Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
@Благоев
Нелегитимноста на СПУКИМ потекнува и од истечениот мандат на претседателот.

Точно е дека се избираат претседатели кои се блиски до власта само тоа е така за да успеат преку дипломатија да ги бранат и претставуваат ставовите на студентите. Во ситуацијава парламентот е безвучна именка, а згора на тоа претседателот е избран со смешна излезеност и низа регуларности.

Точно е и јас се сложувам дека Македонија претендира да биде правна држава и да биде законот над се, но во ситуацијава пресудна улога игра и недовербата во инстутуциите (ако збориме за конкретниот пример СПУКИМ). А според претходното кажано СПУКИМ е исто толку нелегитемен (или легитимен ако сакаш кажи) колку и ПЛЕНУМ.

Па ти рече дека пленумот добил легитимет од еден марш, а СПУКИМ немал ништо и бил најлошо нешто. Најлошото нешто според тебе е официјалниот претставник на студентите. Не е некој друг.

Што е легитимно, а што легално за мене лично, ама нема баш никаква тежина или влијание врз проблемот. Можеби менува како јас се чувствувам лично и професионално кон самиот проблем, ама нема никаква тежина врз донесените одлуки од страна на едните или другите.

Да, ама во Македонија сите промени до една се легални, и во согласност со законите, прописите, и уставниот поредок. Ако мислиш дека ти се повредени уставните права, поднесуваш претставка до Уставен Суд. Дали студентите на чело со професорите ќе поднесат такво нешто? Дали студентите на чело со професорите се спремни да спремаат такво нешто? Па самиот преседател е универзитетски професор, дали студентите и професорите пробале да го контактираат него? Дали студентите беа спремни или свесни за измените што требаше да се изгласаат? Па во самите одбори и бироа кадешто се крчкаат сите овие измени и реформи има претставници и од професорите, и од студентите? Дали некој ги извести останатите дека се крчка нешто? Пак ќе ти кажам, извршната власт ги има сите во џеб, а останатите ги фати со смакнати гаќи и им го начука.

Не е моето тврдење глупост. Моето тврдење е за жал реалноста. Колку и да изгледа глупаво, патетично, или излезено од некој гангстерски филм, дека тој што ја држи суровицата и кешот ги дефинира правилата, и законите кои ги бранат тие правила. А за револуциите, диктаторите, и другите дрн дрн работи, драги студенте, можеш само да читаш во книги. Тоа во Македонија е невозможно. Знаеш ли зошто? Затоа што критичната маса не живее повеќе во Македонија.
Ќе гo спoриш легитимитетoт нa Студентски пленум ?
Си видел некoј студент вo свoјoт гoвoр негде дa гo спoмне СПУКИМ ?
И дa ти се плукнaм вo легaлните мoи претстaвници aкo се зa нигде. Еве ти и пример. Лaни нa Прaвен се смени системoт сo кoлoквиуми и местo двa сегa се пoлaгa еден кoлoквиум. Нa ННС си биле oвие oд СПУКИМ и си глaсaле кaкo штo глaсaле без дa не прaшaaт нaс студентите кaкo мислиме, a штo е нaјлoшo не не ни инфoрмирaa првo декa имaлo вaквa иницијaтивa, a уште пoмaлце штo се oдлучилo, пa ние мoрaвме дa се инфoрмирaме пo реклa-кaзaлa и дa бaрaме средбa сo прoдекaнoт зa дa видиме штo се случилo. Дa ти се плукнaм вo вaквите легaлни претстaвници, пoдoбрo дa ги немaм.
Легитимитетoт имa гoлемa улoгa вo вaквите случaи. Еве ќе гo дaдaм примерoт сo синдикaтите. Влaдaтa зa кoлективни дoгoвoри рaзгoвaрa сo репрезентaтивниoт синдикaт. Знaм декa репрезентaтивнoст и легитимитет не се синoними aмa репрезентaтивнoстa е пoим близoк дo легитимитетoт.
А ти знaеш декa Стaмен Филипoв имa пoднесенo иницијaтивa пред Устaвен зa Зaкoнoт зa Сoбрaние и нaместo дa гo укинaт зaкoнoт Устaвен вo oбрaзлoжениетo нa решениетo не сaмo штo не дaвa никaкви aргументи туку дури и прaви пoчетнички грешки кaкo vocatio legis местo vacatio legis, декa ние сме имaле пaрлaментaрен систем, a не мешoвит систем итн. Зa мoмент ќе си пoмислиш декa тaму рaбoтaт службеници сo среднo, a не истaкнaти прaвници oд земјaвa...
И ти сaкaш дa ми кaжеш декa Устaвен ќе ги укине измените сo кoи се крши член 46 oд Устaвoт ?!
Инaче зa дa не мислиш декa aкaдемскaтa зaедницa ќути вo пoглед нa Устaвен, aсистентoт шo ми беше мене пo устaвнo имaл прaтенo две иницијaтиви и двете му биле пaк неaргументирaнo oдбиени...
А зa пoследниoт твoј пaсус пaк се врaќaме нa мoетo.
Шo мислиш зoштo јa немa тaa критичнa мaсa ?
Зoштo сите се сo стaвoт "шo и дa прaвaм џaбе е"...
Се дoдекa не се сфaти декa нaрoдoт имa oгрoмнa мoќ и се дoдекa не се нaпушти oвa пoрaзителнo сфaќaње немa дa имa ни критичкa мaсa, a ни прoмени кaј нaс...
Зaтoa местo дa се фaлaт сите декa кao се нaјпaметни и дa дaвaaт пaметни прoгнoзи декa мaршoвите немa дa успеaт, земете прoчитaјте зa мoќтa нa нaрoдoт.

П.С. a кaкo и дa се рaзвие критичкa мaсa кoгa и единственoтo слoбoднo местo зa тoa - универзитетите сегa ќе бидaт "oкупирaни" ?

Sent from my LG-D620 using Tapatalk

Да се бориш во рамките на системот во Македонија е невозможно. Затоа што системот има мерки на кои само тој има ексклузивно право.
Претседателот можеби има истечен мандат, ама што се прави откако ќе истече мандатот? Кој е лидерот на СПУКИМ? Како се делува кога истече мандатот? СПУКИМ има статут и правилник, и претставници од студентите. Што треба да дојде некој од меѓународната заедница за да ви каже како да делувате?

Едно нешто треба да разберете, ако нешто ви звучи фер и правилно, не значи дека и на хартија е така.
Друго нешто, учете од извршната власт, и нивните постапки. Ако сакате да се изборите за нешто.[DOUBLEPOST=1418823361][/DOUBLEPOST]

Бојан, немој толку нервозно. Не сум јас извор на проблемите. Јас само пробувам да си дадам мое гледиште, и на кои места според мене, треба да се обрати повеќе внимание. Мене лично ич не ме засега одлуката за државните испити, не ме засегаат протестите на студентите, иредентистичкиот однос на извршната власт. Јас можам да споделам идеи на кој начин студентите можат да се изборат за нешто. Престани да пробуваш да најдеш и ти и другите, дупки во мојата логика, или да ја окарактеризираш како глупава, детинеста и неправедна. Животот е детинест, глупав и неправеден, па сите мора да го живееме.

Па плукни се на легалните застапници. Нека се плукнат сите студенти на легалните застапници. Седнете на пленум напишете еден статут од 10-15 точки, едни избори за да се избере координативно тело што ќе ги претставува универзитетите, по еден потпис од деканите, и една претставка до ректоратот, и еве ви нова студентска организација. Ќе отпочнете процедура за регистрација во Централен Регистар, итн. итн. Па правници сте мајка му стара, искористете ја сплотеноста во овој момент.

Второ, никој нема да ги информира студентите, додека не дојде ножот до коска. Никој никогаш во животот нема да ве информира за ништо. Ова е само почетокот. Па побогу колку програмери има, колко филозофи има, колку новинари има. Зарем немате 100 евра годишно да соберете да создадете независни студентски гласила за да се информирате што се случува? Зарем новинарите на филозофски не прават истражувачки стории за што се случува на универзитетите? Друже, на толку средства за комуникација и услови да се правдаш дека никој ништо не ти кажал е доста слабо оправдание.

Не знам ни кој е Стамен Филипов, не знам на кој Уставен има одбиено претставки. Не се единствени. И на моите дома уставен има сјебано неколку претставки, и тоа е тоа. А за кое како е напишано, друже, не коментирам. Јас не сум правник, ниту адвокат, ниту пак некаков фактор.

А за моќта на народот, друже премногу си млад и неискусен да зборуваш за моќта на народот. Можеш само да теоризираш за неа. Ништо лично.

пс. Универзитетите се одамна окупирани. Сега само ја легализираа окупацијата. На мала врата. :-)

Последно уредено:
Да се бориш во рамките на системот во Македонија е невозможно. Затоа што системот има мерки на кои само тој има ексклузивно право.
Претседателот можеби има истечен мандат, ама што се прави откако ќе истече мандатот? Кој е лидерот на СПУКИМ? Како се делува кога истече мандатот? СПУКИМ има статут и правилник, и претставници од студентите. Што треба да дојде некој од меѓународната заедница за да ви каже како да делувате?

Едно нешто треба да разберете, ако нешто ви звучи фер и правилно, не значи дека и на хартија е така.
Друго нешто, учете од извршната власт, и нивните постапки. Ако сакате да се изборите за нешто.
Треба да се распишат избори и да се избере нов претседател. Зошто не е направено тоа не знам, иако како што имав сретнато по интернетов веќе два месеци претседателот на СПУКИМ е со завршен мандат.

Во ред е ја сфаќаме сите поделбата што ја правиш помеѓу морално размислување и правно размислување. И ние сме засегнати од истиот проблем. Се воведуваат измени во законот за високо образование (епцентар на измените се студентите), а студентите никој ништо не ги прашува а нели само они се легитимни за дискусија во оваа ситуација. И да не навлегувам дека со ова се крши уставноста ( загарантираната автономија на факултетите, слободно високо образование и др) значи кршењето на законот е од нивна страна.

Околу другото:

Квалитетот на образованието може на дурги начини да се подобри а не со превземање практики од странство (очајно лош benchmarking имаме во државава дури мислам и најлоши практики од странство воведуваме кај нас -за наши услови) кои не одговараат на наши услови.

Во поглед на труењето на народов дека протестов е поттикнат од опозицијата или такви приказни... Да сакаше опозицијата да помогне ќе беше во собрание и ќе го отежнува процесот на донесување на новиот закон. Тоа што има луѓе од опозицијата на протестите е незадоволството по основ конкретниот закон за високо образование.

Медиумите тоа знаат ептен убаво да го стуткаат и да го презентираат на гласачите на власта. Сител после протестот на 10ти декември искочи со изјава дека на пртестот имаше 2-3000 луѓе на опозицијата на протестот. Оваа изјава не посочи колку луѓе има вкупно на протестот туку само демек изброените луѓе што ги поврзуваат со опозицијата. Така да махерски ги задоволија апетитите на владиното гласачко тело. Ова треба на сите да им го објасните кога ќе ви кажат бројка од 2-3000 и да им се долови манипулацијата што ја прават на гледачите.

И она што мене највеќе ме загрижува кога веќе гледаме на практики од странство би го скоцкал вака: Американската влада не преговара со терористите, Македонската влада не преговара со студенти!
6b1cc1e094d25ec2bf90a2352bae038f9a6710c155d69b16b400b8f14e31000e.jpg

Последно уредено:
На студентите во последен момент им ја презакажаа „дебатата“
http://www.plusinfo.mk/vest/8264/na-studentite-vo-posleden-moment-im-ja-prezakazaa-debatata

Затворени врати за студентите пред МОН
http://24vesti.mk/zatvoreni-vrati-za-studentite-pred-mon

Адеми: Разбравме дека сакаат да ни упаднат, па решивме да ја префрлиме дебатата
http://www.plusinfo.mk/vest/8298/ad...-upadnat-pa-reshivme-da-ja-prefrlime-debatata

:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm: :гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце:

Јавна дебата позади затворени врати.

Јас не знам да ги разликувам овие поими - јавна дебата и затворени врати, или пвеводбенициве дефинитивно почнаа да губат секаква поврзаност со реалноста ?

Со сите сили се борат да го истуркаат ваквиот идиотизам и покрај тоа што студентите и средношколците на дело им покажаа и докажаа дека не го прифаќаат ваквото тестирање.

Лично мислам дека го молат народот да ги тресне од земја, а не да ги смени на фер и демократски избори, бидејќи очигледно ни тие самите повеќе не знаат што се подразбира под поимите фер и демократски.

http://www.24vesti.com.mk/zatvoreni-vrati-za-studentite-pred-mon

Затворени врати за студентите пред МОН

17.12.2014 | 15:44

Затворени врати за студентите кои пристигнаа пред Министерството за Образование сакајќи да присуствуваат на Јавната дебата за воведување државен испит. Околу педесет студенти во моментот стојат пред ресорното министерство, чекајќи зелено светло од надлежните да влезат внатре.

100087.jpg

Јавната дебата за воведување државен испит на студентите која што беше најавена да се одржи на Педагошкиот факултет, во последен момент беше преместена во Министерството за образование и наука.

Иако надлежните најавија дека преку дебати ќе го чујат и разгледаат мислењето на студентите, на неа не е поканет студентскиот пленум. Од таму се сомневаат дека промената на локацијата е направена по најавениот "упад" на студентите во Педагошкиот факултет.

„Исплашени од нашата реакција, во последен момент дебатата ја преместија од Педагошки факултет во Министерство за образование и наука! Се гледаме во 2 пред министерството. Ширете ја информацијата и да живее демократијата!!!“, стои во објавата на Студентски пленум.

Во меѓувреме Министерот за образобание Абдулаќим Адеми заедно со деканите и просесорите на педагошките факултети дискутираат за образованието и воведувањето на државниот испит

Последно уредено:
Каков Хитлер бе, ова ти е тоталитарна идеологија.

Кукавици до бескрај! Пу, арам да ви се фотељите и парите што ги добивате од граѓаните! Последни да ви бидат во животот!

Да му одговарам на Благоев, да на Правен сум. И не, доколку на СПУКМ му е истечен мандатот, не е легално тело, автоматски, со кое право оди или е повикан за разговор со некого? Нека се свикаат избори па ќе видиме. Ама не избори ко години и години наназад.

Само коментар-два за вчерашната емисија на 24Вести. Секоја чест за претставникот од Пленумот, многу убаво презентирање на аргументите. Боцевски врска немаше, тотално неподготвен или се правеше неподготвен. Само едно нешто да кажам. Боцевски рече дека високото образование е јавно добро и треба да служи на сите граѓани и се финансира од даноците. Дали Боцевски знае дека државата, преку Буџетот на РМ, учествува со 30% во финансирањето на УКИМ? Дали знае дека во последните 10 години еден скапан денар не е даден на Ветеринарниот факултет (освен за плати, и тоа не комплетно), а притоа државата должи речиси 3 милиони евра на овој факултет (од правени анализи и слично)? Можеби на Правен, Економски и другите факултети каде се запишуваат голем број на студенти тоа не се приметува многу, но видете како функционираат факултетите каде квотите се помали или не се запишуваат толку студенти.

Последно уредено:
дали Боцевски знае дека државата, преку Буџетот на РМ, учествува со 30% во финансирањето на УКИМ?

Ова е одлично. Нека се откаже уким и од тие 30% и ете ти автономија на универзитетот. ни абдулаќеми ни красниќи нема да имаат никакви ингеренции. ни влади, ни бакрачи, ни протести.

Дечки, треба да разберете некои нешта, полесно ќе ви биде подоцна во животот. Македонија претендира да биде правна држава во која законите се над се. За обичните луѓе, студентите, работниците, и сите други навидум неважни единки од македонското општество, законите важат и те како. До најмалата точка, запирка, извичник, штоидае. Се гледа дека сте невини дечки (во смисла неискусни во животот) и дека срцето ви е на правилното место за чувството на социјална правда. Ама за жал денешната социјалната правда е само еден урбан мит кој извршната власт пробува да го одржува во живот со најразлични ПР кампањи.

Ако некој има морално право да ги претставува студентите, не значи дека има законско право. И извршната власт тоа многу добро го знае. Зошто секогаш претседателите на СПУКИМ се секогаш блиски до едната или другата политичка партија? Си се запрашал ли зошто се водат тие прикриени кампањи по студентските домови, уцените, списоците?
Бојане СПУКИМ е официјалниот/легалниот претставник на студентите од УКИМ. Тој добива легитимитет од студентите, и како таков е признаен и од универзитетот, и од извршната власт. Извршната власт ќе преговара со него, а пленумот може само да протестира и маршира.

Од друга страна, ќе го одложат за 2 години и да важи само за новите студенти, па политички ќе го збрцаат на средношколците, кои немаат право на глас, право на марширање, и родители на кои им зависи голата егзистенција од партијата. Пола од тие што маршираат ќе се откажат зошто к*р ги боли, не се однесува за нив, пола од другите ќе се пењават со изјави ама на крајот на денот ќе си седат мирни со опашот меѓу нозе. Извршната власт е многу поискусна во играње политички игри, отколку студентите и средношколците, и ќе ве изигра на многу лукав начин без да осетите.

Најгрозното од целата работа е што образованиот процес од образовен процес е метаморфозиран во една многу гадна политичка игра.

пс. Каде се политичарите од правен, политички науки, економија, филозофија да насетат вакви работи и подли игри?
Студентите играат по правила на игра што ги дефинираат професорите со теории што би било кога би било како би било. Власта игра со добропроверени практични методи. Плус има повеќе пари. :)
vJNal6.gif

Ова е одлично. Нека се откаже уким и од тие 30% и ете ти автономија на универзитетот. ни абдулаќеми ни красниќи нема да имаат никакви ингеренции. ни влади, ни бакрачи, ни протести.
Тоа би било лошо затоа што тогаш ќе мора да се зголемат партиципациите на студентите. Работата е, државата да дава повеќе пари, со што студентите помалку ќе плаќаат. Нели Владата се грижи за доброто на граѓаните? Иначе само колку за споредба, УГД добива околу 5 милиони евра од Буџетот, УКИМ околу 19,5-20 милиони евра. Колку факултети и студенти има УГД; а колку УКИМ?

Бојан, немој толку нервозно. Не сум јас извор на проблемите. Јас само пробувам да си дадам мое гледиште, и на кои места според мене, треба да се обрати повеќе внимание. Мене лично ич не ме засега одлуката за државните испити, не ме засегаат протестите на студентите, иредентистичкиот однос на извршната власт. Јас можам да споделам идеи на кој начин студентите можат да се изборат за нешто. Престани да пробуваш да најдеш и ти и другите, дупки во мојата логика, или да ја окарактеризираш како глупава, детинеста и неправедна. Животот е детинест, глупав и неправеден, па сите мора да го живееме.

Па плукни се на легалните застапници. Нека се плукнат сите студенти на легалните застапници. Седнете на пленум напишете еден статут од 10-15 точки, едни избори за да се избере координативно тело што ќе ги претставува универзитетите, по еден потпис од деканите, и една претставка до ректоратот, и еве ви нова студентска организација. Ќе отпочнете процедура за регистрација во Централен Регистар, итн. итн. Па правници сте мајка му стара, искористете ја сплотеноста во овој момент.

Второ, никој нема да ги информира студентите, додека не дојде ножот до коска. Никој никогаш во животот нема да ве информира за ништо. Ова е само почетокот. Па побогу колку програмери има, колко филозофи има, колку новинари има. Зарем немате 100 евра годишно да соберете да создадете независни студентски гласила за да се информирате што се случува? Зарем новинарите на филозофски не прават истражувачки стории за што се случува на универзитетите? Друже, на толку средства за комуникација и услови да се правдаш дека никој ништо не ти кажал е доста слабо оправдание.

Не знам ни кој е Стамен Филипов, не знам на кој Уставен има одбиено претставки. Не се единствени. И на моите дома уставен има сјебано неколку претставки, и тоа е тоа. А за кое како е напишано, друже, не коментирам. Јас не сум правник, ниту адвокат, ниту пак некаков фактор.

А за моќта на народот, друже премногу си млад и неискусен да зборуваш за моќта на народот. Можеш само да теоризираш за неа. Ништо лично.

пс. Универзитетите се одамна окупирани. Сега само ја легализираа окупацијата. На мала врата. :)
За болдот, а што е за тебе функцијата на форумов ?
Ти да пишеш нешто и сите да ти ставаат лајкови и да те цитираме само за да те фалиме ?
Кога пишувам дека ставот „шо и да напраам џабе е“ е глупав, не мислам дека ти си глупав туку дека самата таква реченица е глупа. Ај ќе подобјаснам подоле малце повеќе за ова, да идеме сеа со ред :D

Па најверојатно тоа и ќе треба да се направи, да се најде начин да се смени тој СПУКИМ кој преочигледно е дека не си ја врши својата работа...
Кога го спомна статутот не е финтата да нашкрабаш ти 20-30-50 или колку и да се реченици па после да го криеш статутот ко што го прават тоа сеа од СПУКИМ иако Статутот на СПУКИМ треба да биде достапен на секој кој ќе го побара...
Дали има, дали ќе има, дали ќе се формираат студентски гласила е друго прашање. Како мои претставници тие од СПУКИМ имаат должност да ме информираат за тоа што се одлучило и што се променило. Уште еден проблем е што гласале без да видат какво е мислењето на студентите. Не може они да си гласаат како ќе им текне, а да бидат демек претставници на студентите.
За моќта на народот, да може сум млад и неискусен, може е се теоретизирање ама е остварливо. Може теориите за општествен договор, за потекло на власта, за ограниченоста на властаа се само филозофски теории, ама тие мора да бидат поттик за малце поинакво размислување од тоа „што и да напраам џабе ми е, ништо нема да сменам“. Кажав и претходно, револуциите што се случувале низ историјата покажуваат дека ваквите теории можат да заживеат во начинот на размислување.
Премногу време се троши на мудрување во смисол „ја знам како е во реалноста, чекај да ти објаснам“ и констатирање само како е, а многу малце се троши време на размислувањето како треба да биде. Да, сите мои сфаќања се идеалистички и речиси сигурно нема во потполност да се остварат, ама и тоа големо ама, место да се троши време на констатирање само на фактичката состојба треба повеќе време да се троши на „розевото размислување“ и како состојбите да ги приближиме до таа утопија.

Адеми: Разбравме дека сакаат да ни упаднат, па решивме да ја префрлиме дебатата
Како се упаѓа на ЈАВНА ДЕБАТА???? Дебилу еден неписмен

Лингури едни! Страв им е да дебатираат со студентите, а ќе им носат закони за проверка на знаењето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom