нема веќе место на бирото за лименки :)

Малце ја претерав (мислам дека дозвлена доза е една дневно, не една на саат - два ) и после неколку дена од тој режим почна да ми прави проблеми во стомак... али сеа си пазам :pipi:

Најчесто пијам Red Bull само затоа што кај нас нема Guarana Black, која што е највкусна и најјака и најпрекрасна од сите енергетски пијалоци! :drk:

Летото пиев по три па некогаш дури и четири шолји кафе, а сеа избегавам да пијам кафе по едно на ден бидејќи чувствувам дека ми создава несоници единсвено правам исклучок пред писмена, тест или испитување и пијам две кафиња на ден..... па што да правиме коа не тера или пак само навика е тоа, не знам поздраввв.....:raz:

kafe pijam kafe ne pijam se isto mi se faka dali ke ispijam 10 dali nema da pijam isto mi se faka ne mi deluva na spienjeto mozam i so nego i bez nego

Енергетските пијалоци се добри само ако се консумираат во умерени количини,притоа да се внимава колку кофеин се има внесувано во текот на денот.
Иначе за потсетување, кофеин има во кафето,чоколадото,какаото и во некои безалкохолни пијалоци.

Кафе пијам секој ден. Е сеа зависи од денот пијам 1-2 кафиња, али ако ми тргне се дашава и 3 кафиња да испијам у еден ден.
Е енерџи дринк пијам 1-2 у неделата и тоа најчесто Burn. Најубав и најефикасен според мене :)

Гуаранче пред утакмици заради умор или поспаност. Кафе, чисто ради утрински ритуал. Штети од нив... секако, мислам на тоа, исто како и од конзумирањето помфрит, кока кола, прошетка низ центар, коњак, седење со саати на компјутер, бла бла бла... модерен живот, we got used to it. :toe:

Порано пиев по две Гуарани дневно.
Мислам дека Гуараната е далеку подобра од било кој друг енергетски,во поглед на енергијата што ја дава.
RedBull e срање,обична рекламација само,дури и ако некој добие некаква енергија,повеќе е поради самосугестија(shit,дежаву,сум го кажал ова порано).
Кафе секојдневно,како шо кажаа погоре,повеќе поради ритуал,а не ради некоја особена вредност.
И да,можеби стварите со кофеин во нив се штетни,али тешко дека можеме да преживееме без нив во ваков брз свет.
само затоа што кај нас нема Guarana Black, која што е највкусна и најјака и најпрекрасна од сите енергетски пијалоци! :drk:
Да,да,да.
Дефинитвно си во право за ова.
Имам пробано само двапати,нема конкуренција.
Инаку,најсилен енергетски пијалок,кој е забранет за продажба во поголемиот дел од светот е овој:

Ептен сум „алергичен“ на кофеин. порано гајле немав. Ама што повеќе го „земав“ толку понеотпорен станувам. Неможам навечер да заспијам до 5 сабајле. И избегавам.

Кафе не пијам скоро ич.Освен во друштво.

Енергетски пијалоци пиам но не толку често.Обично пред излегување ако сум уморен, пред некоја утакмица.Значи само тогаш кога ми е потребно нешто да ме освести.

Пијам кафе со хектолитри.Ми се чини дека во желудникот имам 2-3 килца талог од кафе, таа гледачката од Латас да ми гледа ќе види 100-200 генерации напред. Пијам и др. видови кафе, за десерт:pos2:, бидејќи не јадам благо. Енергетски не пијам, и без тоа сум хиперактивна:pos2::pos2::pos2:

:vozbud:Бев викендов до Београд... си купив еден куп Guarana Black :je:

кафе пијам само по собиранки или кај некој другар/ка, и тоа се случува еднаш во месецот, а може и во два месеци. А енергетски пијалоци еднашка имам пробано и ич не ми се свиѓаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom