Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај да не се разбереме погрешно; зборувам за окупацијата на факултетите и не сакам вештачки да се пумпа и сценира масовност инаку за на улица да, сите треба да излеземе заедно.

Тоа е веќе друго :)
Како и да е, сум и таму да се пумпа масовност, затоа што едно е кога ќе кажеш „30 студенти го окупираа ФЕИТ“ а друго „сите факултети се окупирани од студентите, не дозволуваат настава, придружени од средношколци и нивните родители кои се засегнати“. Само што и да има 20.000 студенти, пак ќе бидат „2-300 наркоманчиња“.[DOUBLEPOST=1424435936][/DOUBLEPOST]
А еве што Миленко вика за тоа. Веројатно ќе пие пријава, само не знам од кого.
Прегледај го приврзокот 114804

Едино за што би можел да јаде пријава е ако нема допирна точка со Сорос и есдеес. Ова другово не е ништо врз кое што би можел да биде тужен.
Колку што знам, јавно си кажува дека е педер а тоа што е шиптаp не значи дека може да го тужи зошто така го нарекол...

Како и да е, сум и таму да се пумпа масовност, затоа што едно е кога ќе кажеш „30 студенти го окупираа ФЕИТ“ а друго „сите факултети се окупирани од студентите, не дозволуваат настава, придружени од средношколци и нивните родители кои се засегнати“. Само што и да има 20.000 студенти, пак ќе бидат „2-300 наркоманчиња“.[DOUBLEPOST=1424435936][/DOUBLEPOST]

Едино за што би можел да јаде пријава е ако нема допирна точка со Сорос и есдеес. Ова другово не е ништо врз кое што би можел да биде тужен.
Колку што знам, јавно си кажува дека е педер а тоа што е шиптаp не значи дека може да го тужи зошто така го нарекол...
Говор на омраза. :) Не нарушување на јавен углед и чест (преку навреди).
Да надополнам, тој говор на омраза може да доведе до насилство. А не му е прв пат ова на Миленко.

Пак тука правите грешка; штом се јавиле само 30 студенти и чекаме/се надеваме на вештачко пумпање (огромна можност за раном изгубени фаци и политички полтрони) тогаш свеста и одлучноста на студентите за овој проблем е ниска а со тоа движењето е осудено на пропаст.

Барем таква е мојата лајнализа :)

Како беше таа; јас му помагам ама тој не сака да си помогне или како и да беше...

пак едит упм: колкава и да е бројноста - секогаш ќе има етикетирање ама политичко, не како ние тука барем што даваме некоја критика и некој ја смета за етикетирање.

њтф ве подржувам ама кога некои работи не се в ред нема да ќутам, ни вас, ни на вемеро, ни сдсм, ни мајка ни татко.

Последно уредено:

Ноуп, може да јаде тужба за говор на омраза.
“Тој што преку компјутерски систем во јавноста шири расистички и ксенофобичен пишан материјал, слика или друга репрезентација на идеја или теорија која помага, промовира или поттикнува омраза, дискриминација или насилство, против кое било лице или група, врз основа на пол, раса, боја на кожа, род, припадност на маргинализирана група, етничка припадност, јазик, државјанство, социјално потекло, религија или верско уверување, други видови уверувања, образование, политичка припадност, личен или општествен статус, ментална или телесна попреченост, возраст, семејна или брачна состојба, имотен статус, здравствена состојба, или на која било друга основа предвидена со закон или со ратификуван меѓународен договор, ќе се казни со затвор од една до пет години.

(2) Со казната од ставот (1) на овој член ќе се казни и тој што делото ќе го стори преку други средства за јавно информирање.“
Извор.

Сите три напишани се со намера да шири говор на омраза. А за соросоид и сдсм (доколку не е дел од овие) може да биде тужен за клевета.

И кривична може да си добие, а и граѓанска тужба секако дека може да биде покрената против него.
Не е битно дали он си се кажува, битно е тој во каков контекст го кажува, а го кажува во контекст да биде омаловажен, навреден и дискредитиран.

Дали треба/не треба е веќе прашање на дебата, но има основа за тужба и тоа голема.

И сеа Миленко ќе добие 1-5 години затвор? :D

Иначе, http://kapital.mk/intervju-konstantin-bitrakov-chlen-na-studentski-plenum/. Читнете ако сакате.
Нема, пошто за тоа обвинителство прво треба да покрене обвинение, а знаеме дека нема. :)
Меѓутоа по иста основа може да си покрене граѓанска тужба и да си лапне некој денар.:icon_mrgr:

LGBT центарот веќе поднесе барање за кривична пријава за говор на омраза за Миленко и Јанко, но појма немам што се деси со тоа.

LGBT центарот веќе поднесе барање за кривична пријава за говор на омраза за Миленко и Јанко, но појма немам што се деси со тоа.

Во некој друг паралерен универзум... некој друг универзум..

Прашав пак и пак ќе прашам...Каде се тие претставници од СП кои беа кај премиерот кога се договорија, кај претседателот кога имаа средба?? Мислам еден од нив беше Константин, Коки...како го викаа? Не сум во тек со настаниве во последно, но дечкото не го гледам во окупацијава и не гледам негови јавни излагања...

http://kapital.mk/intervju-konstantin-bitrakov-chlen-na-studentski-plenum/

Нема, пошто за тоа обвинителство прво треба да покрене обвинение, а знаеме дека нема. :)
Меѓутоа по иста основа може да си покрене граѓанска тужба и да си лапне некој денар.:icon_mrgr:

Пошто не сум скроз упатен во КЗ, семестаров го иам тој предмет, дали дечково може да поднесе кривична преку обвинителството или само граѓанска?

Не ме интересира неговата сексуална ориентација, тоа не е моја работа, но оние зборови од Миленко се многу лоши, незнам како можат вакви луѓе да постојат.:facepalm:

Пошто не сум скроз упатен во КЗ, семестаров го иам тој предмет, дали дечково може да поднесе кривична преку обвинителството или само граѓанска?
Пошто иако струката ми е блиска до правото, сепак не сум правник, но еве овде можеш да видиш како оди целата постапка. Прво индивидуата оди во МВР и поднесува официјална пријава, а доколку МВР смета дека е заснована, ја проследува до обвинителство, кои се решаваат дали официјално ќе покренат постапка и кривично ќе гонат некого.
И да завршиме тука, ќе се расплинеме ептен. :D

Еве официјално, кој бараше.
http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=2&vest=20404
Вчерашната средба во просториите на Ректоратот на УКИМ, помеѓу Сенатот, владините претставници и претставниците на Студентскиот и Професорскиот пленум вроди само позитивни сигнали за понатамошна соработка, велат од Студентскиот пленум.

Ивана Туфегџиќ, една од претставниците на Студентскиот пленум која беше присутна на вчерашната средба, вели дека студентите вчера на Генерален пленум одлучиле окупацијата на факултетите да продолжи, се додека не добијат цврста гаранција дека власта сериозно постапува по нивните барања за нов закон.

-Средбата не беше од одлучувачки карактер. Ние баравме интегрално нов текст на законот за високо образование. Аргументите беа изнесени за тоа и средбата заврши со договор да имаме следна средба, потенцирам не беше ништо одлучено. Секоја од четирите преговарачки страни требаше да се исконсултира со својата база за да се дојде на следна средба со заклучоци, изјави на денешната прес - конференција Туфегџиќ.

Според студентите, се чувствува позитивна атмосфера за соработка. Тие ќе бидат дел од работната група која во текот на наредните 30 дена ќе анализира и посочува што точно е потребно за квалитетно високо образование.

Освен студентите, по повеќечасовната средба вчера со кусо соопштение излегоа од кабинетот на ректорот на УКИМ, Велимир Стојковски.

- Врз основа на излагањата беше договорено низ отворен дијалог да се дојде до заеднички решенија за унапредување и обезбедување на квалитетот во високото образование. Во таа насока беше заклучено да се формира работна група со претставници на Универзитеот, вклучувајќи ги и Студентскиот и Професорскиот пленум, како и претставници од МОН, која во рок од 30 дена ќе изготви анализа на состојбите, врз основа на која ќе се дефинира концептот за изработка на законски текст за високото образование. Истовремено беше договорено во наредните денови да се одржи работна средба во истиот состав, стои во соопштението од ректорот.

Ноуп, може да јаде тужба за говор на омраза.
“Тој што преку компјутерски систем во јавноста шири расистички и ксенофобичен пишан материјал, слика или друга репрезентација на идеја или теорија која помага, промовира или поттикнува омраза, дискриминација или насилство, против кое било лице или група, врз основа на пол, раса, боја на кожа, род, припадност на маргинализирана група, етничка припадност, јазик, државјанство, социјално потекло, религија или верско уверување, други видови уверувања, образование, политичка припадност, личен или општествен статус, ментална или телесна попреченост, возраст, семејна или брачна состојба, имотен статус, здравствена состојба, или на која било друга основа предвидена со закон или со ратификуван меѓународен договор, ќе се казни со затвор од една до пет години.

(2) Со казната од ставот (1) на овој член ќе се казни и тој што делото ќе го стори преку други средства за јавно информирање.“
Извор.

Сите три напишани се со намера да шири говор на омраза. А за соросоид и сдсм (доколку не е дел од овие) може да биде тужен за клевета.

И кривична може да си добие, а и граѓанска тужба секако дека може да биде покрената против него.
Не е битно дали он си се кажува, битно е тој во каков контекст го кажува, а го кажува во контекст да биде омаловажен, навреден и дискредитиран.

Дали треба/не треба е веќе прашање на дебата, но има основа за тужба и тоа голема.

Гледам веќе си пишала. Затоа мрзам вакви пичкарски работи како „говор на омраза“. Тој се декларира како фегет, значи фегет или педер не може и не треба да те навреди. Тој е шкиптаp, значи ако ти кажам дека си шкиптаp не треба да те навреди. За есдеес и Сорос држи вода.

Значи ако јас сум навивач на Ливерпул и некој со потценување ми го потенцира тоа, јас треба да го тужам зошто ме навредил?

Гледам веќе си пишала. Затоа мрзам вакви пичкарски работи како „говор на омраза“. Тој се декларира како фегет, значи фегет или педер не може и не треба да те навреди. Тој е шкиптаp, значи ако ти кажам дека си шкиптаp не треба да те навреди. За есдеес и Сорос држи вода.

Значи ако јас сум навивач на Ливерпул и некој со потценување ми го потенцира тоа, јас треба да го тужам зошто ме навредил?
А бе сега дали треба или не треба е друг муабет. Има тема таква во филозофија, да не разглабаме.
И разликата е во тоа што говорот на омраза е насочен кон ширење нетрпеливост и посочува на тие луѓе како нешто гнасно, шири дополнителна нетрпеливост и често создава омраза и може да води кон насилство.
Да не продолжуваме, јас ти кажав дека има правна основа, а дали треба или не треба, тоа е друг муабет. За тоа има тема во филозофија. :)

СТУДЕНТСКИОТ ПЛЕНУМ БАРА ДА НЕМА НАДВОРЕШНО ТЕСТИРАЊЕ
http://www.utrinski.mk/?ItemID=E0A4EA92818E894986727D87ED749E59

а како мислат да се контролираат купените дипломи и неквалитетни факултети ?? демек јас ќе кажам кој факултет е добар.... не не бидува, на крај треба при вработување да барат влакно во јајце, како на сточен пазар коњ кога се купува или на автопазар стара кола...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom