Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Oti, jas ne sum ? :cautious:
Inaku Vladimir sum original, zosto kako pojma nemam, nikogas ne gi prasav mojte, ama se si velam so prvoto se zaebale, pa so mene gledale da nema tamu imendeni, slavi, takvi raboti, troskoj bezveze :D
Има опција приватна порака и таму гледај и на кафе - не замарај:D

И ја брат мислу дека Владе иако е раритет на форум, кој немоеш да га мрзиш иако много те нервира на моменти, ендноставно он е најголема терка на форум. Абе гра ке му преврие и загори ама он мора до детаљи да се оправда и да се докажуе и паметуе сс чланови.
Много народан човек кој на моменти е претерсене. Обожавам да га читам иако е латиничар, али мора да се признае дека е по тетка и од бабите на форум.
Тетка у позитивну смислу.

Он е пламен од кој се подзамислуеш дали човечанстфо заслужуе да живи.
Да су сфи како Владета, немаше да постои овакфа тема дали засулжуемо да живимо или не.
Едностано нека тече.

Последно уредено:
И ја брат мислу дека Владе иако е раритет на форум, кој немоеш да га мрзиш иако много те нервира на моменти, ендноставно он е најголема терка на форум. Абе гра ке му преврие и загори ама он мора до детаљи да се оправда и да се докажуе и паметуе сс чланови.
Много народан човек кој на моменти е претерсене. Обожавам да га читам иако е латиничар, али мора да се признае дека е по тетка и од бабите на форум.

Он е пламен од кој се подзамислуеш дали човечанстфо заслужуе да живу.
Да су сфи како Владета, немаше да постои овакфа тема дали засулжуемо да живимо или не.
Едностано нека тече.
Добар е Владимир.
Мојата критика не беше злонамерна туку корисна за сите.

Uste be ne ti sum na ignor ?
Автоматски споено мислење:

Много народан човек и е претерсене. Обожавам да га читам иако е латиничар, али мора да се признае дека е по тетка и од бабите на форум.

Он е пламен од кој се подзамислуеш дали човечанстфо заслужуе да живу.
Едностано нека тече.
Da ne sum jas forumot bi bil edno mnogu dosadno virtuelno mestence.
Moras da ja razburickas vodata od vreme na vreme oti ke stani zabokrecina, ke se zasmrdi :toe:

• Хаха
Reactions: wot
Ova tvoeto ispadna kako za brakot kade zaednicki gi resavame problemite koi voopsto i nemase da gi imavme da ne bevme vo brak ;) .
Spasivme vidovi od izumiranje koi voopsto nemase da bidat pred izumiranje da ne se vmesavme nie kako prvo.
Оооо Владе, ти пишав пример погоре - човекот воопшто не бил фактор за поголемиот дел од нив. Ете видот папагали е изумрен заради ураганите во областа.

Uste be ne ti sum na ignor ?
Зосто на игнор бе Владимире Латиницни ?
Само дрзи се до темата во која писувас без тие теткински муабети за кои писа парва.
Ova tvoeto ispadna kako za brakot kade zaednicki gi resavame problemite koi voopsto i nemase da gi imavme da ne bevme vo brak ;) .
Spasivme vidovi od izumiranje koi voopsto nemase da bidat pred izumiranje da ne se vmesavme nie kako prvo.
Потполно се слагам со ова.

Оооо Владе, ти пишав пример погоре - човекот воопшто не бил фактор за поголемиот дел од нив. Ете видот папагали е изумрен заради ураганите во областа.
Da de, tie papagalcinja kako vid opstojuvale tamu so stotici iljadi godini, i bas sega izumrele radi uraganite, cinis vo evropa evoluirale i tie uraganite ravenka so tri nepoznati im se vide.

Зосто на игнор бе Владимире Латиницни ?
Само дрзи се до темата во која писувас без тие теткински муабети за кои писа парва.

Потполно се слагам со ова.
Oti po difolt na site sarenokurtonci i nivni strasni ljubiteli im sum na ignor, vistinata tesko im pagjala, gi bolelo mnogu :toe:

Da de, tie papagalcinja kako vid opstojuvale tamu so stotici iljadi godini, i bas sega izumrele radi uraganite, cinis vo evropa evoluirale i tie uraganite ravenka so tri nepoznati im se vide.
Прост пример - местото од каде потекнувам имаше многу вргањ( одеднаш како термити се накотија "стоките" и сега нема печурка за лек. )
Најтрагично е што ставаат слики по фб како многу набрале. Абе мене срам ме фаќа, нит сум ги садел, нит сум ги одгледувал, природата дала дар и јас да се фалам дека сум набрал повеќе од колку што ми е потребно и после астероиди го уништиле и вргањот во моето место од каде потекнувам.

Oti po difolt na site sarenokurtonci i nivni strasni ljubiteli im sum na ignor, vistinata tesko im pagjala, gi bolelo mnogu :toe:
Не сум јас саренокуртонес бе.
(пак смапирас)

Друга ми беше поентата кога го наметнав прашањето односно откако го презентирав моето контроверзно мислење: што правиме со нашата Планета односно дали истата ја заслужуваме? Намерно го презентирав во таа форма со цел да се разгори дебатата.

Со плодовите од научниот и технолошкиот прогрес, полесно се адаптираме на надворешните услови и побрзо и полесно доаѓаме до посакуваните ресурси. Еволуцијата, донекаде, може и да не изземе.

Дополнително просечниот животен век на човекот од декада во декада се зголемува. Од неколку илјади единки стигнавме до 8 милијарди луѓе. Предаторите, во форма на болестите, до одреден степен се анулирани. Природната селекција се темели или на индивидуалната глупост или колективната штета. А општеството одамна ја помина производствената форма и премина во потрошувачка.

Со децении се соочуваме со истите проблеми, без некоја посебна желба да се најде излезено решение. Опфатена е животната средина, потоа здравството како комплекс, образованието кое е во институционална криза, а продлабочени со постепени економски флуктуации и политички кризи. Наметнатите поделби (класни/социјални, политички, образовни, интелектуални, идеолошки, здравствени...) не ни дозволуваат да дојдеме во општ консенсуз, макар истиот имал и секој амандман. Дали се наоѓаме во извесна општествена декаденција?

И во тоа црнило или помалку и белило. Да, луѓето креираат и национални паркови и прифатилишта, со цел да се сочува одреден вид, независно дали истребувањето е последица на човечот или не. На галактичкиот кантар, на позитивната страна, можеме да ставиме и по некој камен, тежина на човековата намера, добрина и искреност да остави позитивен импакт зад себе. Така пример, има движечки напори, има конвенции, за подобрување на општиот стандард, така е спасен најголемиот цицач, синиот кит, кој бил на работ на исчезнивањето поради еден од најпрофитабилните бизниси во одреден историски период. Од друга страна, човекот, ја спаси пандата од истребување, пред се поради нејзината специфична репродуктивна природа (влегуваат и други фактори, како исхраната, ама ова е примарниот).

Имам и обострани примери, каде природата се обидела да истреби некој вид, но чудото на животот го спасил, пример Галапагос.

Планетата не ни припаѓа нам, иако и имаме воспоставено стварно право со реални товари. Ја делиме и со други единки, со други видови, со целокупниот жив свет. Зошто за задоволување на примитивните нагони дозволиме уништување на ова уникатно парче почва?

Почетокот на излезот од лавиринтот на општествената декаденција, ако ја има, е дијалогот, размената на мислења, а форумот е едно од најиделните места за пласирање на нашите идеи, ставови, мислења и размислувања. :)

бидејќи до тогаш ќе сме интерпланетарни суштества и ќе го сееме теророт на Кеплер или некаде, што ќе го викаме Земја 2, или 231371ѕ23687.
Никогаш нема да се случи ова. Едноставно се е преголемо и се е предалеку. Шансите да го напуштиме сончевиов систем, да стигнеме до друг систем со мултигенерациски брод, и да убодеме планета на која можеме да се приспособиме и да преживееме, се микроскопски. Дури и да се движиме во вистинска насока, милијарда работи можат да тргнат по лошо.

Овде ќе егзистираме до крај, најмногу што можеме е да го тераформираме Марс, и тоа е научна фантастика. Или некоја месечина на Јупитер. Кога ќе го снема сонцето ќе не снема и нас, веројатно и многу порано од тоа.

Среќни празници! :kafence:

Планетата не ни припаѓа нам.
Пфффф

Цела е наша бејби, конкретно на 1% од нас, ама сепак, go наши!
Не може едно копче кое не дели од наша или ничија да е само онака.
Сини китови, мини шмитови.
БОГОВИ!

И јас мислам дека ќе станиме интер-планетарни. Не овие векови, но во иднина дефинитивно, пошто постулатите за се тоа, се поставени уште сега.

Ние сме всушност единствениот вид што може да си го постави ова прашање. Самиот факт што го водиме овој разговор покажува дека не сме само паразити, туку дека сме суштества способни за преиспитување и самокритика. Тоа не значи дека сме безгрешни, но значи дека сме свесни и одговорни и поради тоа ја заслужуваме планетава.

Vo vrska so temata malce, da ne recat vaka taka nekoj.
Majka priroda e zaeban igrac.
Nie da, momentalno sme dominanten igrac na planetata, apex predator so bi rekle, no sme pickin dim sprema majka priroda i nejzinata mokj( za poboznite ke recime visa sila ). Uste nemame dostignato ekvilibrium so prirodata i generalno ne se zamara so nas.
Vo idnina, dalecna ili bliska, toj ekvilibrium ke se postigni. Porano ili pokasno ke se nakotime vo tolkav broj sto planetata i nejzinite resursi ednostavno nema da mozat da ne poddrzat. Koga ke dojdi toj moment, a ne sme stignale civilizaciski da kolonizirame drugi planeti, togas ovaa civilizacija kako sto ja znaeme sega ke se rusi kako kula od karti. Kako vid nema da isceznime, no ke se postigni ekvilibriumot so majka priroda ili so drugi zborovi ke se svedime na tolkav broj kolku sto mozeme da preziveeme so ogranicenite resursi kolku sto preostanaa, pitka voda, energensi, hrana itn itn itn.
Ako i slucajno razvieme tehnologija za megjuzvezdeno patuvanje, togas samo neboto ke bidi limit posto resursite ke bidat neograniceni.

Vo vrska so temata malce, da ne recat vaka taka nekoj.
Majka priroda e zaeban igrac.
Nie da, momentalno sme dominanten igrac na planetata, apex predator so bi rekle, no sme pickin dim sprema majka priroda i nejzinata mokj( za poboznite ke recime visa sila ). Uste nemame dostignato ekvilibrium so prirodata i generalno ne se zamara so nas.
Vo idnina, dalecna ili bliska, toj ekvilibrium ke se postigni. Porano ili pokasno ke se nakotime vo tolkav broj sto planetata i nejzinite resursi ednostavno nema da mozat da ne poddrzat. Koga ke dojdi toj moment, a ne sme stignale civilizaciski da kolonizirame drugi planeti, togas ovaa civilizacija kako sto ja znaeme sega ke se rusi kako kula od karti. Kako vid nema da isceznime, no ke se postigni ekvilibriumot so majka priroda ili so drugi zborovi ke se svedime na tolkav broj kolku sto mozeme da preziveeme so ogranicenite resursi kolku sto preostanaa, pitka voda, energensi, hrana itn itn itn.
Ako i slucajno razvieme tehnologija za megjuzvezdeno patuvanje, togas samo neboto ke bidi limit posto resursite ke bidat neograniceni.
Да не не фати студ како пред 11 и кусур илјади години само, технологијава што ја имаме сега може да ни помогне само да преживееме како вид и технологијата да ја пренесеме, ама и не и да продолжи цивилизацијава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom