Затоа што нејзиното дејство врз организмот(без разлика дали засилува чувства, ствара радост, тага или....) по извесно користење избледува, односно организмот се навикнува на неа, па со цел човекот кој ја користи да го има истото чувство како кога почнал да ја зема посегнува по нешто појако(појаки дроги), значи според мене само тоа е нејзината негативна страна...
Тоа ти се приказни од фамилијарни булшит серии.
Кога се пуши на одредени времески интервали(на пример еднаш неделно),не се создава никаква толеранција.Значи,истата количина секогаш ке го даде истиот ефект.Нема потреба за зголемување.
Кога се пуши секојдневно,создава толеранција,ама сепак,во споредба останатите дроги(како на пример кокаин или хероин),и далеку помала.
И најважниот дел од се,дури и кога би се создала толеранцијата,секогаш може да се напраи пауза одредено време и после одново да се почне.Зависност не постои,ни физичка ни психичка,а во спротивното неможе да ме убеди ни свети Петар,пошто долго време не дувам,а воопшто никад не сум осетил потреба.
Имам желба,тоа е точно,ама желбата си постои уште од времето пред да почнам да пушам трава(мислам,како инаку би пробал),значи тоа нема никаква врска со зависност.
А тоа дека пушењето на марихуана,наведува кон земање посилни дроги,зависи од личноста и од ништо друго.Нема никаков објективен доказ,кој би го подржал ова тврдење.
А има против него:Растафаријанците.
Луѓето пушат трава,цел свој живот и тоа повеќе од било кое прдле кај нас,шо мисли дека знае нешто па на крај се навлекуе на хероин,па како шо знам,досега нема ниеден Растафаријанец кој посегнал по нешто друго.