Ne e "trojstvo", tuku Troica. Propust na islamot, e toa shto ne mozhe da sogleda deka edinechniot "bog" vo edno lice, ne e nikakov bog, bidejki ljubovta na edno lice (sama za sebe) mozhe da bide samo samoljubie. Dodeka tvorechkata sila e ljubovta. Znachi islamskiot "bog", ne mozhe da bide Tvorec na svetot. A kakov e toj "bog", ako ne e Tvorec? Drvoto se poznava po plodot, a za da gi vidime plodovite na islamot, ne mora da se navrakjame vo istorijata, dovolno e da gi polgledneme aktuelnite snimki vo Mumbai, Indija!
Propust na islamot e shto ne veruva vo mnoshtvo bogovi?
Propust e shto onoj monofiziten Bog od stariot zavet se utrojuva...
Pazi logikava na deckoto/devojkata, monoteist koj veruva vo Bog, cija ljubov ne moze da se nasoci prema sebesi nego mora prema neshto drugo... Toa e drugiot Bog, pa tretiot, pa cetvrtiot(Ova sigurno vo idnina "svetite" crkovni otci ke go apdejtiraat), itn do nemajkade...
I Islamskiot Bog ne mozel da bide tvorec na svetot, zatoa shto nemal braka, sinovi, kjerki, majki, clenovi na poshirok krug semejstvo, prijateli, angeli, mangeli... Vrtenje vo krug...
Korenot na kontradikcijata vo "monoteistickata" hristijanska dogma, e deka Bog postoel sam sebesi i potoa go sozdal svetot..
Znaci zoshto e sozdaden svetot pilence ke mi kazesh mene, aj bidi ljubezen ili ljubezna(ako si taa licnost shto mislam deka si
ENIGMA) objasni ni nas, ups, mene zoshto Bog go stvoril svetot, kako mala digresija, zatoa shto mi otvarash apetiti na teologiziranje... Shto te naucile "svetite" crkovni otci, prashaj ako ne ti kazale i kucni... Utre rano rano saba saba, ke procitam i ke ti iskucam smetkopotvrda...
Ajt sega razmisli...