Како?

• Креатор на темата Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување Време на започнување
Како?
Според мене вака:почитувај се самиот себеси,труди се секогаш да се подобруваш во се што правиш но никогаш со газење преку луѓе,секогаш биди искрен пред се пред самиот себеси а после и пред другите.Се што не ме убива ме прави појак.Ако некој ми направи дешто добро добива двапати подобро од мене.Ако некој ми направи нешто лошо,прво ке испитам зошто сум дозволил да ми се деси тоа па после ке добие четри пати полошо од мене без разлика колку време ке ми треба за тоа.
Има луѓе а богами има и стока.Со луѓето со збор и со толеранција а со стоката со стап некој поголем.
Краток е животов за да се замарам со работи кои едноставно можам да ги шутнам од пред мене а како факт стои и податокот дека нема незаменливи.

Добра теорија, но, штета е што не може секогаш да се изведе во пракса, во принцип, имаме луѓе кои што мораат од икс причини да ни бидат во кругот, а сепак се злобни.
Тогаш?
Слепа улица.

И ја ги имам такви у мој круг. Шо ќе се праи, кога не е излезот да им затвориш врата, едноставно мораш да ги трпиш and make the best of it.Не може да е све мед млеко у животов.

Јас во основа секогаш си се драм на одредена дистанца од луѓето додека не ги запознаам подобро. Секогаш тргнувам со почит кон секој кој не го знам, но тој ако не ми ја возврати таа почит ја губи однпред почитта што ја имал кај мене. Нормално јасно ми е дека неможат сите да бидат добри, но со таа дистанца која прво ја создавам се создава доволно време за да се добие некоја општа претстава за човекот иако во добар дел од случаевите карактерот се намирисува уште пред да се влезе со енкој во подетален муабет. како и да е никогаш немам предрасуди туку само кога ќе се намириса можност за лош однос со некого едноставно уште толку попретпазливо се контактира и однесува кон него. Грешки се прават, точно,ненамерно, и јас правам грешки ненамерно и си ги признавам, ама секогаш се обидувам да бидам што е можно повеќе фер идеално неможе да биде и некои компромиси мора да се направата и за тоа треба да има другиот разбирање, исто каок што и јас би имал разбирање за некои компромиси од негова страна воколку се потруди да ми ги образложи.
И да некогаш има моменти кога има некои тотално „некомпатибилни“ луѓе со кои мора да се во одреден, круг, ама тогаш со нив се постапува максимално претпазливо, со многу дипломатија и нормално воколку добрата дипломатија не дејствува на колку толку издржана комуникација, тогаш иде максимално минимирање на контактите со таа личност и максимално избегнување за доаѓање во контакт со неа.
Инаку во однос на нечии дела во момент во мене ги чувствувам тривијалните чувства како, лутина, гнев, гадење, омраза, одмазда но не дозволувам да ме превладеат и ги уништувам едноставно со рационализирање, односно споредување на тоа што мене ми било направено со моите принципи и ладнокрвно според нив соодветно и ќе реагирам. Со тоа наместо да се нервирам и да си го трошам здравјето едноставно ставам еден ладен туш и тука веќе нема никакви емоции туку чиста ладнокрвност.
Токму затоа и на многу малку луѓе им сум се налутил во животов, но на тој што му се имам налутено, таа ладнокрвна лутина е долготрајна и ако таа личност сака да ја снема таа лутина треба да се потруди многу добро и најверојатно тоа би значело и негова лична карактерна промена како човек.

Како со луѓето?
Како?

Никој не повредува ако не бил предходно повреден, а сите ние сме биле, никој од нас не спасува, ако предходно не бил спасен, а сите ние сме од некој спасени.
Ќе ми кажат, просуди ги луѓето, така и однесувај се со нив, но зар, треба да бираме со кои да бидеме добри а со кои лоши, зар тоа не не валка нас како луѓе?

Немора да значи дека некој повредува како научена лекција.Немора да значи дека бариерите се цртаат како страв од нешто.Мора да прифатиш дека можеби тоа е најобичен дел од карактерот,неврзан со некоја подсвесна вистина.
Ти...да,треба да бираш.Да внимаваш со одбранбените механизми,начинот на постапување и се што кружи околу тоа.Се дрзнувам на ова бидејќи како автор на темата бараш одговор на прашање,кое,како релативно компетентен,можам да ти го одговорам :)
Не си ја валкаш душата кога ги бираш луѓето и следствено на нив го наоѓаш соодветниот риспонс.Со тоа,само,не им даваш повод за да ти го извалкаат дворот.Настрана тоа што ти најчесто погрешно проценуваш.па затоа ти се јавуваат вакви дилеми.И настрана тоа што наводниве форумски интелектуалци ти кажуваат дека неможе секој човек веднаш да биде проценет.Може,мила.

Преовладувањето на добрата страна, да се прости, разбере и помогне.Кога срцето ни се кине од болка и сожалување кон оние помалку моќните, желбата да се направи барем една добра работа додека имаме можност.
Како знаеме дека нема некој да не искористи?

Секогаш помогни на таквите ако сметаш дека тоа е правилно.Никогаш оваа причина нека не ти биде задршка пред делување.Направи го тоа со цело срце.ПОвратниот импулс после успонот на таа личност следи го со внимание.Ако тој е негативен спрема твојот интегритет,направи се за да го вратиш на позицијата на која бил пред ти да влезеш во неговиот живот.Со самото тоа што ти си била таа која му помогнала,тој уште тогаш безгласно признал дека ти е инфериорен.Штом си имала моќ да го искачиш на ниво повисоко од она што бил,ти си имала презентација на влијание кое може да функционира и во две насоки.Мајка родила-Мајка убила.

Кога злобата тече од сите страни, и сите сакаат да ти го забодат ножот во грб, сарказмот ги преминува границите, а тој што зборува, тоа го прави за те боли, да те печат и старите рани.
Како знаеме дека не сме згрешиле штом веднаш сме ги кренале ѕидовите и сме почнале да се браниме пред да не нападнат?

Пак се навраќаме на проценката.Навистина,и покрај се,тоа ти е најболната точка.Некогаш злобата мора да ја има поради твоите високо кренати ѕидови и напади без причина.Некогаш постојат и луѓе кои,и покрај фактот дека си Овен:) можат и знаат повеќе од тебе.Таквите луѓе,најчесто,удираат со сите оружја на оној кој се прави пекмез.Пекмезењето мораш да го убиеш.Ова крајно добронамерно.Следи ги муабетите,движењата на очите,на рацете,начинот на наметнување или ненаметнување на таа особа.Играј ја играта.Викторче убаво кажа-Се е партија шах.Ако добро ја одиграш,следуваат колачиња.Ако не,тогаш се зависи од другата особа.Ако таа е навистина злобна,тоа што тебе ти го направила ќе го користи за петелчење и деградирање на твојата личност во секоја дадена прилика.Ако не е,таа ќе ти даде уште една шанса.Иако таа те повредила,иако таа била лошиот во приказната.И во злобата има поука.И таму има лекција.
Процени ги луѓето.Не се корегирај во карактерот,туку само во првичното постапување.Така,се ќе си дојде на свое место.

Live by the gun, die by the gun?? Maybe...

Не кењајте...текст од песна е (ако некој планира да ми коментира околу делот со оружјето:D:D)

Морам да напишам дека ме одушевувате со своите одговори и размислувања ,ова ми се мигови на релаксација и задоволство. Колку сите ми изгледате зрели и морам да Ви признаам дека учам од Вас и покрај сето мое искуство . А сега да кажам како јас ја сваќам приказната. Не треба да си постојано добар ,бидејки лугето ќе го злоупотребат тоа , значи од време на време треба и да сснеме (Не е обавезно да гризнеме ) просто да дадеме до знаење до каде ни е трпеливоста.Ве почитувам и сакам.

можеби не секогаш можеме да видиме од каде може да дојде болката,колку силно може да боли,како,можеби тој универзален пат е само љубовта,верата и праведноста.
Јас па мислам дека ова се клучните три демони што треба да се заколат. :vozbud:

Ќе ви кажам совети како НЕГАТИВНО влијаете на комуникацијата:
- пишувате бесмислици како што ги има на темава
- носење емо фризури
- имање верски, национален идентитет за “’кој би умреле“
- зборење не светски јазици
- не пиење доволно алкохол
итн
Кога злобата тече од сите страни, и сите сакаат да ти го забодат ножот во грб, сарказмот ги преминува границите, а тој што зборува, тоа го прави за те боли, да те печат и старите рани...
...тогаш може си параноичен шизофреник.

Никој не повредува ако не бил предходно повреден, а сите ние сме биле, никој од нас не спасува, ако предходно не бил спасен, а сите ние сме од некој спасени.
Јас не живеам вака. Сум била повредувана, а намерно и колку што знам никого не сум повредила. Спасувам колку можам, но не затоа што можеби некој некогаш и мене ме спасил.

Ќе ми кажат, просуди ги луѓето, така и однесувај се со нив, но зар, треба да бираме со кои да бидеме добри а со кои лоши, зар тоа не не валка нас како луѓе?
Доколку бираме, да, со тоа се валкаме како луѓе. Со луѓето кои според мене се лоши избегнувам контакти. Доколку сепак некако се наметнат, што можам, сепак правам за нив. Колку и да е гаден и лош еден човек, јас никогаш неможам да му вратам со лошо. Значи, на добар, ни на памет не би ми паднало.
Така мислам дека е во ред сите да реагираат. Кога би можеле, помалку зло би имало меѓу нас.

Преовладувањето на добрата страна, да се прости, разбере и помогне.Кога срцето ни се кине од болка и сожалување кон оние помалку моќните, желбата да се направи барем една добра работа додека имаме можност.
Неможе никогаш да знаеме дали и колку некој ќе не искористи. Затоа треба да живееме како што сами ние мислиме дека е добро за нас, како што мислиме дека ќе имаме мирен сон. Сепак, секој за себе си знае што најмногу му одговара и така треба да реагира, со граница. Ако можам да трпам на мое добро другите со лошо да ми враќаат - во ред. Ако не можам, ќе им враќам исто и ќе бидам мирна.

Кога злобата тече од сите страни, и сите сакаат да ти го забодат ножот во грб, сарказмот ги преминува границите, а тој што зборува, тоа го прави за те боли, да те печат и старите рани.
Како знаеме дека не сме згрешиле штом веднаш сме ги кренале ѕидовите и сме почнале да се браниме пред да не нападнат?
Никој никогаш неможе да знае што ќе се случи утре. Во ред е да се има одбранбен ѕид превентивно, но да не е баш од цигли.

Кој е вистинскиот избор?
Има ли универзален пат по кој што треба да се оди?
Јас навистина не знам, боли да те уништуваат, боли и да уништуваш.

Само едно прашање, како?
Вистински и универзален избор нема и нема да има. Тоа што за мене е бело, за некој друг сигурно е црно - и обратно. Мене повеќе би ме болело да уништам отколку да ме уништат. Тоа сигурно не е исто така кај сите други.
Затоа моето како е вака: со луѓето најкултурно, најдобро, најхумано. Кој на тоа врати со лошо, сам нека се мисли како и од која друга страна ќе му се врати истото. Јас со тоа немам ништо.

Поставуваш многу прашања, а не едно, и затоа постов ми е толку ОГРООООМЕН :lud: :vozbud: :lud: :vozbud: . Ако морам да одговарам со еден одговор, одговорот е "сакај се себеси". Но има повеќе прашања овде.

Личност која што се сака себеси нема да дозволи да биде повредена од било кого. Замисли дека циганчето шо собира по денар на раскрсница, ти доаѓа, и, цитирам, се обидува да ти го забоди ножот во грб, неговиот сарказам ги преминува границите и го зборува тоа што го зборува за да те боли и за да те печат старите рани. Ќе те повреди тоа? Не. Ќе му се искршиш од смеење, затоа што воопшто не ти е гајле за него, воопшто не ги цениш неговите зборови. Единствената разлика од оваа ситуација, до ситуацијата во која зборовите на тој некој те повредиле, е во тоа што, од некоја причина, ти ги цениш неговите зборови. Таа "причина" е тоа што тој некој некако ти значи нешто, не е циганчето на раскрсница кое може да збори шо сака, тој некој некако ти е близок. Значи, кога те повредуваат зборовите на некого, те повредуваат затоа што тој некој ти е близок. Ова не се однесува само на зборови од некого, туку и на дела од некого, но за тоа малку подоцна.

Е сега, со оглед на фактот што некој ни станува близок само ако ние му дозволиме да ни стане близок, само ако ние го направиме близок, само ако ние го ставиме во ситуација да ни биде близок, доаѓаме до заклучокот дека зборовите на тој некој те повредиле само затоа што ТИ си го ставила во ситуација да те повреди, само затоа што ТИ си го пуштила позади тие дефанзивните ѕидови, само затоа што ТИ си го направила близок. Значи, доаѓаме до заклучокот дека кога некој те повредува, те повредува затоа што ТИ си го направила близок. Да не се разбереме погрешно, не викам дека ти си виновна за тоа што некој те повредил, но ТИ си одговорна за тоа кој те повредува, а кој не, бидејќи ти си одговорна за тоа кого ставаш во ситуација да ти биде близок, а кого не. Значи, да раскрстиме со тоа. Не е до тоа дека луѓето се добри, лоши, ѓубриња или не знам шо. Луѓето се, биле и ќе бидат такви какви што се, но секогаш ќе бидат екстерни варијабли, а интензитетот на тоа добро или лошо надворешно влијание врз нас го одредуваме ние. Не ги обвинувајте луѓето за тоа што ви го направиле, бидејќи вие сте си одговорни (но не и виновни) за тоа што ви се случува.

Е сега, да не се разбереме погрешно. Не викам дека решението е никого да не пуштаме позади ѕидовите, не викам дека треба никого да не правиме близок повеќе. Тоа е не е решение, бидејќи води кон живот во самотија. И да, не е точно: Owner of a lonely heart- much better than a owner of a broken heart. Тогаш кое е "решението"?

Дојдовме до тоа дека причината што некој не повредува, е тоа што ние сме го ставиле во ситуација да ни биде близок. Сега може да се согледа тоа што го реков дека ова не се однесува само на зборови, туку и на дела и на акции. Значи, проблемот е во тоа кого ќе ставиме да ни биде близок. Проблемот "како со луѓето" даден овде е проблем на проценка на луѓето, проблем кого да пуштиме внатре.

Кога пуштаме некој внатре, кога правиме некој да ни биде близок, ние си формираме одредена статичка замисла за таа особа, дека е ваква, таква, онаква и слично. Но, бидејќи животот е динамична категорија, се тече и се се менува, така нон-стоп се менуваат и луѓето, па и вистинската особа која лежи позади нашата замисла за таа особа.

Е сега, повредени стануваме само тогаш кога ќе откриеме дека нашата замисла за таа особа не е = со вистинската особа позади таа замисла. Повредени сме тогаш кога, заради некои зборови, акции или ситуации ќе утврдиме дека нашата замисла за таа особа е нереална. Тогаш ни се јавува болката, тагата, тогаш сме повредени и тоа чуство на тага, болка и повреденост ќе трае се додека не ја прилагодиме нашата замисла за особата на реалноста, се додека не направиме нашата замисла за особата да биде = на вистинската особа. Во моментот кога ќе ја прилагодиме нашата замисла за особата на реалноста, во моментот кога ќе прифатиме дека таа особа е таква каква што вистински е, тогаш нема да бидеме повеќе повредени и тажни, бидејќи сме ја адаптирале сопствената реалност (сопствената замисла за таа особа) на вистинската реалност (вистинската особа). Пишував за тагата и болката повеќе во темата за тагата и болката.

Значи, причината зошто некој не повредил е затоа што сме мислеле дека е нешто што не е, што може да биде бидејќи сме направиле погрешна проценка за таа особа од старт, а можеби и затоа што тој некој некогаш бил нешто, но сега повеќе не е тоа нешто. Работите и луѓето нон-стоп се менуваат и треба постојано да се проверува какви се работите, т.е. дали и како се смениле, т.е. треба постојано да се гледа какви се луѓето, т.е. дали и како се смениле. Во принцип, треба да не се формира статичка замисла за луѓето, туку да се биде свесен дека секој човек, СЕКОЈ, е динамична ствар која, како и се друго во животот, постојано се менува. Ако го имаме тоа во глава, дека луѓето постојано се менуваат, со секоја забележана промена постојано ќе ја update-уваме нашата замисла за таа особа и нема да дојдеме до ситуацијата кога ќе мораме болно да ја прилагодуваме нашата нереална замисла за таа особа. Значи, само да ја потцртам разликата помеѓу update-ување на нашата замисла за особата, и болното прилагодување на нашата замисла за особата на вистината. Кога ја update-ваме нашата замисла за особата, ги апдејтуваме и нашите очекувања од таа особа и не може да се најдеме во ситуација кога тие очекувања ќе бидат изневерени, кога ќе бидеме искористени, кога ќе ни забијат нож во грб, бидејќи таквото понашање не би било неочекувано. А кога болно ја прилагодуваме нашата замисла за особата, тоа значи дека некое време не сме ја апдејтувале нашата замисла за особата, сме промашиле, свесно или не (за ова болдов во наредниот пасус) некои сигнали за тоа каква е уствари вистинската особа позади нашата замисла за особата, и после го сркаме курот.

Така доаѓаме до сакањето себе. Сите често пати сме биле во ситуација кога сигналите дека таа особа (другар, девојка/дечко, роднина, random особа на која сакаме да и помогнеме или не знам шо) се променила, или пак сигналите дека таа особа и никогаш не ни била таква каква што мислиме дека е, сме ги игнорирале поради најразлични чувства. Ако станува збор за девојка/дечко, или другар, или роднина, ондак тоа се чувства на љубов, ако станува збор за особа на која сакаме да и помогнеме, тоа тогаш се топлите чувства кои што и се јавуваат на особата која што помага (нема сега да навлегувам во тоа кои тие чувства се), или воопшто, било кои други слични ЧУВСТВА.
Но, тоа се чувства, а веќе рековме дека проблемот на повредување од друга особа е проблем на вистинитост на нашата замисла за конкретната особа и оттука, процесот на заштита од тоа да не бидеме повредени од луѓето, е процес на утврдување на вистиноста на нашата замисла за конкретната особа.

Е сега, процесот на утврдување на вистинитоста на било што, па и на нашата слика за некоја особа, е мисловен процес, нешто што го правиме со глава, со памет, нешто што вклучува резон, нешто што бара информации и сл., Во секој случај, тоа не е нешто што бара чувства. Ако утврдувате вистинитост на некоја теорема во математика, секако нема да се раководите од вашите чувства за теоремата. Тогаш зошто би утврдувале вистинитост на вашата замисла за една особа, раководејќи се од вашите чувства за таа ваша замисла за таа особа?

Особа која што се сака себеси, се сака себеси повеќе од што ја сака замислата за било која особа, односно, се сака себеси повеќе од што сака било која друга особа, и тоа без оглед на тоа колку многу ја сака таа друга особа. (тоа не е себичност, туку сакање себеси - ваљда сум пишувал негде за тоа у некој пост)
Особата која што се сака себеси, се сака себе највеќе (ова не е нарцисоидност, туку повторно сакање себеси - пак ваљда сум пишувал и за ова негде у некој пост).
Така, особата која што се сака себеси нема да дозволи чувствата кон друга особа да направат да ги игнорира сигналите кои значат информации за тоа каква е вистинската особа која лежи позади нашата замисла за особата. Особата која што се сака себеси нема да дозволи да се доведе себеси во ситуација кога пропуштените сигнали-информации за тоа каква е вистинската особа би биле толку многу на број, што кога ќе согледаме каква особата вистински е, "целиот свет да ни се сруши" од болка поради прилагодување на нашата замисла за особата на вистината за таа особа.

Значи, suma sumarum, проблемот "како со луѓето" е проблем на точност на проценка на луѓето, бидејќи не повредуваат блиските, а блиски си ги правиме луѓето кои проценуваме дека се добри. Колку таа проценка е точна зависи од тоа колку добро проценуваме, а тоа зависи и од колку се сакаме себеси. Сакај се себеси повеќе, и помалку ќе те повредуваат другите.

:helou:Se se sveduva na toa deka sami birame od kogo ili od sto ke se navredime . Tocno e deka se navreduvame od bliski luge na koi nie sme im dozvolile da ni bidat bliski i tocno e deka treba da kazeme ovaa licnost ne e taa sto jas ja zamisluvav i nema zosto da bidam navreden ili ljut. Inaku mi se dopadna gorniot post ,ova go kazuva no dosta poopsirno i ubavo .:smir:

Како со луѓето?
Никој не повредува ако не бил предходно повреден, а сите ние сме биле, никој од нас не спасува, ако претходно не бил спасен, а сите ние сме од некој спасени.
Не` валка. Таман работа секој да му враќа на другиот за нанесена неправда паѓајќи на негово ниво и валкајќи ја својата чесност. Можеби дистанцата од оној кој ни нанел неправда е најдоброто решение. Сепак зависи од нанесената неправда, па според тоа понекогаш треба да се врати-одмазди се` додека тоа не предизвика каење или грижа на совест.

Никој не смееш да го земеш здраво за готово бидејќи да те повреди човек од доверба е многу поболно отколку некој друг. Затоа постојат оние одбранбени механизми, ѕидови, и страв да се приврзаш. Едно е сигурно, премногу добрина може само да ти се врати со лошо.
Кога 'лош' човек ќе направи добро дело тоа се смета како многу подобро отколку кога 'добар' човек ќе го направи истото. Исто така, попочитуван е човек кој бира како да се однесува со луѓето, отколку оној што се однесува добро со сите.

Па одбранбениот ѕид треба да постои и со блиски луѓе, во смисла дека треба да биде внатрешна помиреност со несовршеноста на човекот и нечувствување желба и немање надеж дека ќе се промени. Иако луѓето се менуваат, некои карактерни црти се перманентни и затоа е битна проценката, како што кажаа Виктор и Разиел. Ех, уште да бевме сите добри проценувачи...:nesum:

Како?
Според мене вака:почитувај се самиот себеси,труди се секогаш да се подобруваш во се што правиш но никогаш со газење преку луѓе,секогаш биди искрен пред се пред самиот себеси а после и пред другите.Се што не ме убива ме прави појак.Ако некој ми направи дешто добро добива двапати подобро од мене.Ако некој ми направи нешто лошо,прво ке испитам зошто сум дозволил да ми се деси тоа па после ке добие четри пати полошо од мене без разлика колку време ке ми треба за тоа.
Има луѓе а богами има и стока.Со луѓето со збор и со толеранција а со стоката со стап некој поголем.
Краток е животов за да се замарам со работи кои едноставно можам да ги шутнам од пред мене а како факт стои и податокот дека нема незаменливи.

Во суштина,тоа е тоа. Само зависи,секој различно ги учи лекциите

...eh, kako...dedo mi vikashe, sinko vidish li seljache, "lopata po glaa lupni go" da ne stane vishe, "koj urochi-kur u ochi", i "zlobna usta so govna sve napuni"- da ne mu tekne ni da sere vishe...nema drugo...ako si dobar, ke te zgazat sekako, i taka e bolje 5-6 dobri drugara, nego 1000 poznanika licemerni i ljubomorni zlobnici-nema drugo...:kafe:

Нема универзален одговор на тоа „како“. Во теорија можеш да измислуваш сто решенија, ама во пракса нештата се такви какви што се.

Никогаш не можеш да го предвидиш човековото однесување. Не со илјада психоанализи, не со милион научни тези и обиди. Не можеш да знаеш со сигурност кога глуми, кога ти мисли лошо, кога ќе „пукне“. Колку луѓе-толку карактери. Дури и тие што припаѓаат во иста група карактери, се разликуваат по некои нешта. Затоа и е опасен човекот, затоа што е непредвидлив. Со него никогаш не си на сигурно. Ако куче ти `рже значи дека не му се допаѓаш зошто не те познава. Ако човек ти се смешка, тоа може да значи милион нешта. Само ние имаме способност за маска. Човекот е единственото живо суштество што убива за да нанесе некому зло или од задоволство, а не за да се нахрани и заштити.

Трикот е во тоа да си претпазлив и да немаш превисоки очекувања и доверба во луѓето. Биди океј со секого, сакај ги тие што те почитуваат, игнорирај ги тие што те третираат лошо. Напрај си листа. Ко на Кајгана :icon_lol: Луѓе кои ги сакаш во животот и луѓе од кои што сакаш да се држиш подалеку.

Не возвраќај, не се одмаздувај, не простувај, едноставно бриши ги тие што те повредиле било како. На пријателите покажи им колку ти значат и најди им се кога им требаш. Зошто во животите на луѓето се е принцип на размена. Давај за да ти дадат. Помогни за да ти помогнат. Тоа е. Трговија на животот.

Како? Многу лесно.
Сме биле повредени, биле и другите. Сме повредувале, повредувале и други. Секој повредил без да сака и сигурно бил повреден без да сака оној кој ги повредил. Сето ова се случува од желбата на човекот да се истакни и биде среќен, од себичноста негова.
Не е причина ако сме биле повредени да повредуваме.
Како да се поставуваме со луѓето?
Кај сите нас се развиле осети. Не служат тие само за одредување на вкус, мирис, топлина,............. Со истите можеме да бидеме свесни на она што ни прават и што правиме. Следии го секој чекор, секој потег, секоја мисла, секој збор. Биди психолог. Тогаш ќе знаеш што и како и многу тешко ќе бидеш повреден а и нема да повредуваш други.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom