- Член од
- 23 мај 2013
- Мислења
- 2.555
- Поени од реакции
- 6.375
Јас пример знам и да има можност за гасификација во моето маало, комшиите никогаш нема да се согласат ни да се приклучат
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Знам дека има Скопје, ама во другите градови слабо.
Има мислам и Струмица, го раскопаа и градот пред многу години за тоа но немаше приклучоци баш поради цената. Моите се префрлија од дрво на клима.I da ima, veruvaj nema da se koristi poradi cenata.
ЗОШТО ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРИРОДЕН ГАС?
Модерен начин на живот подразбира заштеда на време, пари и развивање на еколошката свест. Природниот гас е најпопуларниот извор на енергија во светот денес. Како извор на енергија е рентабилна и постигнува многу високо ниво на користење, докажани резерви на природен гас во светот ja гарантира неговата достапност за многу години. Тоа е еколошки најпогодно гориво и за време на согорувањето не остава пепел, нема емисии на своите согорените продукти што ќе предизвикаат загадување на воздухот.
На корисникот му е директно достапен во секое време за било кој тип на употреба
Нема потреба за инвестирање во капацитети за складирање
Инсталацијата на природен гас обезбедува леснотија на користење и контрола на сите видови на уреди на гас.
Високиот степен на ефикасност, чисто гориво, и резерви на природен гас гарантираат достапноста за долг временски период.
Природниот гас, кој се користи во вашето домаќинство е мешавина на гасовити јагленоводороди сo околу 95% метан. Се добива од бушотини, а потоа се транспортира до крајните потрошувачи. Природниот гас е чисто гориво со широк спектар на употреба во индустријата и домаќинствата.
При согорување не се ослободува јаглерод моноксид, сулфурни соединенија, нема пепел, чад, продукт на согорување е само водена пареа. Благодарение на овие карактеристики на согорување на природниот гас исчезнуваат “киселите дождови”, кои се главна причина за смртност на шумите. Природната гас е моќна енергија. Убаво е да се знае дека енергијата добиена од нормален кубен метар гас со просечна калорична вредност на 33.338 KJ може да се спореди со енергија добиена од согорувањето на:
3,5 kg дрвa
2,6 кг камен јаглен
1 литар гориво
9,8 kWh електрична енергија
0,78 килограми течен гас (пропан/бутан)
Ако направиме споредба при готвење, тогаш односот е поповолен во корист на природниот гас, па на пример, при подготовка на ручек, енергијата добиена од 11 kg дрва, 7,3 килограми јаглен одговара на 1 нормален кубен метар природен гас. Во одредувањето на финансиски аспект, со цврсто гориво треба да се земат во предвид трошоците за манипулација на гориво и глина, загуби во текот на претовар, итн.
... само да помогнам и да дополнам, дека да ви успее тоа што сакате да го направите со темаваа следен аднат член препорачливо би било некој кој учествувал веќе во дискусија на претходниот носител на контраверзно мислење, кој веќе е уигран и ќе го тера напред правилно, вака членот кој појма нема што се дешава, дур ги прочита сите 9 страни да влезе во штос, пак ќе се испомешате.Го номинирам @Sussaro за следен. После првово шитшоу, те молам освои ги повторно форумските машки срца како што знаеш само ти најдобро.
So, whats your take?
Ne znam koja budala u Strumica resil da go pravi ova. Pretpostavuvam setal negde niz Evropa i videl gas po zgradi, i rekol cim leta mora i da se jade, bez da razmisli koga i zasto e praeno.Има мислам и Струмица, го раскопаа и градот пред многу години за тоа но немаше приклучоци баш поради цената. Моите се префрлија од дрво на клима.
Ова најдов последно:
Општина Струмица го субвенционира надоместокот за приклучување на дистрибутивниот гасоводен систем во 2025 година, домаќинствата кои ќе се приклучат на системот ќе добијат по 46.943 денари, а субвенционирањето ќе се врши по принципот прв дојден прв услужен по објавувањето на Јавниот повик од страна на општина Струмица.
Домаќинствата во Струмица кои ќе се приклучат на системот за дистрибуција на природен гас ќе добијат субвенција за надоместокот за приклучување во висина од 46.943 денари. Субвенционирањето ќе го врши Општина Струмица по принципот прв дојден прв услужен по објавувањето на Јавниот повик.
Сигурно бил контактиран и прашан дали сака, не е ова од нигде никаде, не се секирај.... само да помогнам и да дополнам, дека да ви успее тоа што сакате да го направите со темаваа следен аднат член препорачливо би било некој кој учествувал веќе во дискусија на претходниот носител на контраверзно мислење, кој веќе е уигран и ќе го тера напред правилно, вака членот кој појма нема што се дешава, дур ги прочита сите 9 страни да влезе во штос, пак ќе се испомешате.
Башка за @Sussaro збориме, не за некој со IQ 80 што и да прочита се нема да сфати за што се работи.Ne znam koja budala u Strumica resil da go pravi ova. Pretpostavuvam setal negde niz Evropa i videl gas po zgradi, i rekol cim leta mora i da se jade, bez da razmisli koga i zasto e praeno.
Nastrana od toa nema nikakva ekonomska logika at this day and age da gradis neso vakvo. Tvoite napraile pametno.

Sekako e do narodot, drzatavata na pravi narodot.Таа гасификација не баш така како што си мислите. Не е само до државата туку и до народот. Еве конкретен пример.
Маџари делот кај што е Триангла се гасифицираше пред 20год со железараско парно. Ставија цефки по улиците ама дојде време да народот сам си го донесе до дворот. Мојата улица конкретно е слепа улица и потребно беше скоро сите од таа улица да се сложат за да може тие на крајот да имаат парно, последни бевме ние, последна куќа. Со тегнење, расправии некако се сложија сите. Некој дадоа пари на некој ние им дадовме за да може парното да стигне до нас.
Се беше супер првите 10год, ама последните 10 е мразалник. Зошто? Затоа што во тие 10 год пола се откажаа и се префрлија на клима или горење на отпад, а другата половина луѓето си починаа и не живее никој. Моментално сме само три куќи од таа улица со парно. Нашите пумпи не можат да го повлечат парното од главната улица, зошто сме малце. Треба тие куќи што се откажаа да им вратат пумпите за да они повлечат први па после по ред другите после нив.
Со тек на време ова стана сегде проблем низ населбата и моментално цефки и гас има ама пола луѓе се откажаа, другата половина страда заради тие што се откажаа.
Си има парно ама во одреден период, после 4 кога ќе дојдат дел од комшиите. Они тогаш ги пуштаат пумпите и стига така парното и до нас. Ако комшиите не ги пуштат пумпите ние немаме доволно сила да повлечеме.Sekako e do narodot, drzatavata na pravi narodot.
Vo ovoj slucaj, ne smeelo da im se dozovli da se izgasat, toa lesno mozhe da go sprovede drzavata.
Ova so pumpite mi e malce nelogicno, ili imate tehnicki problem ili namalena temeperatura na vodata na vlez vo vasiot prsten. Ne mozhe da ne vi crkulira vodata, togas ti se mraz radijatorite.
Мислам дека не ми ја сфати поентата на која алудирав, не реков дека греењето на дрва не прави загадување, него дека тоа не е главниот или најголемиот загадувач. Можеби грешам, не знам, ама логиката на нештата ме наведува да мислам на тоа, со оглед на тоа што све увезуваме и гориме од надвор, а нели некако најлесно е проблемот да го адресираш во граѓаните. Зашо глеј, тие што се греат на дрва, а суштински горат гуми, пластики и триста курчеви карики влегуваат во статистиката на семејства што се греат на дрва, па од таму и лошата слика за тие што се греат на дрва.Mn e prost odgovorot, pred 2000 godini ne ziveele milion lugje vo 15 KM kvadratni povrsina, do skoro kukjite se greea so kjumbe vo edna soba i jambolii. Sea sekoja kukja ima sistem na greenje koj jade 10 pati povekje drva nego prethodno, a brojot na lugje na povrsina e mnogu kratno zgolemen. Nemoj da mislis deka nekoj merel AirCare togas, gleale da preziveat.
Glaven problem so vozduhot e so najvekje galamat lugje so vrska nemaat okulu tematikata. Nema magicno stapce za da se resi, i apsolutno sekoe resenie udira po dzebot na nekoja grupa grajani.
Zabranis greenje na drva - kako kje se great posle, kolku kosta alternativata?
Go zatvoris Usje, edna od podobrite firmi kaj nas, kade kje gi vrabotis tie lugje i kako kje gi zamenis tie prilivi od danok vo budzetot?
Zabranis stari koli radi eko standardi, gi targetiras siromasnite automatski. Koj ima pari ne bi vozel stara kola neli?
I taka toa ti e krug kade sekoj e kriv, i mora poleka da gi krevas standardite za da imaat vreme lugjeto da se prisposobat. Ili da imas nafta i 10 milijardi i da go resis u 2-3 godini.
Zasto ne e tocno toa, a temata e takva. Najverojatno se grees/si se greel na drva pa ne ti odgovara muabetotМислам дека не ми ја сфати поентата на која алудирав, не реков дека греењето на дрва не прави загадување, него дека тоа не е главниот или најголемиот загадувач. Можеби грешам, не знам, ама логиката на нештата ме наведува да мислам на тоа, со оглед на тоа што све увезуваме и гориме од надвор, а нели некако најлесно е проблемот да го адресираш во граѓаните. Зашо глеј, тие што се греат на дрва, а суштински горат гуми, пластики и триста курчеви карики влегуваат во статистиката на семејства што се греат на дрва, па од таму и лошата слика за тие што се греат на дрва.
Пак ќе кажам, ако се истретираат останатите загадувачи како што треба, најмал проблем ќе се оние кои се греат на дрва.
Магично не може да се реши, ама и те како има механизми за тоа, само треба волја и ништо повеќе. Да, ќе биде процес кој ќе потрае, ама ако не се почне од негде тогаш ќе оди само на полошо и полошо.
Gi iam razgledano tie nekolku studii sto se praveni za Skopje, i toa e zaklucokot.Почеток на 2000тите години имаше обиди Крива Паланка да се гасифицира, односно до домаќинствата да пристига гас и не ми текнува што дали и за греење само беше. Знам дека се одеше од куќа на куќа за анкетите за да се прашат граѓаните и притоа ако имаше добар дел да сакаат да се потпише договор. Инвестицијата од домаќинството беше некои 2-3 000 евра во време кога плата беше 100 и нешто евра(добар дел од градот невработени и се снаоѓаше како знае). Муабетот на народот беше при толку дрва што имам, ќе плаќам за гас да се греем.I da ima, veruvaj nema da se koristi poradi cenata.
Vrvot na muabetot so gasot e drugar moj, se izgasi od centralno parno ( koe koristi gas i e subvencionirano) i galami za zagaduvanjeto, so istiot argument - zasto nemalo gasovod?
Pritoa istiot se gree od komsiite zasto nekoj na vlast dozvolil takva glupost, da izgasis od centralno individualen stan vo kolektivno domuvanje.