Како да си дадеш насока во информатиката....

• Креатор на темата Креатор на темата Pirana_1996
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
Значи јас сум заинтересиран за програмирање(јава) . Учам од туторијали имам книги и тоа... а дали е паметно да го остаам тоа малце па да учам веб дизајн и такви работи или да продолжам стрикно да се асоцирам на програмирање??

Значи јас сум заинтересиран за програмирање(јава) . Учам од туторијали имам книги и тоа... а дали е паметно да го остаам тоа малце па да учам веб дизајн и такви работи или да продолжам стрикно да се асоцирам на програмирање??

И веб дизајнот е еден вид на програмирање (ако некогаш си отворил пхп код ќе знаеш за што зборувам). Околу твоето прашање, ти треба да избереш дали ќе се ориентираш кон десктоп/мобилни апликации (штом учиш јава, би требало да си запознат со концептот на ОО програмирање, така да не е лошо да пробаш и Visual C#) или кон кодирање на веб страни т.е. php/asp.net заедно со mysql.

Учи од се по нешто затоа што на некој начин сите овие се поврзани и ќе ти требаат. Веб дизајн треба да ти е нешто плус не како главна насока и не ја оставај јавата. Учи и C, C++, ООП, C#, VB, java script, php, xml, sql...
Ако ги научиш овие почни и со Python,Ruby и Perl.
Порано повеќе се работеше на веб дизајн, а сега е Андроид и Ајфон програмирање.

Колку и да ти изгледа апсурдно почни со Паскал.
Тоа е школски јазик.

Учи си од книгите. Ако ме слушаш мене
Kниги = најбескорисната а сепак најнеизбежната форма на колекција информации.

Сериозно, сите книги на светот да ги научиш сто процентно, пак нишо нема да знаеш...освен тоа шо ќе знаеш што не знаеш.
Праксата те подготвува за работа, книгите за ништо, ама не можеш да ги скокнеш.

Какви книги пример за основни работи со C++ книгата е 300 страни и во неа има само кратки кодови и објаснување на if, else....., а во пракса тоа се учи за 15 минути исто и за My Sql доволно е 10 страни со основните функции и еден пример на цел код и толку и нема потреба од книга.
Имаш онлајн курсеви и примери од кодови каде после секој код имаш објаснување или пак некој нека ти ги даде вежбите и предавањата од некој факултет се е накратко објаснето и имаш готови кодови само да ги пробаш.

Типов праша дали да чепка нешто веб дизајн или само со јава да продолжи...а советите се учи sql, C#, C++:pos:

Учи веб или мобилни.

Промовираш сајт за козметика за мажи, а на мене ми викаш дека Паскал бил погрешен избор.
You mad bro/sis?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom