Know How - авијација

• Креатор на темата Креатор на темата NEBO666
  • Време на започнување Време на започнување

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
Веб-сајт
www.mkrap.kk5.org
ej,znae nekoj kako mozam barutot (ili sto i da e) od municija od kalasnikov,da go iskoristam za pravenje raketen ( ili mlazen-poradi toa sto raketnite motori koristat oksidator od svoite rezervoari,a ovoj sto verojatno ke go napravam ke koristi atmosverski kislorod ) motor,za 200 gramska raketa?

ej,znae nekoj kako mozam barutot (ili sto i da e) od municija od kalasnikov,da go iskoristam za pravenje raketen ( ili mlazen-poradi toa sto raketnite motori koristat oksidator od svoite rezervoari,a ovoj sto verojatno ke go napravam ke koristi atmosverski kislorod ) motor,za 200 gramska raketa?

NEBO............., a da zemes malku literatura pred da si isteras nekoe oko....
Lekcija br. 1 : barutot veke ima oksidator .......... so barut mozes da napravis samo barut parafinsko raketno gorivo , ama so crn barut...municijata za"kalasnikov" ima polnenje so sosema drug sostav....drugite tipovi cvrsti rakerni goriva SEPAK BARAAT MALKU ZNAENJE , ULOVI I TEHNOLOGIJA....
lekcija br.2 : raketniot motor i mlazniot motor duri i najednostavniot po sema: protocniot mlazen motor se razlikuvaat ko POP i SESIRDZIJA....i verojatno mislis na motor so cvrsto gorivo.
LEKCIJA BR.3 : SKICA NA TOJ MOTOR STO KE TI BUTKA 200 gr.raketa...PRATI PODETALEN CRTEZ DA VIDAM STO SKALAMERIJA E.

sepak ti posveti se na samata raketa i nejzinata konstrukcija...sega tuka imas mnoogu moznosti, a za motor nabavi gotov.....

Lekcija br. 1 : barutot veke ima oksidator .......... so barut mozes da napravis samo barut parafinsko raketno gorivo , ama so crn barut...municijata za"kalasnikov" ima polnenje so sosema drug sostav....drugite tipovi cvrsti rakerni goriva SEPAK BARAAT MALKU ZNAENJE , ULOVI I TEHNOLOGIJA....
lekcija br.2 : raketniot motor i mlazniot motor duri i najednostavniot po sema: protocniot mlazen motor se razlikuvaat ko POP i SESIRDZIJA....i verojatno mislis na motor so cvrsto gorivo.
LEKCIJA BR.3 : SKICA NA TOJ MOTOR STO KE TI BUTKA 200 gr.raketa...PRATI PODETALEN CRTEZ DA VIDAM STO SKALAMERIJA E.

sepak ti posveti se na samata raketa i nejzinata konstrukcija...sega tuka imas mnoogu moznosti, a za motor nabavi gotov.....
kako da nabavam gotov motor?
ke se javam vo narodna tehnika na berovo i ke im kazam mi treba motor za raketa?
a mozes tuka da mi objasnis kako se pravi raketen motor od materijali koi se dostapni nasekade,i da mi dades nekoi semi od raketi,za da gi napravam,posto ovaa mojava....nekako ne mi se dopagja...

Не му кажувај ништо.... ќе отепа некој комшија, типов....:vozbud:

Еве начин како најбрзо да се најдете на страниците од нашите весници. :)

Порано моделарното ракетарство беше многу распространето и популарно. Штета што денес буквално и ништо да не се случува на ова поле. Читав пред некое време за натпревар од НТ, ама ништо повеќе.

NEBO666...mislam deka najdobro za pocetok e da pocnes so raketi napraveni od sisinja za Pepsi Cola..na primer..... t.e. voden raketen motor...takva raketa odi prilicno visoko, ako e dobro napravena i e krajno ednostavna. Baska kako sto kazuva Carski malku se sansi da se povredis samiot ili da skap's nekomu lejkata..:):)!! A mozat da bidat i povekestepeni i so padobran, mini kamera itn.
Ponatamu , ako ti odi ke vidis kako so modelarski raketni motori. Ke te povrzam so pravite luge...Vo sekoj slucaj , sam nemoj da probas nisto so raznorazni gorivni recepturi..., mozes samo da se povredis.....
Ke ti najdam linkovi za detali okolu motorot na voda i komprimiran vozduh...pa ke gi postiram ovde...daj mi malku vreme......

а бе оставете го детето нека прави кеиф... синкир вон Браун нема никогаш изгорено веѓи или дупмнато нечија глава

а бе оставете го детето нека прави кеиф... синкир вон Браун нема никогаш изгорено веѓи или дупмнато нечија глава
Aj ne zezaj...decava denes nemaat nikakvi realni uslovi za toa, kako vo moe vreme ili pred toa na Fon Braun....vtoro jas ne sum da ne raboti , ako toa go interesira.., bas naprotiv,ama ne mora da se gori.......ne e ic prijatno..ova od licno iskustvo...bezbednost pred se...

h2or3x2litre.gif

i eden dobar sajt:
http://ourworld.compuserve.com/homepages/pagrosse/h2oRocketIndex.htm

NEBO666...mislam deka najdobro za pocetok e da pocnes so raketi napraveni od sisinja za Pepsi Cola..na primer..... t.e. voden raketen motor...takva raketa odi prilicno visoko, ako e dobro napravena i e krajno ednostavna. Baska kako sto kazuva Carski malku se sansi da se povredis samiot ili da skap's nekomu lejkata..:):)!! A mozat da bidat i povekestepeni i so padobran, mini kamera itn.
Ponatamu , ako ti odi ke vidis kako so modelarski raketni motori. Ke te povrzam so pravite luge...Vo sekoj slucaj , sam nemoj da probas nisto so raznorazni gorivni recepturi..., mozes samo da se povredis.....
Ke ti najdam linkovi za detali okolu motorot na voda i komprimiran vozduh...pa ke gi postiram ovde...daj mi malku vreme......
moze da go preskoknam toa so motorite na voda i vozduh po pritisok?
koi se pravite lugje?Nekoj od narodna tehnika?

ne e los predlogov...samo sto tie ne igraat kako amerikancive,so sedenje doma i pritiskanje kopcinja,tuku so herojski samoubistveni napadi....

ZABEGAVTE....!!!
Inaku raketa so zamenliv motor na cvrsto gorivo, so padobran i kontejner za foto kamera i nekoja telemetrija ( no bez taa kamera i telemetrijata, cca 250 gr. korisen tovar) koja moze da otide na nekoi 3 km.10000 fita... vo kit cini nekade okolu 400-500 $....kako mi odgovaraat prijateli koi gi zaprasav za sostojbata na "pazarot"..kako ja opisaa dolga e okolu 1400 mm i soprecnik od okolu 100mm.... rabotive stanale mnogu skapi gledam...barem za MKD dzeb...

moze da go preskoknam toa so motorite na voda i vozduh po pritisok?
koi se pravite lugje?Nekoj od narodna tehnika?
Kazi ja namenata, pa da ti go preporacame vistinskiot tip raketa. Inace za "komu ide" gagahje, Jas bi preporacal protiv-gradobijna raketa... lesno se nabavuva, pravi nevidena panika ako pogodis naseleno mesto, pali sumi...:icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom