Класична Музика

Sega dobro ne mozes vo disko da ja slusas ama doma ok e...
Jas klasikata najpoveke ja slusam i ubavo mi e me smiruva...

sekako deka nikoj ne bi ja otcenil vo negativa taa muzika ,ako moze taka da se izrazam, ili pak da i najde maana....temolot na site muziki se razbira deka e klasi4nata....posledno so slusaf klasika bese od samuel barber i neso od bach......

Momentalno ja slusam "Mesecevata" sonata od Beethoven.

Ima mnogu dobri klasicni dela koi ke te opustat epten a moze i da te zaspijat ako imas nesonica.Doma gi imam cedinjata od top-shop so klasicna muzika i si gi slusam cat-pat.

Klasika postuem iako ne mozam da kazam deka slusam preferiram simfonija i go postuem onoj Orf li kao bese malce e bolesnik ali koj ne e?
A i gi postuem metal-bendovite(pa za niv e i karakteristicno dobro za nekoi od niv)so vo pesnite imaat vmetnati klasika iskreno kao mala se plasev od klasicnata muzika posto mi bese mornicava i seuste mi e ama sega ja obozavam

da be da slusate klasika pa koga imate vreme majkata

КЛАСИКА!!!

Слушам - ДА! -КОмпилации си правам
Свирам - Најмногу Моцарт (Турски марш)
Сакам - Бетовен
Обожавам - БАХ
Жалам - што престанав да учам да свирам на пиано и гитара...

не најдов некоја друга тема за класика па решив да отворам нова,

ем малце да се едуцираме, ем да препорачате нешто од тој жанр ем да си го искажете своето мислење .

Поимот класична музика се однесува на музичкото творештво во временски граници помеѓу средниот век и совремието и се одликува со одредени карактеристики кои одредуваат дали едно дело ќе биде класична музика или не.

Периоди на класичната музика
  • Средновековна музика
  • Ренесансна музика
  • Барокна музика
  • Класицизам
  • Романтизам
  • 20-ти век
  • Современа класична музика
Башка и ние имаме со што да се пофалиме т.е. гордееме:

Пијанистот Симон Трпчески е еден од најафирмираните македонски изведувачи и веројатно најдобриот македонски пијанист на сите времиња. За неговиот талент сведочат мноштво меѓународни успеси и највисоки критики, како и генералното мислење на музичките критичари ширум светот дека Трпчески е еден од најдобрите пијанисти на сите времиња.

шо знам денес нешто ме швркна во глава и си слушам класика, споредн мене музика која нај позитивно делува врз слушателот.

препорачливо од моја страна :

Maurice Ravel - Bolero
Vivaldi - (The four seasons) , целиот албум.
George Bizet - Habanera, Intermezzo, Les Toreadors итн.
WA Mozart - Turkish March, едино тоа сега ми текнува..

Jas slusam klasika i smetam deka taa e edna od najdobrite stilovi na muzika i najpozitivno vlijae vrz slusatelot.
Preporaka najdobri dela ili dela koi najmnogu gi slusam:
-Moonlight sonata -Beethoven vo prevod mesecevata sonata
-5 i 9 sifonija na Beethoven
-40 simfonija na Mozart
-Orevokrsacka na Cajkovski
Lebedovo ezero isto na Cajkovski

Isto taka i ako sakate operi najdobri se:
Karmen-Bizet
Don Juan-Mozart
Taka pravat site-Mozart
Volsebnata flejta -Mozart
Don Paskvale(na koja imam otideno e edna od najubavite operi)-Donicetti
Toa e se sto mi teknuva vo momentot.

темичкава е супер , јас морам да си бидам искрен ценам и сакам класична музика али не слушам многу често , слушам некогаш кога онака сакам да се опуштам и да си го пуштам мозоков на пасење
али дефинитивно е супер

Слушам класична музика само тоа се случува многу ретко. Инаку класичната музика позитивно влијае на слушателот, дури имам процитано дека се станува поинтелигентен од слушање класична музика и кога се уче препорачливо е да се слуша класична музика, а не техно или поп како што прават некои, оти не го одвлекува вниманието.
Инаку ви ги препорачувам следниве дела:
J.S.Bach - Air on the G string
Vivaldi - The four seasons
V.A.Mozart - Eine kleine nachtmusik (мала ноќна музика)
Johanes Branhms - Hungarian Dance

Класична музика.... да кажеме дека нема никаква друга музика која може така да ме отвори, да ме земе низ нозе, да ме прошета, да ме здрви и маѓепца...како класичната.

Вистина е, не ја слушам често. Поточно само во некои одредени моменти - ама во тие моменти знам да се наежам, да викам, да експлодирам...

Без разлика дали станува збор за Карузо или за Унгарска Расподија број 2...

pearl напиша:
Почитувам и сакам класична музика. Професорката по клавир иако ми остави многу трауми, ама барем љубовта кон класиката не ми ја уништи :wink:

Аааа, исто и кај мене!
Еве, у последно време особено обожаваше да ме фрла у депресии дека никогаш нема да развијам техника за да го свирам Лист, ама на! Увежбав! :icon_lol:

Иначе го обожавам Бетовен поради неговата мрачна генијалност, не ми е којзнае колку тежок за слушање како што се жалат некои, и секогаш ме облева со емоции и потоа настапува мир :).

Бах ми е многу интересен и секогаш кога ја анализирам неговата музика сфаќам дека е конфузен, и често го спојува неспоивото, но толку добро ги склопува и повторува елементите што создава совршена хармонија. А особено е моќно чувството да свириш негови дела.

Признавам дека се занимавам највеќе со нив, ама всушност највеќе ме инспирираат Лист и Чајковски, и етидите на Черни. Го мразам Моцарт.
Често го слушам Равел.

slusam klasicna muzika. najveke me pogoduvam delata na bach, handel orgulite ,iako e muzika so pomalku emocii, plasticna melodija, krutost vo izvedbite ama mene mi e epten pogodeno.od romanticizmot cajkovski , mussorgski, borodingi obozavam , od raniot romanticizam mi se franz liszt, choppen favoriti.a na kraj da go spomnam sostakovic,posebno go obozavam i isto i od neo klasikata stravinski,ravel,prokofiev i da skratam malce vaka bi pisuval uste dolgo...

Od klasicnata muzika sakam da slusam samo violina i klavir.:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom