Kindle

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.817
Поени од реакции
10.163
Kobo е од Канада, гледам го купиле Ракутен ама уште се канадска фирма со HQ во Торонто. Јас имам еден мал Kobo Touch 2011та мислам купен, уште е ко нов. Доста квалитетни продукти, реткост е на денешно време електронски уред да трае 10+ години.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Kobo е од Канада, гледам го купиле Ракутен ама уште се канадска фирма со HQ во Торонто. Јас имам еден мал Kobo Touch 2011та мислам купен, уште е ко нов. Доста квалитетни продукти, реткост е на денешно време електронски уред да трае 10+ години.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
jas od start go gledam kobo rakuten po videa, pa go mislev japansko, mada manje bitno mi e od kade se.
na prethodna strana gi postirav i dvete so gi imam, toa pomaloto, kobo libra ili kako i da go vikaat, go kupiv pred 4-5 godini, odlicno raboti uste.

generalno slusam pozitivni komentari za traenje na ebook readeri od site brendovi, se koristat 5+ a mnogu lugje kazuvaat i 10+ godini.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
Импресивно... Ама еден совет: исклучи го позадинското светло и (освен во ретки ситуации) рачунај го како хартиена книга, обезбеди си нормално/стандардно осветлување како да читаш книга.

Многумина го забораваат ова, а всушност се работи за предност на е-инк екраните. (во спротивно може и лцд да врши работа, ако не ни смета да се изложуваме на гледање во екран со позадинско свето)

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Импресивно... Ама еден совет: исклучи го позадинското светло и (освен во ретки ситуации) рачунај го како хартиена книга, обезбеди си нормално/стандардно осветлување како да читаш книга.

Многумина го забораваат ова, а всушност се работи за предност на е-инк екраните. (во спротивно може и лцд да врши работа, ако не ни смета да се изложуваме на гледање во екран со позадинско свето)
tie raboti so svetlo /svetlina, na telefon ekrani i na ebook reader, nikogas ne sum gi razbiral ni menuval, si stoi na default, osven ako ne mi e pre svetlo ili temno.

sigurno imaat dosta opcii za podesuvanje na ovoj ured, samo ne sum stignal da gi proveram, ama posto kje sluzi ovoj i za rabota, kje mora da go sredam i toj del. fala za sovet.

Член од
16 септември 2013
Мислења
702
Поени од реакции
691
Се мислев да земам Kindle Basic 2022 ама се повеќе го препорачуваат Kobo. Не знам што да правам...Со цена се горе долу исти, малку е поскапо Кобо-то.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Се мислев да земам Kindle Basic 2022 ама се повеќе го препорачуваат Kobo. Не знам што да правам...Со цена се горе долу исти, малку е поскапо Кобо-то.
moe iskustvo e deka so i da zemis, nema da zgresis. povekjeto ebook readeri se fantasticno funkcionalni i dolgotrajni uredi.
jas pred da go zemam ova kobo elipsa, gledav yt review koi traea i do 3 saati, plus milion gi ima za sporedbi so drugi uredi.
mene bitno mi bese golemina na ekran koga zemav

Член од
28 јуни 2009
Мислења
287
Поени од реакции
261
Каде се продава киндле?
Гледам во анхоч има само основната верзија 10та генерација 8Gb?

Член од
18 август 2015
Мислења
175
Поени од реакции
94
Каде се продава киндле?
Гледам во анхоч има само основната верзија 10та генерација 8Gb?
Јас купив од Германија, многу беше поефтино и понова верзија се разбира.
Види ако имаш некој да иде летово, нека ти го донесе

Член од
24 септември 2016
Мислења
548
Поени од реакции
736
Ima Kobo vo Makedonija kade se prodavaat?

Ako ima nekoj link za Kindle ili Kobo vo Germanija bi bilo pozelno da spodeli.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
4. 12 Rules for Life - Jordan Peterson
5. Global Economic History A Very Short Introduction - Robert C. Allen - Оваа книга не сакав да ја ставам тука, ама ја читав подолго од планираното дека е обемна со податоци и доста корисна за некој што не учел економија.
6. No More Mr. Nice Guy - Robert A. Glover
7. Пиреј - Петре М. Андреевски
8. Браќата Карамазови - Фјодор Достоевски - Оваа книга дека е подолга, самиот си ја сметам за 2-3 книги во големина. Многу тешка книга, што ќе треба сигурно уште 2-3 пати да ја прочитам, ама следно на англиски.

Наредна ми е The 48 Laws of Power by Robert Greene, ама не знам дали ќе ја прочитам оваа година.

П.с. Имам kindle paperwhite од 2017 година и одлично си работи. Сакам да го земам новиот модел, со поголем екран, Usb C, дрн дрн јариња. Дали некој го има земено новиот модел да пиши некој збор тука ? Знам дека не е темата за киндл, ама поврзана е.
Tuka imash soodvetna tema za kindle kobo i drugi ebook readers.
Ne mozam da komentiram za Kindle, jas zemav Kobo dva pati.
Posledna sho zemav e Kobo Elipsa 350-400 evra odi, kombiniran ebook reader i note taker. Mislam deka Kobo se poeftini sprema Kindle, ama pa limitirani se so mnogu pomal broj na knigi dostapni za kupuvanje na nivnata platforma.

Jas sum prezadovolen od Elipsa, golem ekran, odlichno prikazuva i pdf i epub, vidi nekoi moi prethodni postovi so sliki na temava.

Za tvoeto prashanje, pogolem ekran e sekogash podobro, a dali ti vredi za parite koga vekje imash ured sho odlichno ti raboti, na tebe e da procenish.

Член од
14 февруари 2009
Мислења
494
Поени од реакции
1.700
Tuka imash soodvetna tema za kindle kobo i drugi ebook readers.
Ne mozam da komentiram za Kindle, jas zemav Kobo dva pati.
Posledna sho zemav e Kobo Elipsa 350-400 evra odi, kombiniran ebook reader i note taker. Mislam deka Kobo se poeftini sprema Kindle, ama pa limitirani se so mnogu pomal broj na knigi dostapni za kupuvanje na nivnata platforma.

Jas sum prezadovolen od Elipsa, golem ekran, odlichno prikazuva i pdf i epub, vidi nekoi moi prethodni postovi so sliki na temava.

Za tvoeto prashanje, pogolem ekran e sekogash podobro, a dali ti vredi za parite koga vekje imash ured sho odlichno ti raboti, na tebe e da procenish.
Не сакав тука да пишам, дека новиот киндл е излезен веќе некој месец а тука никој ништо нема спомнато. Ама па може требаше да пишам тука. Небитно.

Како што гледам по цена, тоа што ти го имаш земено е два до три пати поскапо од kindle paperwhite, кој е околу 180 евра мислам, ама е само ebook reader, за разлика од тоа што ти си зел.

Мило ми е дека ти се погодил уредот. Гледам дека доста фирми имаат доста добри ebook readers.

Инаку за мене

Не планирам да менувам, ама новиот модел е многу подобар од тоа што јас имам, од автономија, големина на екран, брзина, меморија, осветленост, има Usb C... Ама не можам самиот да си оправдам нов kindle. Ме интересира само мислење општо од некој ако има купено.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.403
Поени од реакции
9.703
Не сакав тука да пишам, дека новиот киндл е излезен веќе некој месец а тука никој ништо нема спомнато. Ама па може требаше да пишам тука. Небитно.

Како што гледам по цена, тоа што ти го имаш земено е два до три пати поскапо од kindle paperwhite, кој е околу 180 евра мислам, ама е само ebook reader, за разлика од тоа што ти си зел.

Мило ми е дека ти се погодил уредот. Гледам дека доста фирми имаат доста добри ebook readers.

Инаку за мене

Не планирам да менувам, ама новиот модел е многу подобар од тоа што јас имам, од автономија, големина на екран, брзина, меморија, осветленост, има Usb C... Ама не можам самиот да си оправдам нов kindle. Ме интересира само мислење општо од некој ако има купено.
generalno, ne sovetuvam promena na ebook reader. ebook reader se epten trajni uredi, skoro vechni :D

jas go zemav Elipsa, so nekoja ideja deka kje go koristam za note taking, ama ne se pronajdov vo toj del mnogu mnogu.
golem ekran, 10.3 inchi alal vera, pravi merak. mislev deka kje go koristam za chitanje materijali za na rabota, nauchni trudovi i slichno, ama ne go iskoristiv premnogu. ne gi zalam parite za knigi, ama imam dva odlichni readeri koi se delumno koristeni. toj postariot reader taka mi stoi doma.

Leo Bonnie

Кад се врате скитнице
Член од
20 декември 2008
Мислења
4.481
Поени од реакции
5.562

Инаку за мене

Јас имам 11та генерација со Usb C и сум презадоволен, и од екран и батерија, осветленоста можеш доста да си ја прилагодуваш. Ги гледав и новите 12та генерација и нема скоро ич разлика така да негде ако можи 11 да се најди на попуст е одлична опција.

Член од
14 февруари 2009
Мислења
494
Поени од реакции
1.700
Јас имам 11та генерација со Usb C и сум презадоволен, и од екран и батерија, осветленоста можеш доста да си ја прилагодуваш. Ги гледав и новите 12та генерација и нема скоро ич разлика така да негде ако можи 11 да се најди на попуст е одлична опција.
Фала на споделено искуство. Јас го зедов 2017 година и појма немам која генерација е, чисто за да споредам. Ама @Harald има право, многу се долготрајни дека имаат само една намена, за 99% од луѓето. Јас сум човек што многу ретко купува технологија така да ќе го терам овој што го имам сигурно уште 2-3 години. Само прашував за искуство од други.

Kajgana Shop

На врв Bottom