Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
се слагам дека при донесување на закони треба да се разгледат сите елементи, но мислам дека Автономијата на факултетот масовно се злоупотребува, а најстрашно е што се прави тоа и на државни јасли.. а има пак коментар од читател во Утрински, за конкурсот на Филозофски факултет на кој е одбиена кандидатка со просек 9,9 и пет импакт труда а примен кандидат со 8,5 без ниеден труд... ама за ова на студентскиот Пленум професорите од Филозофски не кажуваа ... значи по мене само 100%приватни факултети, а државата нека плаќа котизација за кадар кој е неопходен и тоа со посебни услови и за факултетите и за кандидатите...Има добар американски систем, полагаш да влезеш у државна кота ( стипендирање)...

Тоа само капка од морето со примери. Непотизамот и корупцијата одсекогаш имале повисоко ниво отколку квалитетот во Македонија. Ако се навратиш кон постот со точките, имам спомнато за деструктивната природа на таквата појава.
Државниот испит без разлика колкава фијаско идеја е во моментот, ги жегнува и професорите затоа што и од нив ќе се бара одговорност. Не се повеќе алфа и омега на институтите. Има некој трет.

Американскиот систем не е добар според некои студенти тука (бил глупав) затоа што во основата е збирка од стандардизирани тестови. А како такви, тие се неадекватни и глупави за идните македонски интелектуалци.

Утре (17.12.2014) во 14:00 на Педагошкиот факултет ќе има јавна дебата околу државниот испит и другите мерки предложени од страна на Владата во која „ќе бидат вклучени сите засегнати страни“.

Студентскиот Пленум не беше исконтактиран да присуствува и покрај својот легитимитет кој го доби на студентскиот марш и бројните изјави на министерот во кои тој вели дека се чека само конкретен предлог закон за да се дискутира со студентите. Токму поради тие причини, утре во 14:00 ќе бидеме таму. Ќе видиме колку оваа дебата е вистински „јавна“.

Ве повикуваме сите вие кои не поддржувате да дојдете заедно со нас.

Студентскиот глас мора да биде чуен! ‪#‎ПоздравПленумци‬!

Денеска од МОН се сретнале со ректорите, претставници од универзитетите, претседателите на студентските парламенти и СОНК.

Што е тоа студентски пленум, и како тоа добил легитимитет од еден марш?

Ако се усвои било каков државен испит и тоа падне на уставен, следен чекор е правниот факултет да им ги укине дипломите на судиите од Уставен (сигурен сум дека скоро сите се од таму) и мислам (не сум 100% сигурен) дека тоа го можат. Кога ја земав дипломата, имаше еден лист хартија на кој пишуваше во кој случај може факултетот да ја повлече важноста на дипломата, а еден од нив беше практикувањето на знаењето за некои лоши цели или во
Ако постои таква можност, а реално уставните судии работат под диригентската палка на владата и ова е кршење на уставот, не е лошо да се видат да се употребат вакви мерки, бидејќи толку дебилизам, арогантност и мисли во облаците одамна не сме виделе во оваа држава.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Ако се усвои било каков државен испит и тоа падне на уставен, следен чекор е правниот факултет да им ги укине дипломите на судиите од Уставен (сигурен сум дека скоро сите се од таму) и мислам (не сум 100% сигурен) дека тоа го можат. Кога ја земав дипломата, имаше еден лист хартија на кој пишуваше во кој случај може факултетот да ја повлече важноста на дипломата, а еден од нив беше практикувањето на знаењето за некои лоши цели или во
Ако постои таква можност, а реално уставните судии работат под диригентската палка на владата и ова е кршење на уставот, не е лошо да се видат да се употребат вакви мерки, бидејќи толку дебилизам, арогантност и мисли во облаците одамна не сме виделе во оваа држава.

Без навреда, ама....
25438.gif

Што е тоа студентски пленум, и како тоа добил легитимитет од еден марш?
А кој е тој легитимитет на СПУКИМ ?
СПУКИМ е најлошото нешто што може да му се случи на еден студент...

Дечки, треба да разберете некои нешта, полесно ќе ви биде подоцна во животот. Македонија претендира да биде правна држава во која законите се над се. За обичните луѓе, студентите, работниците, и сите други навидум неважни единки од македонското општество, законите важат и те како. До најмалата точка, запирка, извичник, штоидае. Се гледа дека сте невини дечки (во смисла неискусни во животот) и дека срцето ви е на правилното место за чувството на социјална правда. Ама за жал денешната социјалната правда е само еден урбан мит кој извршната власт пробува да го одржува во живот со најразлични ПР кампањи.

Ако некој има морално право да ги претставува студентите, не значи дека има законско право. И извршната власт тоа многу добро го знае. Зошто секогаш претседателите на СПУКИМ се секогаш блиски до едната или другата политичка партија? Си се запрашал ли зошто се водат тие прикриени кампањи по студентските домови, уцените, списоците?
Бојане СПУКИМ е официјалниот/легалниот претставник на студентите од УКИМ. Тој добива легитимитет од студентите, и како таков е признаен и од универзитетот, и од извршната власт. Извршната власт ќе преговара со него, а пленумот може само да протестира и маршира.

Од друга страна, ќе го одложат за 2 години и да важи само за новите студенти, па политички ќе го збрцаат на средношколците, кои немаат право на глас, право на марширање, и родители на кои им зависи голата егзистенција од партијата. Пола од тие што маршираат ќе се откажат зошто к*р ги боли, не се однесува за нив, пола од другите ќе се пењават со изјави ама на крајот на денот ќе си седат мирни со опашот меѓу нозе. Извршната власт е многу поискусна во играње политички игри, отколку студентите и средношколците, и ќе ве изигра на многу лукав начин без да осетите.

Најгрозното од целата работа е што образованиот процес од образовен процес е метаморфозиран во една многу гадна политичка игра.

пс. Каде се политичарите од правен, политички науки, економија, филозофија да насетат вакви работи и подли игри?
Студентите играат по правила на игра што ги дефинираат професорите со теории што би било кога би било како би било. Власта игра со добропроверени практични методи. Плус има повеќе пари. :)

СПУКИМ гомна да јаде.
Направи паралела колку го изгласаа сегашниот претседател на СПУКИМ и колку вкупно студенти има на УКИМ.

1. Од кај тоа дека средношколците немаат право на глас. Алудирам на тие што се 4та година. Јас кога бев 4та година, имав право на глас на локалните избори 2013. А избори ќе има за едно 4-5 месеци. :D Можеби и порано.
2. Кај тоа пишува дека средношколците немаат право на марширање, односно, право на протест? :D Многу би сакал ова да го прочитам некаде во Уставот на Р.М. Ти текнува кога се протестираше некаде 2009 година против екстерното тестирање (што после падна на Уставен)? Протестираа тогаш многу осмооделенци. Итн, да не ти објаснувам повеќе.
3. Ако идеме така, и некои родители на студенти зависат од партија. Ако гледаме пошироко, пола држава зависи од партија...
4. Едно е легалитет, друго е легитимитет. Сегашните луѓе кои се на чело на СПУКМ, немаат ниту легалитет, ниту легитимитет. Зошто? Прво, затоа што мандатот на Кирил му е истечен од пред 2 месеци, а второ, дали знаеш во негов избор колку студенти гласаа? Не ја знам точната бројка, некаде беше 4 илјади гласа доби он и тоа многу сомнително: Имаше луѓе што се водат дека гласале, а врска немале ни дека се одржуваат избори. Од друга страна, Пленумот извади, во најмала рака, 6500-7000 студенти како своја подршка. Е сега збори ми за легитимитет. А СПУКМ како тело има легалитет бидејќи е пропишано во Статутот на УКИМ.
5. Ова ги засега и тековните студенти, затоа што доколку се имплементира државниот испит, ќе треба да полагаат такво нешто по завршувањето на мастер студиите (нели, доколку одат на мастер тука). Иначе, истото се викаше и кога Груевски ги „амнестираше“ сегашните студенти „Нив нема да ги фати“. Па излегоа 2.5 пати повеќе луѓе отколку на првиот марш.

СПУКИМ гомна да јаде.
Направи паралела колку го изгласаа сегашниот претседател на СПУКИМ и колку вкупно студенти има на УКИМ.

Нема потреба да правам паралела. Само што СПУКИМ ќе биде повикан на преговорите, не сите студенти на УКИМ. На мене не ми е јасно каде се професорите деканите ректоратот да ги мотивираат студентите да го искористат правото на глас.
Никој не сака да признае дека извршната власт ги фати со смакнати гаќи и едните и другите, и им го збрца без вазелин.

Дечки, треба да разберете некои нешта, полесно ќе ви биде подоцна во животот. Македонија претендира да биде правна држава во која законите се над се. За обичните луѓе, студентите, работниците, и сите други навидум неважни единки од македонското општество, законите важат и те како. До најмалата точка, запирка, извичник, штоидае. Се гледа дека сте невини дечки (во смисла неискусни во животот) и дека срцето ви е на правилното место за чувството на социјална правда. Ама за жал денешната социјалната правда е само еден урбан мит кој извршната власт пробува да го одржува во живот со најразлични ПР кампањи.

Ако некој има морално право да ги претставува студентите, не значи дека има законско право. И извршната власт тоа многу добро го знае. Зошто секогаш претседателите на СПУКИМ се секогаш блиски до едната или другата политичка партија? Си се запрашал ли зошто се водат тие прикриени кампањи по студентските домови, уцените, списоците?
Бојане СПУКИМ е официјалниот/легалниот претставник на студентите од УКИМ. Тој добива легитимитет од студентите, и како таков е признаен и од универзитетот, и од извршната власт. Извршната власт ќе преговара со него, а пленумот може само да протестира и маршира.

Од друга страна, ќе го одложат за 2 години и да важи само за новите студенти, па политички ќе го збрцаат на средношколците, кои немаат право на глас, право на марширање, и родители на кои им зависи голата егзистенција од партијата. Пола од тие што маршираат ќе се откажат зошто к*р ги боли, не се однесува за нив, пола од другите ќе се пењават со изјави ама на крајот на денот ќе си седат мирни со опашот меѓу нозе. Извршната власт е многу поискусна во играње политички игри, отколку студентите и средношколците, и ќе ве изигра на многу лукав начин без да осетите.

Најгрозното од целата работа е што образованиот процес од образовен процес е метаморфозиран во една многу гадна политичка игра.

пс. Каде се политичарите од правен, политички науки, економија, филозофија да насетат вакви работи и подли игри?
Студентите играат по правила на игра што ги дефинираат професорите со теории што би било кога би било како би било. Власта игра со добропроверени практични методи. Плус има повеќе пари. :)
Прво, не знам зошто ми ја објаснуваш легалноста кога тука не стана збор за тоа дали СПУКИМ е легален туку легитимен претставник. Сигурен сум дека знаеш што е легалност, а што легитимност. Ако за тебе е легитимно некој да биде избран од 4000 гласачи кои гласале под притисок, а од друга страна против нив излегоа прво 3500, па после и 9000 студенти, тогаш неам зборови...
Друга работа, викаш Македонија сака да биде правна држава, дека треба да важат законите до точка, запирка, извичник што е така, ама како може да збориме за правна држава ако уставот како највисок правно-политички акт, како алфа и мега во еден правен поредок не се почитува ?
И трето, ептен е глуп ставот „власта е помоќна, има повеќе пари и вие како студенти или како народ не можете ништо да направите“, бар според мене. И во неколку постови наназад зборев за ова, државата е произлезена од народот, власта е произлезена од народот, народот низ револуции менувал цареви, влади, диктатори. Зошто сите заборавате која е моќта на народот и зошто сите ја прифаќате ситуацијава дека власта си работи што сака без оглед на тоа дали народот се противи ?
Знам дека е така, гледам дека е така, ама никогаш тоа нема да го прифатам и секогаш ќе се борам (иако мојата борба нема да има некој голем ефект зошто сам би се борел) против ваквата ситуација. Да не ме сфати некој погрешно, ќе се борам против тоа државната власт да не ме слуша мене како граѓанин. Значи ќе се борам против власта, а не партијата.

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Во време кога Правниот факултет се повеќе се одалечува и го напушта начинот на оцекување со тестови каде има понудени решенија министерот воведува токму вакво тестирање и тоа со однапред добиени прашања кое за него најверојатно е порелевантно од усното оценување или писмен испит со есејски прашања.Тоа тестирање воопшто нема да покаже кој ја добил незаслужено дипломата!

1. Не зборувам за право на глас за избори. Тоа е различна приказна.
2. Еве средношколците имаат право на глас. Уставно. Некој ги заклучи да не се придружат на студентите. Некој ги поправаше врските за комуникација баш во тој ден и во тој час. И? И ништо.
3. Погледни што се случува околу тебе. Не е пола држава. Цела е.
4. Биди легитимен колку сакаш, ако не си легален. Кога се донесуваат легални одлуки се води разговор со легалната страна. Легитимната страна може да стане легална, ама тоа нема да се случи во ова сценарио.
5. Добро. Нека е така. Ќе видиме што ќе прозлезе од планирањето, дискусиите, и откога ќе се изгласа во собрание. Дај Боже да сум грешка.

Бонус: Да не студираш на правен случајно?[DOUBLEPOST=1418819957][/DOUBLEPOST]

Па ти рече дека пленумот добил легитимет од еден марш, а СПУКИМ немал ништо и бил најлошо нешто. Најлошото нешто според тебе е официјалниот претставник на студентите. Не е некој друг.

Што е легитимно, а што легално за мене лично, ама нема баш никаква тежина или влијание врз проблемот. Можеби менува како јас се чувствувам лично и професионално кон самиот проблем, ама нема никаква тежина врз донесените одлуки од страна на едните или другите.

Да, ама во Македонија сите промени до една се легални, и во согласност со законите, прописите, и уставниот поредок. Ако мислиш дека ти се повредени уставните права, поднесуваш претставка до Уставен Суд. Дали студентите на чело со професорите ќе поднесат такво нешто? Дали студентите на чело со професорите се спремни да спремаат такво нешто? Па самиот преседател е универзитетски професор, дали студентите и професорите пробале да го контактираат него? Дали студентите беа спремни или свесни за измените што требаше да се изгласаат? Па во самите одбори и бироа кадешто се крчкаат сите овие измени и реформи има претставници и од професорите, и од студентите? Дали некој ги извести останатите дека се крчка нешто? Пак ќе ти кажам, извршната власт ги има сите во џеб, а останатите ги фати со смакнати гаќи и им го начука.

Не е моето тврдење глупост. Моето тврдење е за жал реалноста. Колку и да изгледа глупаво, патетично, или излезено од некој гангстерски филм, дека тој што ја држи суровицата и кешот ги дефинира правилата, и законите кои ги бранат тие правила. А за револуциите, диктаторите, и другите дрн дрн работи, драги студенте, можеш само да читаш во книги. Тоа во Македонија е невозможно. Знаеш ли зошто? Затоа што критичната маса не живее повеќе во Македонија.

Последно уредено:
Ова од 26-11-2014, можете да прогуглате
https://www.google.com/search?output=search&sclient=psy-ab&q=100+денари+државен+испит&btnG=

Првите три полагања на државниот испит ќе бидат бесплатни, четвртиот пат ќе се наплаќа 100 денари, петиот пат 1.000 денари, шестиот обид ќе чини 3.000 денари, а последниот – седми – обид 12.000 денари- сума која ќе остане фиксна за секое следно полагање.

Ова од вчера
Првите две полагања на државниот испит за студенти се бесплатни. Доколку студентот не успее да го положи државниот испит двапати по ред, наредните пријавувања за полагање се на товар на студентот, и тоа за трет пат 1.000,00 денари, за четврт пат 6.000,00 денари и за секое наредно пријавување 12.000,00 денари.

Значи гледате само за што можат да се подзамислат, за ПОВЕЌЕ ПАРИ. :lut:

И како што разбрав за 20 испити по 5 прашања во 1 тест? Ако положиш 19, а паднеш по прашањата од еден предмет, паднат си? Дури и да се планира полагање 2 пати годишно, два пати по 10 предмети и положуваш по прашањата од 9, а еден паѓаш? Или севкупно се гледаат бодови?
Уствари нема што да се размислува за ова, едноставно не смее да се случи да се донесе законов во пракса.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom