Каква гитара сакате да имате + општо за гитарите

• Креатор на темата Креатор на темата Steve Vai
  • Време на започнување Време на започнување

која марка ви е омилена?

• ESP

Гласови: 10 3,8%
  • Gibson

Гласови: 74 28,0%
  • Fender

Гласови: 59 22,3%
  • Ibanez

Гласови: 34 12,9%
  • Jackson

Гласови: 25 9,5%
  • Kramer

Гласови: 2 0,8%
  • BC Rich

Гласови: 11 4,2%
  • Dean

Гласови: 3 1,1%
  • Yamaha

Гласови: 33 12,5%
  • Друго

Гласови: 13 4,9%

• Вкупно гласачи
    264
Чекај малку. :)

Прво, што е разлабавено? Потенциометарот за волумен, така јас разбрав.

Друго, што гитара имаш?

Е сега, потенциометарот се стега и вака... Ако го извадиш капачето, одоздола со клуч можеш да го стегнеш подобро.

Капачето ќе го извадиш така што ќе турнеш нож под него и ќе го туркаш нагоре. Пази да не изгребеш дрвото.

Одоздола го имаш потенциометарот со (барем кај мене) делот прицврстен за дрвото. Земи клуч и стегни го малку, види што како.

Е сеа ако и по тоа е лабав, значи има простор меѓу дрвото и потенциометарот. Отвори ја одзади и види дали е добро средена гитарата, во смисол да не е одзади лошо прицврстен делот... и слично.

Ај јас сега ќе ја сликам јамахата, и ќе ти пратам што како.

Чекај малку. :)

Прво, што е разлабавено? Потенциометарот за волумен, така јас разбрав.

Друго, што гитара имаш?

Е сега, потенциометарот се стега и вака... Ако го извадиш капачето, одоздола со клуч можеш да го стегнеш подобро.

Капачето ќе го извадиш така што ќе турнеш нож под него и ќе го туркаш нагоре. Пази да не изгребеш дрвото.

Одоздола го имаш потенциометарот со (барем кај мене) делот прицврстен за дрвото. Земи клуч и стегни го малку, види што како.

Е сеа ако и по тоа е лабав, значи има простор меѓу дрвото и потенциометарот. Отвори ја одзади и види дали е добро средена гитарата, во смисол да не е одзади лошо прицврстен делот... и слично.

Ај јас сега ќе ја сликам јамахата, и ќе ти пратам што како.

Ок,Друже ако можеш сликај и прати да видам....Ако неможам сам да направам,треба у скоро време гитарава кај Ивица од Штип да ја носам меѓу другото ќе му кажам да го види и тоа...Сликај ако можеш

dscf0001nu.jpg

dscf0003l.jpg

Еве како изгледа без капаче. Имаш аголен... штоидае, и земаш клуч и стегај внимателно. :) Зборувам за основата на потенциометарот, не за врвот, тоа не дирај. :)

dscf0004s.jpg

Ова е внатрешната страна, долниот десен метален круг е потенциометар за тон, горе лево имаш за волумен. Овде никако не фаќај, и да е лабаво и да не е, нема што да чачкаш овде. :)

А што друго планираш да поправаш на гитарата? :) Го знам Ице одамна, ќе ти ја среди гитарата... без проблем.

dscf0001nu.jpg

dscf0003l.jpg

Еве како изгледа без капаче. Имаш аголен... штоидае, и земаш клуч и стегај внимателно. :) Зборувам за основата на потенциометарот, не за врвот, тоа не дирај. :)

dscf0004s.jpg

Ова е внатрешната страна, долниот десен метален круг е потенциометар за тон, горе лево имаш за волумен. Овде никако не фаќај, и да е лабаво и да не е, нема што да чачкаш овде. :)

А што друго планираш да поправаш на гитарата? :) Го знам Ице одамна, ќе ти ја среди гитарата... без проблем.

Не чачкам :)) Ивица ќе среди....Друго на гитарава :)) 12ти и 15праг закачуват....гитарава немаше да ја зимам,али али на татко ми другарот се јави на Ивица го праша дали може да го среди тоа..тој рече :) дека ќе ја среди и нема да има никаков проблем :))

Фала многу уше еднаш што си се мачил да вадиш копчињава :))

Нема проблем. :)

Инаку, што гитара зеде и колку пари?

Пошо не е проблем да се иструга врат, Ивица има алат, ги вади праговите и ќе го измазни ако е до дрвото проблем.

Ако е искривен малце вратот е уште помал проблем, сите гитари имаат метален наврт внатре во вратот. Пред почетокот на прв праг треба да има шраф за да се стега/опушта вратот. :wink:

Ваљда скоро свириш, по некое време ќе почнеш да чувствуваш ако ти се криви вратот, па ќе можеш и сам да го средиш. :) Ама тоа во крајни случаеви. :)

Ако е добро дрвото, не би требало да ти се криви врат. Ретко е да се погоди меко дрво, и од евтините гитари е една од 100. :)

hmmm ma mi se svigaat elektricnite gitarite od MAHAR iako neznam da sviram merak mi e da iam edna crna so belo

Нема проблем. :)

Инаку, што гитара зеде и колку пари?

Пошо не е проблем да се иструга врат, Ивица има алат, ги вади праговите и ќе го измазни ако е до дрвото проблем.

Ако е искривен малце вратот е уште помал проблем, сите гитари имаат метален наврт внатре во вратот. Пред почетокот на прв праг треба да има шраф за да се стега/опушта вратот. :wink:

Ваљда скоро свириш, по некое време ќе почнеш да чувствуваш ако ти се криви вратот, па ќе можеш и сам да го средиш. :) Ама тоа во крајни случаеви. :)

Ако е добро дрвото, не би требало да ти се криви врат. Ретко е да се погоди меко дрво, и од евтините гитари е една од 100. :)

Па нема проблеми со вратот нешто закачува незнам што е .... Ќе се Среди :)) Иначе скоро не свирам :)) свирам едно 5 години, но на електрична почнав од пред некој месец...

кој е бе тој Ивица ? добро работи ? поефтин е од гино ? гино скуп за едно штимање на сетап 500 денари... а 15 мин работа е... али барем знаеш дека ке ти ја напрај... друг некој што прај незнам :)

Не се залетувај многу по Беринџер,не сум слушнал ниеден добар збор за нив.
Инаку зависи од буџетот кој го поседуваш можеш да направиш добра комбинација можеби малку поскапа во Guitar House-от.
Имаат појачала Ибанези 15 ватни за околу 7-8 илјади а ако не се лажам истите ги имаш и во ГТЦ на трети за поефтино.
Башка има ибанези по 12-14 илјади на интернет се задоволни купувачи.

кој е бе тој Ивица ? добро работи ? поефтин е од гино ? гино скуп за едно штимање на сетап 500 денари... а 15 мин работа е... али барем знаеш дека ке ти ја напрај... друг некој што прај незнам :)

Ивица е гитаристот на Морал,од Штип,страшен мајстор...Дамјан Пејчиноски чим оди кај него значи стварно вреди човекот :))

Поврзување Гитара>Компјутер>Амлитуб>Саунд од Звучнициве.........Има некој искуство???Кабелов од поголема во помала банан влегува во Лајн Ин анд после тоа направив сетап во Волум Контролот как шо пишуе во Гитаре-Инфо али нејке да пее гитарава :))

дали некои ја има оваа ел. гитара и појачало ( овој комплет ) и дали е добар и дали вреди за парите

Behringer El Toro цена 11500ден

еве слика

http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_image/product/cbd7bb0431e23a2d7d7fe7a997685e8e.jpg

Имаш Ибанез сетови, можеби поскапи, но повеќе ќе ти се исплати. :wink:

Како втора опција, види ги Јамаха пакетите, јас сум задоволен од нив.

Види, Ивица работи многу време со гитари, и кога ќе поправи нешто, поправено е. :wink: Човекот има и алат, и прави страшни поправки, заедно имаме лепено акустична гитара, направена ЛОМ, беше до шпици расцепена.

За цена не знам, мене никад не ми е наплатил за ништо, ама ние сме одамна пријатели :) Сепак мислам дека за еден штим на кобилица, ако тоа го кажа ти погоре, не ти се исплати да носиш дури до Штип. А ако имаш посериозна поправка, дефинитивно кај Ивица.

Ивица е гитаристот на Морал,од Штип,страшен мајстор...Дамјан Пејчиноски чим оди кај него значи стварно вреди човекот :))

Поврзување Гитара>Компјутер>Амлитуб>Саунд од Звучнициве.........Има некој искуство???Кабелов од поголема во помала банан влегува во Лајн Ин анд после тоа направив сетап во Волум Контролот как шо пишуе во Гитаре-Инфо али нејке да пее гитарава :))

Симни генерички саунд драјвер, се вика ASIO 4ALL. Со ова нема да има дилеј.

Значи вклучуваш гитара во line-in, отвараш конзолата за звук и го пушташ line-in каналот до крај. Значи исклучи mute, и пушти го.

После би требало да работи.

Значи во Штип си живее?

^

Да, во Штип живее, ако ви треба нешто контакт, кажете, ќе ви дадам што треба :)

Може и однапред да го прашам колку му чинат поправките што како.

да си прашам јас, отприлика колку коштаат штимови (или како и да се викаат тие пластичните за штимање) отприлика за акустична ако знае некој? Барав по ова продавнициве (гитар хаус, цики, мими) немаа така да може и информации кај да си набавам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom