Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Прегледај го приврзокот 389388
Ryan Holiday
20 - Courage is calling
21 - Discipline is destiny
Prvite 2 knigi od nov serijal na Ryan Holiday za nekoi stoicki vrednosti.
Ne se loshi, ama realno ocekuvav povekje.
Sepak dovolno dobri zasega da gi pauzirame "psihologija" / "samopodobruvanje" knigi.
Naredni na lista se sport i analitika, a posle toa kujna![]()
Прегледај го приврзокот 399057
22 - Nassim Nicholas Taleb - Skin in the game - Kako follow-up kniga na negoviot serijal Incerto.
Slicno kako i site drugi od nego, dosta teshka za chitanje, probabilistiki, filozofii a u. Potencijalna primena za investicii.
23 - Kobe Bryant - The Mamba Mentality - Mislev deka povekje kje bide za negovata zhivotna filozofija, ama beshe povekje za spodeluvanje
momenti od negovata kariera. Malku za chitanje, ama interesna sodrzhina.
24. The Science of cooking - ne e bash kniga za edno chitanje, tuku za upotreba (ja prochitav, ama primenata za gotvenje dosta pobavno ode hhh)
25. David Deida - The way of the superior man - Odlicna kniga, prvo ja slushav audio verzija, pa posle ja prochitav na ebook reader.
Ushte 6 ostanuvaat za predizvikot godinava, da vidime dali kje ima motivacija za niv, vreme ima sega![]()
Za kraj godinavaПрегледај го приврзокот 400228
26. Ros Leki - Scipion - Knigava sum ja kupil pred mnogu godini od ulicni prodavachi vo Ohrid pred ne pamtam kolku godini.
Odlicno raskazuvanje na periodot za Rimsko - Kartaginskite vojni, voeno i opstestveno. 450 strani, ama ja procitav nekade vo nedela-dve.
27. Dean Oliver - Basketball on paper - Edna od prvite i najrelevantni knigi za kosharkarska analitika. Teska za citanje ama odlicna sodrzina.
28. Yago Colas - Numbers don't lie - Ja zemav zaedno so prethodnata, mislev deka kje bide koskarkarska analitika, ama mnogu poblisku e do
naucen trud, premnogu filozofii i apstraktna sodrzina, edvaj ja isturkav.
Ја прочитав во 3та година средно, ми остави силен впечаток и оттогаш многу сериозно почнав да читам книги.. Tolstoj - Smrtta na Ivan Ilic - Uzhas, kaj ja otvoriv kaj se zapustiv, podeprimirachko neshto ne sum prochital do sega.
Prashanje na vkus i preferenca za zhanrovi bi rekol.Ја прочитав во 3та година средно, ми остави силен впечаток и оттогаш многу сериозно почнав да читам книги.
Жалам што не ти се допаднала, ама да не беше книгава мојот литературен копнеж најверојатно ќе останеше заспиен.
Ја завршив седмата за годинава, а со две книги сум со читање до третина од нив, што значи нема да ги завршам. Нултиот број од Умберто Еко и Подвижни гробови од Божин Павловски веројатно ќе ми бидат првите книги што ќе го (до)читам во 2024 година, а 2023 ја завршив со Мостот на Дрина.Не знам по кој критериум 20 прочитани книги годишно е very easy категорија
Воглавно да ги соберам сите луѓе од поблиско и пошироко друштво, заедно не би стигнале до 10 прочитани книги во годината
Се радувам што оваа година најдов време за да прочитам 6 книги досега. Ја привршувам и седмата и веројатно тоа ќе биде бројот на книги со кои ќе ја заокружам оваа година.
1. Нов живот - Орхан Памук
Бев на пазарење во Култура, па ова беше книгата со која ја отворив читачката 2023 година. На почеток ми се виде тешко разбирливо, терајќи ме некои реченици да ги прочитам неколкукратно. Некаде од средината на книгата максимално ми го освои вниманието и ми се допадна. Треба да дадам шанса и на некоја друга негова книга. Оценка: 3,5 / 5.
2. Вероника реши да умре - Паоло Коељо
Ја купив во истиот ден со "Нов живот". Требаше да биде подарок, испадна ја имаат читано, па остана да си ја задржам. Книгава прв пат ја барав во 2010 во Матица, како на учениче му направија список книги за подарок за девојка, на крајот не ја најдов. Симпатична приказна за девојка која завршува во лудница, после нејзиниот неуспешен обид за самоубиство. Приказна инспирирана од личниот живот на Коељо, слично како и Хипи која ја читав пред 3 години. Оценка: 3,5 / 5.
3. Хрониките на птицата навивалка - Харуки Мураками
Нема да кријам дека Харуки ми е омилен писател и се израдував кога видов дека Три го преведоа и ова негово дело. Хронолошки оваа книга требало да ја прочитам прва, пред сите негови други преводи (ги имам прочитано сите македонски преводи, освен 3-те дела од IQ 84), затоа што мои познаници ја коментираа уште пред 15 години кога ја читаа на англиски. Уживам во неговите детални објаснувања на сите сцени и ситуации, а неговата имагинација ја препознав во идеите во неколку негови други подоцнежни дела (Безбојниот Цукури Тазаки и годините поминати на аџилак, Убиството на командантот, Кафка на брегот итн). Долга книга, која ја читав неколку месеци. Дополнително ми се допаѓа неговото константно вметнување на историски факти.
Оценка: 4 / 5.
4. Животинска фирма - Џорџ Орвел
После 1984, на ред за читање ми дојде и животинската фарма. Нема што многу да се пишува, прекрасен опис за тоа како функционира општеството до денешен ден.
Оценка: 4,5 / 5.
5. Сонцето повторно изгрева - Ернест Хемингвеј
Книга која ја читав за време на летниве одмори. Едно од првите попознати дела на Хемингвеј. Приказна за блудничкиот живот на една "изгубена" генерација на млади луѓе (поради првата светска војна). Приказна која се случува во Франција и Шпанија, со убав осврт на борбите со бикови.
Оценка: 4 / 5.
6. Токио - Мо Хајдер
Вработената во Матица ме убеди да ја купам и не згрешив во изборот. Сакам историски книги, така што ја прочитав во еден здив. Книга за јапонскиот масакр во Нанкинг, за кој долги години не се зборувало и до ден денес е табу тема, како во Јапонија, така и во светот. Просто неверојатно е како овие јапонци кои ги знаеме како дисциплиниран народ што воодушевува низ целиот свет, поминале еден период под царската власт во кој правеле незамисливи ѕверства врз соседните држави.
Оценка: 5 / 5.