Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Пак истото го верглаш. Реков погоре дека лично познавам минимум 5 фамилии кои се иселија од тука иако беа над сите просеци во државава по примања.
I aj da se veatime na temava!
Sega za niv ce organizirash zakon za obavezno bugarsko obrazovanie?

I uste eden primer, poznavam nekogo koj od negovata 6ta godina do 27 godini se shkoluvashe i sega zarabotuva daleku povejche od 100000 godishno i sedi na kafe so vrvni lujge od BlackRock i sl. Na niv.

Dali mislis deka dotamu ce stasashe vo Makedonija?

...учено средно во приватно школо во Чешка на пример, па зборам со искуство
ЗНАЧИ И ТИ СИ ЕДЕН ОД ТИЕ, А? А??

Приватното школо што тогаш ти го реков беше во друг контекст, дека сигурноста во ЕУ за колонизаторите уште постои, не живеат они над донер или марихуана шопови.
Па сега остави го контекстот настрана, пошто изјавата е прилично јасно и недвојбено кажана од твоја страна. Неќеш децата да ти учат со црнци и цигани што е многу нормално од твоја страна (зачудувачки дури). :)

Проблемот е во справувањето со реалноста, ете на пример со идентификацијата на „колонизаторите“... Во дадениов случај, црнците и циганите се колонизатори. Во ЕУ... Фул стоп тука. Додека тие во приватните школи не се колонизатори туку они се кратковидите што мислат дека вакви суштински и коренити промени (целосна промена на етнички состав и генетика, целосна промена на матичната европска култура), дека сето тоа некако нема да ги засегне нив и нивните деца.

Ваков план, преживување и просперирање во услови на ваква масовна имиграција од агресивни и културно/образовно/интелектуално инфериорни групи луѓе, тоа теоретски има шанси може да помине само кај исклучително ендогамни култури и етнички групи... Па ајде. Кои ендогамни етнички групи ги знаеш во западна Европа, ама баш ендогамни во поим? (хинт: Ти не припаѓаш таму)

ти барем требаше да најдеш некој баланс и поради практичност да кажеш дека најдобро е сите да учиме... полски?
Еве лорд Бебо for the resque, специјално јавување за овдешните многубројни почитувачи на неговиот светол лик и дело.

Секако ќе ни стаеше вето
Ако одиме со такви - "да имаше баба мадиња ќе беше машко", и јас можам да измислам триста нешта како поддршка на мојот став. ;)

Гледаш, во ова е проблемот. Има и други начини, само е малку потешко, а тебе ти било полесно да одиш и да кажеш дека дедо ти е Бугарин, отколку да се помачиш со процедури, или да пробаш некаде каде што е полесно со МК пасош. Најмалку што вие кои извадивте пасоши можете да направите, е да си го решите престојот и визите со македонските пасоши кои се уште ги имате, а потоа да ги вратите или искинете бугарските.
Da toa e mozhnost poslednive nekolku godini.A shto pred toa?

Поболна е со Србија ама заради братство и единство за време Југославија тој дел е изоставен и со денешните политики на Бугарија повеќе се сконцентрираме на нив. Плус и автоматски што кога се спомне ова одма те ставаат дека си бугарин/бугараш ама не е тоа темата.

Само сакам да кажам дека доста не си ја знаеме историјата од 1912та и тој период што следел на српско владеење. А бројка на жртви не се става на кантар да се мери.
Дали Србија денес официјално ја негира македонската нација, јазик или држава, или пак не условува за Европа со прифаќање на туѓ идентитет?

Бугарија тоа го прави и институционално и системски, и тоа јавно, без срам и перде. Затоа фокусот е таму. Заради актуелната политика. Фактот е тој: бугарската политика денес активно го негира македонскиот идентитет.
Ne ni mislev da te diskreditiram tuku sakav da ti ukazham deka ostvareni lichnosti poinaku razmisluvaat i za niv ima samo edna borba, da gi izgledaat decata shto poubavo!

I ushte ednash toa ne mozhi da go razberi lichnost koja ne se ostvarila kako roditel i nema apsolutno nishto so lichno tebe!!!
Se nadevam ce me razberesh!
pozdrav
Ме дискредитираш. А мојот став не е лична критика, ниту пак се однесува на тоа дали некој е родител или не. Затоа што кога збориме за државност, важни се принципите и последиците, а не личните околнлсти.

Егзистенцијални причини не можат да бидат оправдување за земање бугарски пасош. Ако секој пат кога животот не притиска би прифаќале такви потклекнувања, ќе ги изгубиме идентитетот и принципите што ја држат државата и заедницата заедно.

Da toa e mozhnost poslednive nekolku godini.A shto pred toa?
Што било, било. Damage control. Секој што заминал и со години е во ЕУ може да работи на тоа да не зависи повеќе од БГ пасош.

Da be zlate!
A tie semejstva gledaat kako decata od komshiite zavrshile za Inzhineri,Lekari i sl. I den denes rabotat na dogovor i ne im se vodi stazh i gi ucenivast glasaj za.mene oti ce letash.
E zatoa ja zduvnale , ne sakaat i nivnite deca da bidat vneseni vontaa mashinerija za unishtivanje na se.

Ili mislish zata gi rajgale za nekoj Zaev i sl. na nego da gradi 42 katnici a tie leb suv da jadat?
Ете, @Io Sono Interista прашува, ќе прашам и јас: зошто со бугарски пасош? Зошто со продавање на она за кои твоите дедовци се бореле да го добијат а ти го продаваш за пошто-зашто? Сигурно ќе речеш - зашто било најлесно така. Тогаш немам коментар, дигам раменици. А претците нека се превртуваат во гробовите, зашто сигурно и на нив им било многу лесно. ;)

Ако одиме со такви - "да имаше баба мадиња ќе беше машко", и јас можам да измислам триста нешта како поддршка на мојот став. ;)
Нема тука некоја јака заедница на Бугари за која Бугарија се секира за да ни стави вето за такво нешто дека еве има 100 000 бугари и немаат права. Најистакнатите се се некој пропалитети пример е Канзуров што дркаше во сајберот во Гоце па го апсеше полиција и разно разни клошари и коцкари кои тоа го гледаат како начин да приграбат некоја пара. Секако и тазео свестените Бугари после лечење од зависност на дрога во Бигорски.

И запад си знае како ги даваат пасошите. Проблемот на Бугарија е да се прифати нивниот историски наратив, а не бугари во устав. Јазикот и тоа нивното дека до 45та сите биле Бугари и магично станале Македонци. Ова со бугарите во устав и што ја лупаат бројката на пасоши е да се овозможи според устав отварање на бугарски здруженија и ширење пропаганда, вработување на државно(македонци се пишуваат албанци, а не па да треба бугари да се пишат).

Гледаш, во ова е проблемот. Има и други начини, само е малку потешко, а тебе ти било полесно да одиш и да кажеш дека дедо ти е Бугарин, отколку да се помачиш со процедури, или да пробаш некаде каде што е полесно со МК пасош. Најмалку што вие кои извадивте пасоши можете да направите, е да си го решите престојот и визите со македонските пасоши кои се уште ги имате, а потоа да ги вратите или искинете бугарските.
Problemot e vo toa sto sme drzava od tret svet i za da izlezeme od nea ni trebaat trista proceduri. Toa se reshava so novite zakoni vo Germanija i zdravje za 3 godini i bugarskiot i severdzanskiot ke gi kinam.

Zosto e najlesno, ne ti treba viza i so edna prijava vo germanska opstina, ti teras bez problem. Ne ti treba prodolzuvanje vizi, jazik i trista proceduri.
Еве ^^
Автоматски споено мислење:

im ovozmozi li drzavata cist vozduh, funkcionalni institucii, idnina za nivnite deca, kvalitetno obrazovanie za nivnite deca, zdravstvo, normalni patista, adekvaten praven sistem?
Тие се дел од државата. Што не се бореле за сето ова? Мене ми овозможи ли државата се ова?

taka e, narodot e kriv sto zemal, drzavata ne e kriva sto gi primorala da zemat i sto elementarni uslovi za zivot im nema ovozmozeno na sopstvenite gragjani, pa istite se krivi, predavnici sto od neophodnost se ponizile sebesi za da si ovozmozat pristoen zivot za niv i sopstvenite deca.

sfativme.

Само будали гинат за идеали, и јас тоа го дознав на најбруталниот начин не од рекла-кажала.

7 години слепа послушност и активност во ВМРО, зошто? За на крај да излезе ќоравиот и да каже бојкотирајте референдум за име, место да каже јасен став против. Во 7 години активност, целосно вработен приватен сектор без никаква желба за работно место туку најчиста идеолошка верност, за на крајот да ми останат само прекршочната и кривичната од протестите.

Моментално најголеми предавници у државата се политичките партии, и вие 800-900к шо им давате легитимитет за да прават уште поголеми предавства. Заев го смени името, Мицко ќе ги стави бугарите у устав, ти си ги гласал нив и си директен учесник на овие државни злосторства. До утре чукај се во гради со македонскиот пасош на кој пишува северна, пак си предавник.

Си ја сакам државата и план ми е да се вратам да живеам во неа. Ама додека не го постигнам замисленото за мој и удобен живот на мојата фамилија без притисок и зависност од паразитерското општество во Македонија, не бугарски, грчки пасош би земал да ми дадат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom