Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Еден предлог:
Наместо радикални протести кои ќе донесат повеќе проблеми, да се оди со спротивното. Молитва!
Секој ден, масовен собир каде што заедно ќе се помолиме.
Ова одма ќе биде забележано од сите светски медиуми и ќе го пренесат. Замислите таа слика каде 10 000 луѓе од различни религии се молат, на свој начин за подобро утре. Христијани и муслимани заедно се молат до севишниот оти "земскиов ни наш цар" не не слуша.
Ќе се прати една многу убава порака во светот и ќе има подршка од сите страни.
Патем, секогаш автентичноста е таа која се памти. Пр. давањето на ружи на еден протест, бакнување на полицајците и слично.
Пробаа белорусите со обичен аплауз (после низа протести, судири со полицијата, вандализам, па и обични јавни собири...) резултатот беше идентичен како и претходно. Неуспех. Што ќе се преслика и кај нас затоа што “владее“ правото. Но тие добија голема подршка од светот. Што од тоа?! :)

Јас би поставил едно прашање. Беа распоредени членови на умс (кои помалку, кои повеќе активни) пред камерата на Сител да се изјаснат дека се за воведување на државниот испит. Ок, секој има право на мислење и став. Но ако утре тоа се воведе колку ради реда (кој сака полага, кој не, нема да полага). За што ќе се определат тие? Која опција ќе ја изберат!? :)

Протестиве само мора да бидат истрајни и почести, сакам СП да продолжи да се развива и дејствува како до сега, интелигентно, модерно и да работи на подигање на свеста кај студентите и општо кај граѓаните. И јас самиот сум за радикални протести, ебаго, ене ми ја маската и клод дуксерска, прв ќе идам со камења/јајца you name it пред Влада, ама тоа не е решение. Ние сме студенти, ние сме иднина на оваа држава, и правецот во кој се движиме е правилен. Радикални протести нема ништо да сменат, ниту донесат да бидеме реални, тоа е вистината ради државава у која живееме. Ама ќе продолжиме да протестираме, ќе продолжиме да будиме свест кај граѓаните преку зачестени протести и изразување на незадоволство на културен, цивилизиран и модерен начин. Кај и да е, избори ќе дојдат, под кој камен ќе се кријат Грујо и гомнарите?
Денес искрено не бев задоволен од протестот. Бев задоволен од бројката со оглед на околноситте, и особено од излезеноста на професорите. Еј цела моја катедра излезе заедно со нас да протестира, во сите нив, и во сите млади шо беа таму се гледаше една искра у очи, тоа се бара, тоа ме прави горд што сум студент и што покажуваме сила и глас. Али Џака Накот, брате респект шо ги хејташе, ама типот беше тотална утка и ругло за протестов, немаме потреба од такви простаци да држат јавен говор, најлесно е да излезеш и да пцуеш без грам мозок. Пример девојчето после него која впрочем и член на Кајгана, убаво покажа како се држи јавно говорење. А „познати личности“ од типот на Џака Накот, нека ги држат у гетото да продаваат муда за бубрези.
Друга работа што сум незадоволен е тоа што немавме марш. Како куче смрзнав.
Толку од мене, имајте убави празници, убаво да си поминете за Нова Година, и со среќа во јануарската испитна сесија:)

Го гледав Јанко малце, и почна ненормално да ми се повраќа коа Тодоров и Јанко почнаа да лаат од каде доаѓало името Пленум, Студенски Пленум па со некои чуда и името, самото име на организацијата го поврзаа со СДСМ. :ojeaa: Почнав да се смеам, иако тоа не е ни да се смееш. Па у вториот дел на емисија која требаше да биде наменета за студенти почнаа да зборуваат за плати и да се правдат.

а таблицата множење и делење секој ден ли ја учиш пред да одиш на продавница?
Ќе ги преполагаш предметите, на истиот учен материјал. Е сега ако си мрзлив тоа е твој проблем. Еве јас по секој предмет полагам 2 колоквиуми и 1 завршен, ако за еден колоквиум се спремам за 3-4 дена (Зависи од предметот), за исто толку време се спремам за завршен, оти веќе ми е учен материјалот и само го преповторувам.

Да на правосуден испит мислев, мислев дека ќе ме сватите и не треба да ви цртам.

Ауу ова ти си експертот од дисперзираните факултети, за 3-4 дена се може да се научи.

Еве зошто студентите од 8 илјади стигнаа до 2 илјади демонстранти.
Што напиша Стефан Богоев по протестите на студентите?
Детали

Facebook статус на претседателот на СДММ, Стефан Богоев, по повод денешниот протест:

stefanb.jpg

"Свесни се и Груевски и владата дека грешат со државниот испит. Но, свесни се и дека не смеат да попуштат. Темелот, суштината, основата, сржта на режимот е Митот за непопустливост! Тоа ги држи цврсти и силни, тоа ги прави непобедливи и самоуверени. Тој мит мора да се сруши!!! Тоа е клучот на се, тоа е најсилниот удар што може да се зададе! Залудно се рушат горните спратови па макар и приземјето ако темелот е цврст! Затоа повторувам, МИТОТ ЗА НЕПОПУСТЛИВОСТ МОРА ДА ПАДНЕ!!!"
http://sky.mk/makedonija/427129-shto-napisha-stefan-bogoev-po-protestite-na-studentite

Ако на ова се додаде и статусот на Начевска пред некој ден кој е многу сличен на овој статус јасно е дека овие протести како и многу други до сега можеби на почетокот имаа подржувачи кои навистина имаа непартиски цели и кои навистина искрено излегоа и протестираа против државниот испит за да по извесно време се претворат во класични протести против власта а режирани од нашата бедна, неинвентивна и деструктивна опозиција.

Се знаеше дека нема туку така лесно да се дадат после првиот протест. Долг и тежок е патот додека се исправат работите во оваа држава. Ова е само еден мал почеток за тоа колку работи треба да се средат тука.[DOUBLEPOST=1419633305][/DOUBLEPOST]Мене само уште не ми се верува дека некој собра храброст да излезе на улица на протест после долгогодишно унаказување на народов тука.

Абе види. Можеме да викаме и врагови и бесови, вуду кукли со ликот на министрите и попови со џипови, ама од сите протести последниве години, овие слики се паметат и се вртат редовно по нетов. Они својата цел си ја исполнија, привлекоа огромно медиумско внимание, и тоа, на позитивен начин, па од таму дојде и подршката.

Attachments

• page.jpg
    page.jpg
    145,3 KB · Прегледи: 82
Абе види. Можеме да викаме и врагови и бесови, вуду кукли со ликот на министрите и попови со џипови, ама од сите протести последниве години, овие слики се паметат и се вртат редовно по нетов. Они својата цел си ја исполнија, привлекоа огромно медиумско внимание, и тоа, на позитивен начин, па од таму дојде и подршката.
Добро, не мислев озбилно да се собереме и да колнеме...
Ама... ако размислиш вака, ќе се памти и сликата на илјадници демонстранци со вуду кукли и игли во рацете. :D

Ако на ова се додаде и статусот на Начевска пред некој ден кој е многу сличен на овој статус јасно е дека овие протести како и многу други до сега можеби на почетокот имаа подржувачи кои навистина имаа непартиски цели и кои навистина искрено излегоа и протестираа против државниот испит за да по извесно време се претворат во класични протести против власта а режирани од нашата бедна, неинвентивна и деструктивна опозиција.
Значи доста гледаш Јанко човече... Не можеш никому да му забраниш да протестира, макар и да е опозиција, што ако е опозиција, и тие се луѓе со став, зошто да не протестира и позицијата ако има смелост?
Извини ама во овие последни години на власт со сегашнава позиција видов повеќе штета од таа бедна опозиција што ја плукаш
Дали организаторите имаат скриени цели не знам, ниту ме интересира се додека она што вокално се искажува од сам почеток е „индексот е мојата книшка“ и постојаното дистанцирање од партиите.

Еве зошто студентите од 8 илјади стигнаа до 2 илјади демонстранти.
Што напиша Стефан Богоев по протестите на студентите?
Детали

Facebook статус на претседателот на СДММ, Стефан Богоев, по повод денешниот протест:

stefanb.jpg

"Свесни се и Груевски и владата дека грешат со државниот испит. Но, свесни се и дека не смеат да попуштат. Темелот, суштината, основата, сржта на режимот е Митот за непопустливост! Тоа ги држи цврсти и силни, тоа ги прави непобедливи и самоуверени. Тој мит мора да се сруши!!! Тоа е клучот на се, тоа е најсилниот удар што може да се зададе! Залудно се рушат горните спратови па макар и приземјето ако темелот е цврст! Затоа повторувам, МИТОТ ЗА НЕПОПУСТЛИВОСТ МОРА ДА ПАДНЕ!!!"
http://sky.mk/makedonija/427129-shto-napisha-stefan-bogoev-po-protestite-na-studentite

Абе сигурно Џоница.

Еве ни ветија дека мандативе шо ќе ги вратат у Собрание, ќе ни ги дадат нас.
Ќе има наградна игра, со фискални, 35 души ќе бидат извлечени.
Сакаш амандманче некое да ти упикам?

Али озбилно, не, боље и стварно вака да направат, поголема работа ќе вршиме од нив у парламент, т.е. бар ќе не има внатре.

И ок, ќе падне оваа власт, мислиш ли дека има (и која е) подобрата опција?

Моменталната власт има чувство на семоќност , тие 200 и кусур илјади гласа разлика ти дават огромна супериорност во однос на опозицијата. Дали Вмро беа вакви фирерски настроени во првите години од кога дојдоа на власт? Секако дека не , али со тек на повеќе изборни циклуси дојдоа до God синдром , и моментално си дозволуваат да му се испосерат на главата на обичниот граѓанин.

Во никој случај СДС не треба да биде земен како заменска алтернатива. Ако има нешто победно и погадно од вмровец тоа е комуњар , особено на чело со гнида како Заев. Али еве да претпоставиме дека по некоја случајност можат да дојдат до власт , дефинитивно ќе има олеснувања за народот барем во првите 2-3 год од нивното владеење , чисто колку да покажат дека се подобри и демократски настроени , а во случај да имаат доверба како денешното Вмро ќе бидат најмалце 5 пати полоши.

Штом грчено го има на секоја страна, па уште и со совети, си ебало нешто матер по пат...

За малце ќе забораев! Коа гаѓавме кој ќе настапува:

Готово, ми текна кој ќе е. Џакси Накси бејби! Кул момак, башка имаше еден статус скоро што го шернуваа некои на фб, плус сите ја знаеме Ода на Гадоста. Ако сум у право само преќути и стај ми едно дискретно лајкче :P

Проста маса кротка како овца скока ура, гласот не се слуша како со цензура
Политичарите фаќаат сеир од народ, место да се плашат им се плаши народ
20 години уште трае играта, а куќата добива
Раздели па владеј залудно немате каде, стресот удира по гладен
Што и да каже политика секад лаже, не ги боли кур за рајата
Ако си против си опозиција, еби ја твојата партија курва транзициска
Има ли полза од пиуни што ползат, реформи ко полжав буџетот го молзат
Ако не си наш си против, јаде демократски мрак, буни се ти колку сакаш
Естрадата уште пее тралала како што свират во владата
Цела генерација отидена во јабана што би правеле тука

ОДА НА ГАДОСТА!

Фак, сеа ќе се напнам ако не го викнат, треба :D