Како да си дадеш насока во информатиката....

• Креатор на темата Креатор на темата Pirana_1996
  • Време на започнување Време на започнување
Тука сите ти изнапишаа едно чудо јазици (кој за кого навива или го знае), но прашањето кое треба да си го поставиш е: те бива за дизајн или за код? Многу е неверојатно дека те бива за двете работи истовремено. Мене ме бива за кодирање да речеме. Ќе ти направам каква страна сакаш, но на изглед ќе биде спартанска.
Ако си за Frontend: Photoshop, HTML, CSS. Ако си за Backend: PHP, MYSQL, JS/JQUERY. Со PHP и JS си обезбеден за 90% од работите што си ги намисли за да ги оствариш (почнувајќи од обични апликации, игри, Фејсбук апликации или мобилни апликации - со употреба на PhoneGap).
А за учење од книга, јас би ти препорачал да разгледаш колку толку книгата за да видиш синтакса и некои основни работи и после да си најдеш вистински проблем - ќе правам апликација за ХХХ. Како што ќе си ги решаваш проблемите - ќе учиш. А книгата содржи толку многу непотребни работи, што преку 50% никогаш во животот нема да имаш поотреба да ги употребиш.

Aко имаш мерак за програмирање, релано треба да почнеш со C па потоа со C++, тој јазик е основен за програмирање сите други прозилегуваат однего, односно се модификации на C односно C++.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom