И подобар од сите пофалби кои ги добил,
Network (1976) е филм што ме освои на прва. Филм за алчноста на големите корпорации кои засекогаш ја презедоа и уништија телевизијата, претворајќи ја во пропагандна машинерија која манипулира со луѓето онака како што сака. Приказна за смртта на вистинското, чесно новинарство и почетокот на крајот на вистинските вредности.
Ќе позајмам еден цитат:
Се започнува кога на еден респектабилен новинар, Howard Bеаle, водител на вести во една не така популарна телевизија, му соопштуваат дека ќе добие отказ од куќата во која работел цел живот. Разочаран од тоа, Howard во вестите најавува дека ќе биде отпуштен, и дека во последната своја емисија ќе изврши самоубиство!
“I would like at this moment to announce that I will be retiring from this program in two weeks' time because of poor ratings. Since this show is the only thing I had going for me in my life, I've decided to kill myself. I'm going to blow my brains out right on this program a week from today. So tune in next Tuesday. That should give the public relations people a week to promote the show. You ought to get a hell of a rating out of that. 50 share, easy...“
Одеднаш оваа вест станува сензација а тоа го искористуваат алчните корпорациски умови, кои понатаму се обидуваат да ја искористат душевната состојба на својот новинар за зголемување на сопствениот рејтинг и заработка...
Филмот, кој е снимен во 1976, комплетно ја опишува телевизијата каква што ја знаеме денес. Еден вид на пророштво ако сакате. Од мене, чисти
10/10. Сигурно во најдобрите 100 филма кои сум ги гледал.