Како влијае марихуаната на здравјето...

• Креатор на темата Креатор на темата MSV
  • Време на започнување Време на започнување
Колку нема врска. Од трева не се ствара толку лесно завист.
Па тоа кажува. Зависноста од марихуана од една и цигари и хероин од друга се две различни работи. Цигарите и хероинот слично делуваат на мозокот во смисла на менување на неговата хемија а со тоа и структура и се најтешки за откажување.

*Завист е кога некој не му е мило ма туѓите успеси и слично.

Па тоа кажува. Зависноста од марихуана од една и цигари и хероин од друга се две различни работи. Цигарите и хероинот слично делуваат на мозокот во смисла на менување на неговата хемија а со тоа и структура и се најтешки за откажување.

*Завист е кога некој не му е мило ма туѓите успеси и слично.

Жими сѐ. Без цигара аууу. Без џ? Но проблем. Сабајле ми ја немаше кутијата цигари, дигнав општа узбуна дома. Хг неам па не ме допира тоа.

Колку нема врска. Од трева не се ствара толку лесно завист.
Цигарите се многу потешки за откажување. Никогаш не сум почуствувал завист од трава, мада јас edibles едино користам, и тоа стрикно за викенд. Легална е травата каде што живеам.

Како функционираат вајповите? Ставаш во него супстанца си ја пушиш и не мириса, или треба да биде во форма на уље? Мислам, чиста работа за човек во сериозни години, не ќе се криеме цел живот како глувци. За глауком ми е.

Има во МК такви вејпови?

... интересна тема, морав да ја разгледам,
вајповите или т.н испарувачите функционираат на принцип на загревање, а не на согорување, наместо со оган (каде билката гори и прави реа), вајпот користи батерија што загрева метална спирала, таа спирала ја загрева супстанцата точно до температура каде што активните состојки испаруваат, без да се запали самиот материјал поради што течноста се претвора во пареа која не мириса на чад бидејќи нема катран и согорување, пареата има многу слаб, речиси незабележлив мирис кој се губи во рок од неколку секунди, не се лепи за облека, кожа и мебел и брзо исчезнува, што ги прави многу дискретни за употреба.

... за медицински потреби (како што е глаукомот), супстанцата мора да биде во специјална форма на масло наменето за вајпање (Vape Juice/Cartridge) или сува билка, но во Македонија вакви медицински вајпови со ТХЦ (THC) нема легално во аптеките.

... вајповите се поделени според тоа што примаат и не смее да се става обично масло во нив:
- вајпови за течности (Oil/Liquid Vapes) кои користат специјални вискозни течности во затворени ампули (сортирани како дестилати), обичното медицинско масло од канабис што се пие на капки (од аптека) апсолутно не смее да се вајпа, бидејќи содржи масни киселини кои можат трајно да ги оштетат белите дробови.
- вајпови за сува билка
(Dry Herb Vaporizers) во нив се става самата сува билка во мала комора каде што само се пече на топол воздух, чии уреди се купуваат посебно.

... аптеки (како Зегин или Ерикс) легално може да се купи само CBD масла во форма на капки кои се голтаат, но не и медицински ТХЦ вајпови, иако Македонија има индустрија за медицински канабис ( да не напишам кој тоа мислам дека се знае), кај нас сè уште не се продаваат готови ампули за вајпање во јавното здравство.

... никотинските вајпови по трафиките содржат само никотин и ароми, и тие немаат медицинско дејство врз очниот притисок и пареата може дополнително да ги иритираат очите, да предизвикаат сувост и потенцијално да го влоши глаукомот поради токсините во аромите.

... покрај другото, канабисот (конкретно ТХЦ компонентата) навистина го намалува очниот притисок, но неговиот ефект трае многу кратко (само 3 до 4 часа), тоа значи дека би требало да се користи постојано во текот на денот и ноќта за да има траен ефект, што е непрактично и неприменливо, така да примарната терапија (капки за очи) која е наменета за 24-часовна контрола на притисокот ќе ти ја препорача офталмолог.

images.jpgфгх.jpgimages.jpgѕуик.jpg

... целосна 24-часовна заштита и стабилна контрола на очниот притисок во текот на целиот ден и ноќ даваат капките од групата простагландини (Travatan, Monopost) задолжително се капат навечер (околу 21-22 ч), нивниот најсилен ефект се поклопува со раните утрински часови кога глаукомот е најопасен за очниот нерв, а благото печење или заматување по капнувањето, едноставно ќе се преспие тој период!

Како функционираат вајповите? Ставаш во него супстанца си ја пушиш и не мириса, или треба да биде во форма на уље? Мислам, чиста работа за човек во сериозни години, не ќе се криеме цел живот како глувци. За глауком ми е.

Има во МК такви вејпови?
Вејповите се ок, ама пак мирисаат. И оние што се направени од стреин што не мириса многу, пак мирисаат.

Ако си за да конзумираш а да нема миризба на трава, само edibles.

Има во МК такви вејпови?
nazalost nema, a i tie sto ponekogas ke se pojavat gi nosat od stranstvo koa doagjaat turisti.

da narucuvas penjamin (vape so thc distilat ulje) e rizicna rabota i moze da te gonat za kriumcarenje, sto ne e mala rabota.

najmalku mirisha od site nacini na pusenje zatoa sto e parea, a ne chad i ne gori konstantno kako sto gori joint.

najbliska alternativa ti e dry herb vaporizers koi se 50-80 evra i toa entry, ke izdrobis, stavas vnatre i podesuvas temperatura.

benefitot e sto ja decarb vutrata i ostatokot mozes da go koristis za edible.

ima i neelektronski dry herb vaporizeri, kade sto so upaljac zagrevas metalen del.

ako ti e do diskretnost i da ne mirisha mnogu, togas pajp ti e najdobra opcija, da, mirisha no za razlika od drugite opcii e mnogu poeftino i ne gori konstantno kako joint.

Има во МК такви вејпови?

Можеш да ставиш билка внатре без мака. Помалку мириса точно но пак се осеќа, иако значително помалку.

Мене лично многу ме здрвуваше кога користев со вајп.

Инаку јас немам глауком, носам наочари, и гледам многу подобро кога пушам, што ми е чудно.

nazalost nema, a i tie sto ponekogas ke se pojavat gi nosat od stranstvo koa doagjaat turisti.

da narucuvas penjamin (vape so thc distilat ulje) e rizicna rabota i moze da te gonat za kriumcarenje, sto ne e mala rabota.

najmalku mirisha od site nacini na pusenje zatoa sto e parea, a ne chad i ne gori konstantno kako sto gori joint.

najbliska alternativa ti e dry herb vaporizers koi se 50-80 evra i toa entry, ke izdrobis, stavas vnatre i podesuvas temperatura.

benefitot e sto ja decarb vutrata i ostatokot mozes da go koristis za edible.

ima i neelektronski dry herb vaporizeri, kade sto so upaljac zagrevas metalen del.

ako ti e do diskretnost i da ne mirisha mnogu, togas pajp ti e najdobra opcija, da, mirisha no za razlika od drugite opcii e mnogu poeftino i ne gori konstantno kako joint.
Verojatno penjamin baram jas, imav prilika ednas vo drustvo da probam i voopsto ne mirisa. Mi treba nesto skroz diskretno, izlagam na terasa da pusam cigara i eden dim od ova za doma na primer, ili koga sum izlezen, da ne moram veke da baram temni mesta, preku glava mi e od toa. Pretpostavuvam, ako nabavam penjamin ke treba da prejdam na ulje.

Back
На врв Bottom