Какво сирење јадете?

  • Креатор на темата Креатор на темата НеоН
  • Време на започнување Време на започнување

Од што јадете најчесто?

  • Крајво

    Гласови: 107 49,1%
  • Овчо

    Гласови: 91 41,7%
  • Козјо

    Гласови: 13 6,0%
  • Никакво

    Гласови: 7 3,2%

  • Вкупно гласачи
    218
Не ги читав сите постови(само прата страна ја читав),и незнам дали е коментиран еден тренд кој е многу застапен во последно време.

Имено, незнам дали знаете дека во последно време скоро во секое сирење се додава `стартер култура` што претставува мелко од растително потекло.Го прават од соја,некое си палмино мелко итн.Ги имам проверувано скоро сите кашкавали и сирења,и скоро да нема некое пакување каде ова не го пишува.Значи и во поскапите,стават од таа `стартер култура`.Како тргнало за брзо време све ќе биде направено од соја.

Иначе во мојот град се наоѓа најприродно овчо сирење ,правено на бачило ,по 250-300 денари за кило,па нема потреба да се фрлаат пари за некои белосветски фирми за толку скапо сирење(негде прочитав дека некој купувал побекогаш од по 500 денари кило)
 
Секакво.
--- надополнето: 23 септември 2013 во 18:56 ---
Иначе во мојот град се наоѓа најприродно овчо сирење ,правено на бачило ,по 250-300 денари за кило,па нема потреба да се фрлаат пари за некои белосветски фирми за толку скапо сирење(негде прочитав дека некој купувал побекогаш од по 500 денари кило)

Кај нас 160 денари е :icon_lol:.
 
Јас зборувам за тврдо чисто овчо сирење,правено на бачило на планина,а не со секакви додатоци
 
Козјо сирење попечено врз леб и малку мед а од одозгора малку тимјан.
 
-Какво сирење јадете?

1. Mozzarella (po moznost od bivol od juzna Italija, a ako imam srekja direknto od Battipaglia - rodnoto mesto na ovoj tip na mozzarella.
2. Scamorza (najcesto cadenata/dimenata vrsta)
3. Pecorino (romano, sardo...)
4. Parmigiano reggiano (gledam da e nad 20 meseci)
5. Emmental (po moznost da e proizvedeno vo rodnata zemja Svajcarija)
6. Galbanino (ne tocku cesto)
7. Fontina
8. Caciocavallo podolico (retka, vkusna i skapa varijanta na ova italijansko sirenje, poznato megju balkancite kako kashkaval. Za zal vkusot i procedurata na naseto so toa italijanskoto nemaat vrska...)

-Со што најчесто го јадете?

*So meze, salati, predjadegna, testenini.....

-Кое според вас е најубаво сирење (на нашиве простори)?

*Mak. kashkaval samo topen/pohovan go jadam, dodeka mak belo sirenje ne go podnesuvam. Odvratno mi e isto kako sto mi e odvratno italijanskoto squacquerone. :)

P.S. Jbg, na krajot se e prasanje na vkus... ^^
Што е разликата меѓу пармезан и пекорино?
 
Воглавном овчо бело или биено! Од навика;)
Е сега, само две млекари имаат мајстори и рецепт за биено, Здравје и едно шарско( не ја памтам точно млекарата), другиве појма немаат како се прави.
Штета што многу малку млекари не се разбираат од правење сирење, приватно да одам некаде треба канта да земам и така останува единствена варијанта маркет!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom