Какво сирење јадете?

  • Креатор на темата Креатор на темата НеоН
  • Време на започнување Време на започнување

Од што јадете најчесто?

  • Крајво

    Гласови: 107 49,1%
  • Овчо

    Гласови: 91 41,7%
  • Козјо

    Гласови: 13 6,0%
  • Никакво

    Гласови: 7 3,2%

  • Вкупно гласачи
    218
...Имено, незнам дали знаете дека во последно време скоро во секое сирење се додава `стартер култура` што претставува мелко од растително потекло.Го прават од соја,некое си палмино мелко итн.....
Се надевам до сега си дознал што се “стартери“...Чисто да бидеш на раат додека јадеш...
 
Се надевам до сега си дознал што се “стартери“...Чисто да бидеш на раат додека јадеш...
Ne sum siguren...no kako sto imam gledano na stranskite kanali...se dodava sirutka...nekoe rastitelno maslo i prav....
Imase pred nekoe vreme na Explorer Tv kako se pravi t.n. " rastitelen kaškaval"...koj go stavaat vo poevtinite pici
 
Ne sum siguren...no kako sto imam gledano na stranskite kanali...se dodava sirutka...nekoe rastitelno maslo i prav....
Imase pred nekoe vreme na Explorer Tv kako se pravi t.n. " rastitelen kaškaval"...koj go stavaat vo poevtinite pici
Немај гајле, јади слободно сирење со стартер култура, природно е :)
 
Никој не спори дека е природно....но не е сирење(кашкавал).....туку ,,фалц,,. Во Кичево каде живеам, имам доста пријатели од кои купувам првокласно овчо сирење за 1500 денари за мала канта.
За жал моето дете не сака да го јади ова сирење, па за него купувам од тие ,,пластичните,, од 100 ден/кг
 
Никој не спори дека е природно....но не е сирење(кашкавал).....туку ,,фалц,,. Во Кичево каде живеам, имам доста пријатели од кои купувам првокласно овчо сирење за 1500 денари за мала канта.
За жал моето дете не сака да го јади ова сирење, па за него купувам од тие ,,пластичните,, од 100 ден/кг
Да не забегаме надвор од темата, накратко:
Сирење со стартер култури НЕ Е ФАЛЦ, дефинитивно. Како “стартер култури“ се користат млечно-киселински бактерии кои се искчучително корисни. (Oвие бактерии, пример од групата на Lactobacillus нормално ги има во дигестивниот систем на човекот. Истата фамилија бактерии, пример, ти се и пробиотиците, што се докажано корисни. Баланс +,јогуртот на Битолска, пример, ти е базирано на овие бактерии). Така да, слободно јади сирење....

Друга работа е “сирење од 100 денари“. Тоа веќе е фалц. Тоа е тоа што се прави со растителна маст. Добро е што пред некоја година го сменија и законот, така да веќе и по продавници не може да биде измешано нормално сирење со растително сирење, мора растителното да биде настрана и посебно означено.[DOUBLEPOST=1544518115][/DOUBLEPOST]
Стварно не знаеме, ни што јадеме, ни што пиеме:(
Ова, за жал, ти е точно.
 
Кое сирење е за 100ден? Најефтино е кравјо 150-200 ден калап, за по пазариве правам муабет, и е мн подобро него она вакумирано
 
Za mene kupuvam ovčo sirenje vo kanti direkno od bačila od prijateli.

A za deteto kupuvam od vakumiranite sirenja od okolu 100-130 denari na koi pisuva deka sodržat i mleko i " rastitelni" delovi vo nego
Za niv pisuvam deka firmite gi lažat lugjeto...ima i mleko vo niv( pomal procent) no ima dosta i rastitelni sostojki
 
Мешано од Бучен.
 
Малешевското ми е најубаво. Поготово тоа од Берово. Преферирам да земам сирење од човек што сам си прави, отколку од маркетиве.

А кога зимам од маркетите, зимам од Галичник кутија и вакумирано од Идеал Шипка кравјо и Бучен Козјак кравјо.

Другите не ми се убави. Ги имам пробано скоро сите, бидејќи сум многу голем љубител на сирење.

Ако знае некој во Скопје што продава убаво домашно правено сирење или што носи до Скопје од Малешевијата, нека ме контактира во порака.
 
Немора да значи ако е од бачило дека е здраво точно дека нема други примеси како млеко во прав и др. (денес како што сме модерни немора да значи) туку само млеко и маја проблемот е малку др што млекото кај мн од нив не е пастеризирано и што е најважно колку газдата е хигиенски настроен јас ве уверувам дека да идете кај некои производители има шанси и да се одкажете од јадење сирење... (значи да не се разбереме погрешно не сите туку некои) кој знае може тоа и му го дава шмекот на бачило :)
 
Зависи и од тоа домашното Беровско имате различни вкусови на овчо сирење. Има со горчлив вкус, без дупчиња и посуво. Иако викаат дека е само овчо, пак го мешаат.

Имам пробано секакви сирења и само едно ми е по оној вкус кој го сакам, овчо мрсно сирење со дупчиња кое убаво се сечи и се лепи на ножот. Ми го праќаат родителите на жена ми и исто такво сиење по вкус пред неколку години имам пробано и во Мекиците од Стража.

Вакво нешто по изглед.

Prolonged.meze.sm.jpg
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom