Како го разбирате светото тројство?

• Креатор на темата Креатор на темата neo_wmaster
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде малце оф топик,кога веќе почна: -А што е "исламскиот тероризам" во споредба со крстоносните походи кои ги имаме насекаде низ светот?

Што би рекли Кумановци: ДА ВИДУ,ДА НЕ ВЕРУЈУ!:pos2:

Е свака ти част, се гледа дека си едуцирана во некој манастир. Еве ти гушка за ова::back:

Krstonosnite vojni gi vodela Rimokatolichkata crkva, vo period koga bila otpadnata od Crkvata Hristova i nemala (seushte nema) liturgisko edinstvo so Pravoslavnata Crkva. Za tvoja informacija, vo tie pohodi na Rimokatolichkata crkva, pokraj drugite, postradale i prvoslavni hristijani.

Ochebijno, ti sam ne ja poznavash svojata vera. Dali si sunit, shiit, bektash ili drug musliman?

Krstonosnite vojni gi vodela Rimokatolichkata crkva, vo period koga bila otpadnata od Crkvata Hristova i nemala (seushte nema) liturgisko edinstvo so Pravoslavnata Crkva. Za tvoja informacija, vo tie pohodi na Rimokatolichkata crkva, pokraj drugite, postradale i prvoslavni hristijani.

Ochebijno, ti sam ne ja poznavash svojata vera. Dali si sunit, shiit, bektash ili drug musliman?

Неговата вера е Исламот, а неговиот Бог е Аллах, а кој е твојот Бог од тројството ?

Каков и да е од тие што ги наброја, верува во Еден и Единствен! А не да не знае во што верува!

Мислам дека некултурно е што навлегуваме олку во оф топик, но, кога веќе ме прозва повторно,пред да си легнам да ти кажам дека онапред знаев дека така ќе ми одговориш.

Ок, од твојот одговор научивме дека римокатолиците не се Христијани. Фала ти, да знаеме во иднина на што сме.

А Русите во Чеченија што се: православци или мормони? -Србите во Босан,Хрватска,Косово итн што беа: православни или кривославни?

Само те молам овојпат без никакви колтуци.

На твоја жалост, а на моја радост ќе ти речам дека јас сум муслиман, и тоа е доволно. А мојот Бог е Аллах џ.ш. , Тој е Еден и Единствен.Не родил никого ,нити самиот е роден, и Нему никој не МУ е рамен.

А кој е твојот Бог од Светата Троица, Asya?

Првиот, вториот или третиот?:smir:

Ајде имај убава ноќ и слатки сништа,јас отидов.:helou:

Мислам дека некултурно е што навлегуваме олку во оф топик, но, кога веќе ме прозва повторно,пред да си легнам да ти кажам дека онапред знаев дека така ќе ми одговориш.

Ок, од твојот одговор научивме дека римокатолиците не се Христијани. Фала ти, да знаеме во иднина на што сме.

А Русите во Чеченија што се: православци или мормони? -Србите во Босан,Хрватска,Косово итн што беа: православни или кривославни?

На твоја жалост, а на моја радост ќе ти речам дека јас сум муслиман, и тоа е доволно. А мојот Бог е Аллах џ.ш. , Тој е Еден и Единствен.Не родил никого ,нити самиот е роден, и Нему никој не МУ е рамен.

Bez dodvoruvanje, molam! A kako sakash da diskutirash za religija, ako odbivash da se izjasnish koja e tvojata vera? Zgora si dozvoluvash da mi postavuvash prashanja za mojot Bog!

Tvojot problem se sostoi vo toa shto ti ne znaesh koja e tvojata vera, bidejki muslimanite na nashite prostori ja primile samo formata na islamot, no ne i sushtinata. Mojata prva sosetka e muslimanka (suni) od Maroko i ima sprotivno tvrdenje na tvoeto.

Неговата вера е Исламот, а неговиот Бог е Аллах, а кој е твојот Бог од тројството ?

Каков и да е од тие што ги наброја, верува во Еден и Единствен! А не да не знае во што верува!

Bog ne e "Bog" samo zatoa shto nekoj vo nego veruva, tuku ima realni bozhestveni svojstva i dejstva.

Ne mi e jasno kako se razbirate so vashiot Allah, koga spored Kuranot, so nego mozhe da se opshti samo na arapski jazik? Islamskite dvizhenja, koishto pogore gi nabrojav se razlikuvaat po svojata doktrina, a ti kako "veren" musliman bi trebalo toa da go znaesh.

nema sustinski razliki ne samo ti i jas imam prijateli od maroko ne si edinstvena ni po toa, islamot e eden, razlikite se nebitni, vo dogmite i ritualite nema razliki, razlikite se od druga priroda, poveke geografski i istoriski no ne sustinski.

nema sustinski razliki ne samo ti i jas imam prijateli od maroko ne si edinstvena ni po toa, islamot e eden, razlikite se nebitni, vo dogmite i ritualite nema razliki, razlikite se od druga priroda, poveke geografski i istoriski no ne sustinski.

Site t.n. "muslimani", koishto ne znaat na koja islamska sekta i pripagjaat se diskreditirani, bidejki tvrdenjeto deka islamot nema razliki vo doktrinite, e laga! Odnosno, prvo neka ja izuchat svojata vera i poopshirno za islamot, patem neka diskutiraat na temi, koishto se odnesuvaat na drugite veri.

Site t.n. "muslimani", koishto ne znaat na koja islamska sekta i pripagjaat se diskreditirani, bidejki tvrdenjeto deka islamot nema razliki vo doktrinite, e laga! Odnosno, prvo neka ja izuchat svojata vera i poopshirno za islamot, patem neka diskutiraat na temi, koishto se odnesuvaat na drugite veri.
mojata vera vo smisla me krstile ko mal pravoslaven ne me zanima, odma vidov katastrofalni greski, gi prostudirav site za mene sto se interesni i njdobra vo socijalna smisla e islamot.

Ne e "trojstvo", tuku Troica. Propust na islamot, e toa shto ne mozhe da sogleda deka edinechniot "bog" vo edno lice, ne e nikakov bog, bidejki ljubovta na edno lice (sama za sebe) mozhe da bide samo samoljubie. Dodeka tvorechkata sila e ljubovta. Znachi islamskiot "bog", ne mozhe da bide Tvorec na svetot. A kakov e toj "bog", ako ne e Tvorec? Drvoto se poznava po plodot, a za da gi vidime plodovite na islamot, ne mora da se navrakjame vo istorijata, dovolno e da gi polgledneme aktuelnite snimki vo Mumbai, Indija!

Propust na islamot e shto ne veruva vo mnoshtvo bogovi?

Propust e shto onoj monofiziten Bog od stariot zavet se utrojuva...

Pazi logikava na deckoto/devojkata, monoteist koj veruva vo Bog, cija ljubov ne moze da se nasoci prema sebesi nego mora prema neshto drugo... Toa e drugiot Bog, pa tretiot, pa cetvrtiot(Ova sigurno vo idnina "svetite" crkovni otci ke go apdejtiraat), itn do nemajkade...

I Islamskiot Bog ne mozel da bide tvorec na svetot, zatoa shto nemal braka, sinovi, kjerki, majki, clenovi na poshirok krug semejstvo, prijateli, angeli, mangeli... Vrtenje vo krug...

Korenot na kontradikcijata vo "monoteistickata" hristijanska dogma, e deka Bog postoel sam sebesi i potoa go sozdal svetot..
Znaci zoshto e sozdaden svetot pilence ke mi kazesh mene, aj bidi ljubezen ili ljubezna(ako si taa licnost shto mislam deka si ENIGMA) objasni ni nas, ups, mene zoshto Bog go stvoril svetot, kako mala digresija, zatoa shto mi otvarash apetiti na teologiziranje... Shto te naucile "svetite" crkovni otci, prashaj ako ne ti kazale i kucni... Utre rano rano saba saba, ke procitam i ke ti iskucam smetkopotvrda...

Ajt sega razmisli...

Омер, ми кидна пред некое време, токму тогаш кога го постирав старозавентиот цитат, во кој е ОЧИГЛЕДНО дека на Авраам (па нели го признавате за свој пра-татко, така!?) му се јавуваат тројцата патници (ангели) а Авраам им се обраќа во прво лице еднина!

Abe ne se lazete so akrobacii, mnozina da poistovetite vo ednina...

Glupostite shto nekoj vi gi prezentira so godini gi lapate bez da gi dzvakate...

KE MI KAZE NEKOJ ZOSHTO TIE TROJCATA GO SOZDALE SVETOT?

jas mislam deka svetoto trojstvo ili sveta troica nejse nema da se fakame za samite zborovi i da sporime okolu niv, vazno Bog vo tri licnosti,e besmislena, oti oni vikaat nema razlika megu niv trojca a znaeme deka otecot prethodi na sinot i sinot e posledica na otecot taka da ne moze tie troica da se eden vo smisla site ednakvi, a bidejki ne se ednakvi znaci ne e edno toa nego tri a toa e politeizam, drugo, znam deka troicnosta na bog e novotarija dodadena otposle oti tolku go zasakale Isus sto mu davale tituli kao ima Bozja priroda i covecka, dve prirodi pa eden od trojcata, besmisleno.

Abe ne se lazete so akrobacii, mnozina da poistovetite vo ednina...

Glupostite shto nekoj vi gi prezentira so godini gi lapate bez da gi dzvakate...

KE MI KAZE NEKOJ ZOSHTO TIE TROJCATA GO SOZDALE SVETOT?

А што после тоа? Све ќе ти стане јасно?

jas mislam deka svetoto trojstvo ili sveta troica nejse nema da se fakame za samite zborovi i da sporime okolu niv, vazno Bog vo tri licnosti,e besmislena, oti oni vikaat nema razlika megu niv trojca a znaeme deka otecot prethodi na sinot i sinot e posledica na otecot taka da ne moze tie troica da se eden vo smisla site ednakvi, a bidejki ne se ednakvi znaci ne e edno toa nego tri a toa e politeizam, drugo, znam deka troicnosta na bog e novotarija dodadena otposle oti tolku go zasakale Isus sto mu davale tituli kao ima Bozja priroda i covecka, dve prirodi pa eden od trojcata, besmisleno.

Отпосле? Посочи го точниот датум на тоа „отпосле„. т.е. откога Бог станал Троичен, а предтходно бил Единечен. А Троичен е и во Стариот и во Новиот Завет.

Vidi tipot, pravo(Krivo)slaven "Hristijanin", so nick name Asya ne ja igra taa igra...
Ljubovta kako efeket moze da se pocustvuva samo na druga osoba, so toa BOG ne e eden so razlicni formi nego trojca so razlicni formi, a ista mok valjda...

Ima razlika... Jas si nikakva troicnost, antropomorfnost, i drevno mitoloshko manifestiranje na bogovi ne se slozuvam, ama ovaa tipkava epten izbega od sushnosta...

Отпосле? Посочи го точниот датум на тоа „отпосле„. т.е. откога Бог станал Троичен, а предтходно бил Единечен. А Троичен е и во Стариот и во Новиот Завет.

Nikade ne e troicen...

Vo stariot zavet se pojavuvaat TRI ANGELI, TRI ANGELI, TRI ANGELI... ODDELENI, RAZDVOENI... BITIJA SAMI PO SEBE...
Ebavi logikata ebavi..

pa tek treti vek neli na tie vaselenskite sabori nadvladealo mislenjeto za dvojnata priroda na isus bozja i covecka i deka e bog eden od svetata troica...raspravite i dokazite okolu osnovnite hristijanski idei ne mozele da bidat reseni bez edna opsta sredba na crkovnite vodaci...325 godina na sobirot vo Nikea, vo Mala Azija, svikan od carot Konstantin, bila zacrtana konecnata postavenost na ucenjeto...ovolplotuvanjeto bil golem problem za prvite hristijanski misliteli. Marsion ne mozel covecnosta na Hristos da ja pomiri so negovata bozestvenost, smetal deka Isus mozel da se pojavi samo kako covek...Ako Hristos bil Bog, dali togas nema dva boga i dali so toa ne se osporuva monoteizmot-toa za mnogumina bil problem.Tertulijan e prviot avtor za kogo se znae deka go upotrebil izrazot trojstvo...znaci Konstantin vo 325 g go svikal golemiot seopst sobir na crkvata vo Nikea. Sobirot pretstavuval obid da se razresat teskotiite sto se pojavile...Arijancite bile sokirani od samouverenosta na nekoi hristijani koi insistirale deka Sinot bil Bog vo ista smisla kakov sto bil Otecot. Ova bilo razreseno vo Nikea koga kako rezultat na naporite na Atanazius od Alexandrija(okolu 293-373) bila prifatena nikejskata vera. Ova kredo ednostavno tvrdelo deka Otecot ima identicna supstanca (homoousios, na grcki) so Sinot, zatoa obajcata bile podednakvo Bog kakov sto bil i Svetiot duh. Ucenjeto za Trojstvoto deka postojat tri lica od ista supstanca ja postignalo svojata konecna forma...ova e od knigata Rastezot na ideite od grupa svertski avtori istoricari... izdadena na makedonski jazik ( kirilica) i ja ima za pomalku od 100 denari da se kupi.Citaj naucna literatura od istoricari koi so fakti i dokumenti dokazale deka idejata za trojstvoto pobedila i bila usvoena vo tretiot vek na Soborite vo Nikea.

А што беше целта од Вселенските собори-да ја утврдат вистината или да се занимават со одново и одново толкување на Писмото , и така до бесконечност? И ти си еден од оние кои не сакат да разберат што им се случуваше на раните рисјани во првите три века, па тоа го користат како поткрепа за тврдењето дека во Црквата, одредени одлуки се донесени „со задоцнување„.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom