Казна од 50 евра за правење ајвар пред зграда

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Ne treba da se pece Ajvar po parkovi no golema e siromastijata taka da ovie nepismenive u MInisterstvo za pravda koi go izgotvile zakonot ne mozele li da napisat zabranata e samo za ostavanje smet po ajvarisuvanjeto ? E tie ne da bi gi kaznil nego 10 dena kazna da sobiraat u komunalec special forces so metli u raka 12 saati na den. E taka se prai drzava.

Ili ako se protiv palenje neka predvidat veke merki PP aparat da mora se ima na kraj za sekoj slucaj ...

Taka da gi opravda covek ako napravat, vaka udri po djebot na siromasniot :nenene:

Tragikomedija bez usul :toe:

PS jas ne jadam niti pravam ajvar no Ajvar suporter sum i vladata da prestane da se bruka so vakvi nepismeni zakoni , moze toa mnogu podobro i da se obmisli i sprovede a ne samo prepishuvanja ... Zakon ok neka stoi odredba taka za EU no neka ima i pomosni aneks odredbi koi davaat sloboda na obicniot siromashen graganin a ne opaaaa 50 evra koi patem receno kur ke gi naplatat posto ke zastari toa ...zivi gluposti !!!

:)

zakonov e ok ama vo evropa! nie ne sme evropa! pola od lugeto se navraboteni, pravat ajvar za da ima da se prehranat! ako imase narodov pari sigurno nemase da pravi ajvar tuku ke si kupea! Stvarno i mene mi e smesno koga ke vidam pred sekoja zgrada kako lupat piper ama toa e makedonce:wink: pozdrav do tebe:)
За мене искрено законов е ок. Знам дека многумина ќе ме нападнат поради оваа изјава ама тоа е тоа.

Добро бе... па колку ли ајвар треба да прават за да се ранат од тоа цела зима?

Ако толку ти бил ајварот неоходен за живот.
Дај не забегувајте, правеле ајвар за да се прехранат.

И кисели краставички да не прават за да се прехранат?

Цената за тегла ајвар во продавница споредено со количината на ајвар правена дома, плус 2те дена работа и сл. мислам дека нема голема разлика. Ако се парите главниот аргумент.

Според мене ајварот се прави дома, зашо се знае шо е домашно е најубаво, си го правиш по свој вкус.

Сега се прашувам како ли ќе ја преживеам зимава само со 3 тегли ајвар ( неможат да ми пратат појќе јбг) :pos2:

A koj rekol deka ne moze da si pravat lugjeto ajvar?Rekov zavcera pravevme nikoj nisto ne ni rekol.Si ima prostorii po zgradite za tie raboti ili sekoj u dvorot.Zakonot zabranuva pravenje po javni povrsini a ne zabranuva pravenje ajvar.

Некако не верувам дека проблем број еден во државава ни е печење ајвар и ракија или пикавци и најлон кеси.Се е тоа фино со тие вредности со чија помош нашето општество ке се изедначи со Европските ама некако мислам дека сите овие небитници поубаво ке се примат ако народов има работа,пари и стандард.
Не знам со кој редослед они таму почнале да си градат општествата и нивните успешни приказни ама не верувам дека почнале од ајварите.
Знам дека се е “ова е убаво за нас’’ ама моментално ми текнуваат катаљон пубави работи него да ме брка некој за ќумбе и за пикавец куров. :)
ribata smrdi od glavata ama se cisti od opashkata
:wink::helou:

Зависи кој што подразбира под европеизација.

Едно од главните нешта е да бидеш тоа што си, да знаеш на другите да им го продадеш она што единствено ти го имаш и никој друг. Бербата на виното во Прованса - без никаква механизација, цедењето на винскиот сок со нозе, финесите во правење вино - традиции кои љубоморно се чуваат.

Да мислиш дека ќе бидеш дел од големото друштво со тоа што ќе постапуваш обратно од нив, ќе си го мениш името на државата, јазикот, ќе се срамиш од селото од кое потекнуваш - е одење во спротивната насока и попусто трошење енергија.

Хигиената и чистотата е нешто сосема друго. Кучињата, смогот, чадот - треба и мора да се расчистат. Но, никој досега не го постигнал тоа со заплашување со казни.
zaboravi na rokforot praven od nepasterizirano mleko. na galite im cue za evropa ej tradicija e toa:toe:.

Не се секирај ти...
Мускан гајле..
Ќе им издадат од владата на тоа `новоградските падари` и прирачници во кои што ќе пишува што се подпаѓа под класификација Ајвар...
и кое колку казнени поени носи !

Еден амандман имам само до Владата,мислам ако може!

Јас знам дека Владата и уважените господа кои што ја сочинуваат константно многу работат и немаат време за вакви ситни предлози,меѓутоа мојата маленкост сака да предложи едно идејно решение за пополнување на нови работни места.
Значи,соодветно на тоа што кој бил асли бугарски револуционер на времето,денеска е важна карика во ДПМНЕ...(Протогеров-Протуѓер) јас предлагам внуците на селските падари од турско,да бидат побарани и соодветно истата традиција да бидат вработени како новоградски пазачи,т.е кодоши.
Па да види оваа бесна раја...како ќе ја озаптиме и подковаме...керата нивна магарешка !
eve sto e dete od meshan brak od satelit se poznavaaaaa :vozbud:pu jazk neka im e na vmrovciveeeeeeeee ja unistija srbomakedonija :pos2:

Што ли уште не ќе измислат само да ни ѓи земат парите, само и само да си обезбедат уште поголема медиумска камапања во која важно е да се зборува нешто и одоздола да пишува ОСТВАРУВАМЕ.

А кон каде одиме кон Европа или кон самоизолација?

Сега ќе донесат закон никој да не зборува после 22-00 да не го разбуди комшијата.
jas sum za samoizolacijata na branko sto ja napravi od 1992god :vozbud:kakvo be audi, stokeni nas audi ejjjjj yugo e zakon u makedonija

Ne be ja bi bil sreken da si pisuvam so lugje so imaat so da pisat.A so botovi mnogu e tesko da se razberes.A inace da sakaat moze mnogu lesno i da vve snema od forum.Samo ete vidis na ovoj "nivniot" forum ko so miluat da kazat jedini ,ti i samoubicata,ima kulturni administratori pa vi davaat da kenjate.

Оф бре, ова за малку немаше да го приметам, па Heidrich ќе си помисли дека е во право.

Тежок муабет си кажал Heidrich....многу тежок.
Среќа што јас таквите потенцијални диктаторчиња не ги земам здраво за готово, па многу многу и не им замерувам.
А ти, слободно можеш дома да си воспоставуваш ред и поредок....колку ти душа сака.
А тука, доколку сакаш да дискутираш, ќе се соочиш со според тебе суровата реалност, дека има и некој, кој не ги дели твоите ставови и мислења.

Па откако ќе се соочиш, може да стокмиш една реплика...па да реплицираш на тоа со кое не се сложуваш....па да ти врати оној на кој си му реплицирал.......така и функционира нормалниот свет.
Не си знаел ?
Всушност тоа е и демократија...слобода на говор...слобода на мислата, за кое знам дека немаш слушнато, но сите ние со текот на времето еволуираме нели....созреваме, учиме нови работи за кои не сме ни знеле дека постојат.

Интересено е што таквите како тебе, толку многу плукаат по комунизмот..............а толку многу се палат на методите и "техниките" на истиот.

Значи им нема крај на глупавиве закони кои ги измислуваат :uvo: 50 евра за правење ајвар пред зграда?? Па боже мој, тие кои живеат во куќа нормално ќе си праат в двор, а кај да прават оние кои живеат во зграда??
Или в дневна најубаво :uvo: 50 евра ако плукнеш на улица, а каде и да погледнеш мизерија, ѓубришта расфрлани, патишта никакви. Македонија е како човек со посран гз, а става кравата!! сори за изразот

кога ми рекоа мислев дека е некоја заебанција..... ам била суров вистина и тоа од николче цццц ,после ке ми збори за традиција... ајварот 1 не е иста цена во продавница (и по вкус) дома излегува некаде околу 80 денари тегла а купен е 170 денари..ајварот МАКЕДОНСКИ нашиот бренд правењето и сетоа околу него е традиција и ништо друго (барем за мене) а можеби николче ке ни каже да јадеме колачиња или пак месо оти каков ни е стандардот ни за коски ке немаме ЕЕЕ ПО ГЛУП ЗАКОН НЕМА ВО МАКЕДОНИЈА ,, ЛУДНИЦА ЕЕЕЕЈЈЈЈЈЈ а на портокаловите војничиња кои се прифакаат и бранат од николче =ајварче нека си разлетаат тоа бумбарите во главата оти како тргнала работава партијава и жениве ке им ги бира (се разбира со претходна проверка на лидерот) :tapp::tapp::tapp: и со закон се разбира онака да биде поткрепено де .... а може е и светски тренд тоа за ајварот незнам,,,а има и политика хахаах тоа да ја уништат струмица да не с е купува чушки=пиперки хахааха

Значи им нема крај на глупавиве закони кои ги измислуваат :uvo: 50 евра за правење ајвар пред зграда?? Па боже мој, тие кои живеат во куќа нормално ќе си праат в двор, а кај да прават оние кои живеат во зграда??
Или в дневна најубаво :uvo: 50 евра ако плукнеш на улица, а каде и да погледнеш мизерија, ѓубришта расфрлани, патишта никакви. Македонија е како човек со посран гз, а става кравата!! сори за изразот
Ke si pravat vo selo ma :) od kaj sto doshle .sto doshle vo metropolata , seljandurija so opinci da zagadat urbana sredina.sto mislat tie selo bez kucinja e toa.:vozbud:koj go zagadi gradot aaaaaaaaa? pokondureni seljacanaaaa lugje so selsko pedigreeeee.

Е стварно сеа овие претераа. Ај со ѓубрено да стварно е проблем ама што е проблемот кај ајварот. Ако им се прави на луѓето нека си прават сакаат за во зима да си имаат нешто да си јадат па ако остане и за на пролет. Ај стварно сеа со ајваров претераа.

Во Англија да си плаќаш казна за littering и за најсмешни работи. Најчесто се поминува неказнето (никоја нема да те види во suburbia :) ) ама на сред Лондон, Бирмингем, Ливерпул да фрлиш ливче на улица не само што ќе добиеш заканувачки погледи од некоја стара бабичка по крем или сив капут со смешна капа и бастунче, туку и од некоја ултра згодна девојка со поглед „сељак!“. Кога ќе дојди тоа кај нас да се применува е тогаш нема потреба од толку високи казни.

А за ајварот кажав претходно, глупав закон но ја сфаќам поентата. Луѓето да се научат на ред. Не ќе ги направат пиперките и лом да остават зад себе! Во дворот што сакате правите.

Го изнајмувам дворот за правење Ајвар заинтересираните нека пратат по ПП :pos2:
Сеа и на Кајгана Огласник оди воа :pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom