[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Оти извесна @Ilumious која патем и ја отворила темава се нема пријавено на ниеден натпревар ? А баш таа треба да биди иницијатор ... срамота е ова, мислам .. нема смисла.

pejo e kriv, toj me natera

Еве ви едноставен рецепт да не барате изговори :)

Тостерки

http://moirecepti.mk/post/тостерки/

Ова е рецепта за благи, можете и по нејзе можете и за солена варијанта или ако веќе си имате ваша испробана рецепта.

Bakini-kolaci.jpg

@Олимпија насловот. :)

Аххх невести невести кој ќе ве земе ....
Тесто ко се работи прво се вадат прстени алки и остали тракатанци, секогаш тестото се работи со една рака а другата ја користиш да дотуриш брашно вода или шо и да е. Исто мал совет за да не бидете улепени цели у тесто намачкајте си ја раката за месење со зејтин или уште подобро со свинска маст и ем поубаво ќе лизга месењето ем нема да се перете после 2 саата.
Ако сте се улепиле цели у тесто и за тоа има чаре, некој близок ќе ви сипе сол во рацете и ваше е само да триете, башка гратис пилинг :)

Благи, со вкус на портокал. Белки спаѓаат под тостерки. :D

Се миксираат 3 јајца со 3 филџани шеќер. Се додаваат уште 3 неполни филџани зејтин, се продолжува со мешање. Се додаваат околу 7 полни филџани брашно со 1 пециво и се меша со лажица. На крај 2 рендани кори од портокал, сок од 1 портокал и прехрамбена портокалова боја. Се замесува тесто, и нели од прилика уште малку брашно, зависи. :D
Потоа размесов кора, направив срценца и ги ставив на загреан тостер, минута-две, колку да се направат линиите, а потоа ги преместив во тепсија и директива у рерна. :D
IMG_0002.JPG
IMG_0009.JPG
IMG_0025.JPG IMG_0036.JPG
Излегоа поприлично доста. И ондак то. :D
IMG_0065.JPG

Бидејќи оваа недела само @shumecha.tableta зготви по зададен рецепт, таа следен понеделник ќе даде предлог за готвење :pipi:
Сега чекаме @Шкорпион да стави рецепт

Две прашања, како некој нов и неупатен во натпревариве и правилава - Како иде процесот на бирање рецепт, смее да се стави нешто кое било работено да речеме пред 6-7месеци или година дена итн.? И како да проверам дали е искористено во релативно "скоро време" одредено јадење/рецепт, за да знам што да одберам за следниов натпревар?

Извини за прашањава ама дека не ги следам сите натпревари не ми било познато до сега како идат работите во целост. Ако можеш ти или некој друг да ми одговори, па да земам да изберам некоја рецепта/предлог да дадам :)

Би требало да објавам до денес доколку ги имам одговорите.[DOUBLEPOST=1416336083][/DOUBLEPOST]
@Шкорпион - прво па машко, а јас и по трет пат не успеав! Честитки за победата. Убав натпревар беше. ;)

Фала на честитките. Мене твојот доста ми се допадна дека повеќе сакам бело лепче :D. Моето го направив темно затоа што рецептат бараше малце повеќе третман и тинтрање а моите сакаа црно интегрално лепче. Следново ќе успееш, ќе биде ;).

Две прашања, како некој нов и неупатен во натпревариве и правилава - Како иде процесот на бирање рецепт, смее да се стави нешто кое било работено да речеме пред 6-7месеци или година дена итн.? И како да проверам дали е искористено во релативно "скоро време" одредено јадење/рецепт, за да знам што да одберам за следниов натпревар?

Извини за прашањава ама дека не ги следам сите натпревари не ми било познато до сега како идат работите во целост. Ако можеш ти или некој друг да ми одговори, па да земам да изберам некоја рецепта/предлог да дадам :)

Би требало да објавам до денес доколку ги имам одговорите.[DOUBLEPOST=1416336083][/DOUBLEPOST]

Фала на честитките. Мене твојот доста ми се допадна дека повеќе сакам бело лепче :D. Моето го направив темно затоа што рецептат бараше малце повеќе третман и тинтрање а моите сакаа црно интегрално лепче. Следново ќе успееш, ќе биде ;).

Треба да смислиш рецепт кој досега не е зададен, барем во изворната форма. Знаеме во некои рецепти состојките се речиси исти али таа е.
За што досега помина мислам пред некоја страна малечкава постави. @shumecha.tableta можеш да му помогнеш со табелата? Фала ти.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom