[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

  • Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Имаше пишано предлог, така што нека биде Домашен леб. :D

Рецептата е од Мои Рецепти!
Некако ми изгледа најсличен на оној мајка ми што го прави.

Состојки:
  • 1кг и 400 грама брашно тип 400
  • 40 грама свеж квасец
  • 1 1/2 лажица сол
  • 500 до 700 мл вода
  • 1-2 лажици шеќер

Брашното го ставаме во поголем сад за месење, на средината правиме вдлабнатина, ја додаваме солта, шеќерот и претходно припремениот квасец. Го замесуваме тестото со топла вода, да нагласам за водата треба сами да процените колку ќе ви треба, јас никогаш не ја мерам, секој пат ставам од око, само тестото треба да е меко замесено. Го оставаме тестото да стаса, 40 минути, го премесуваме, правиме лепчиња - големина по желба. Го затоплуваме плехот во кој ќе го печеме лебот, посипуваме по него брашно. Лепчињата ги редиме во плехот и оставаме пак да стасаат околу 30 минути. Ја уклучуваме рерната на 200 степени и печеме 45 минути. Го вадиме лебот и го покриваме со крпа убаво да се задуши за да омекне.

petta.JPG-8013-800x600.jpg
 
Имаше пишано предлог, така што нека биде Домашен леб. :D

Рецептата е од Мои Рецепти!
Некако ми изгледа најсличен на оној мајка ми што го прави.

Состојки:
  • 1кг и 400 грама брашно тип 400
  • 40 грама свеж квасец
  • 1 1/2 лажица сол
  • 500 до 700 мл вода
  • 1-2 лажици шеќер
Брашното го ставаме во поголем сад за месење, на средината правиме вдлабнатина, ја додаваме солта, шеќерот и претходно припремениот квасец. Го замесуваме тестото со топла вода, да нагласам за водата треба сами да процените колку ќе ви треба, јас никогаш не ја мерам, секој пат ставам од око, само тестото треба да е меко замесено. Го оставаме тестото да стаса, 40 минути, го премесуваме, правиме лепчиња - големина по желба. Го затоплуваме плехот во кој ќе го печеме лебот, посипуваме по него брашно. Лепчињата ги редиме во плехот и оставаме пак да стасаат околу 30 минути. Ја уклучуваме рерната на 200 степени и печеме 45 минути. Го вадиме лебот и го покриваме со крпа убаво да се задуши за да омекне.

petta.JPG-8013-800x600.jpg
Јееееее, ме послуша!
 
Имаше пишано предлог, така што нека биде Домашен леб. :D

Рецептата е од Мои Рецепти!
Некако ми изгледа најсличен на оној мајка ми што го прави.

Состојки:
  • 1кг и 400 грама брашно тип 400
  • 40 грама свеж квасец
  • 1 1/2 лажица сол
  • 500 до 700 мл вода
  • 1-2 лажици шеќер
Брашното го ставаме во поголем сад за месење, на средината правиме вдлабнатина, ја додаваме солта, шеќерот и претходно припремениот квасец. Го замесуваме тестото со топла вода, да нагласам за водата треба сами да процените колку ќе ви треба, јас никогаш не ја мерам, секој пат ставам од око, само тестото треба да е меко замесено. Го оставаме тестото да стаса, 40 минути, го премесуваме, правиме лепчиња - големина по желба. Го затоплуваме плехот во кој ќе го печеме лебот, посипуваме по него брашно. Лепчињата ги редиме во плехот и оставаме пак да стасаат околу 30 минути. Ја уклучуваме рерната на 200 степени и печеме 45 минути. Го вадиме лебот и го покриваме со крпа убаво да се задуши за да омекне.

petta.JPG-8013-800x600.jpg
Е овој натпревар и јас ќе ве дружам :D
 
Кај да постираме слики за Домашниов Леб? Овде? Или ќе има друга тема?
Овде, а после ги префрламе во посебна тема за гласање.
Дај да видиме шо си напраил :D
 
Требаше да ми помогнат со сликите и дур правев и слично, ама што да очекувам помош од дома, само се нацртаа да јадат кога беше готово. А им реков да не го чепкаат лебот, за фото-натпревар е, али на кој му кажувам, татко ми скина, зема со гравче го јаде, мајка ми скина со салата зема да мези, брат ми со еурокрем, и на крај викам fuck-it, со тоа што остана, со тоа ќе ги направам сликите, па што биде-биде :D

Не знаев дали само лебот да го ставам, или со нешто да го искомбинирам на слика, па ете лупнав и малку пинџур од патлиџан што направив. Лебот содржи семки од лен и од тиква, малку босилек, И го правев со јачмен, 'рж, бело брашно. Додадено е ќефир, кафеав шеќер, малку квасец. Доста густ излезе. Прилично малку да каснете, ќе засити.


Anyway, voila:


pre-production:

jBmk24G.jpg


After:

Covvb3k.jpg


IEJM4aA.jpg


2sji3QE.jpg
 
Требаше да ми помогнат со сликите и дур правев и слично, ама што да очекувам помош од дома, само се нацртаа да јадат кога беше готово. А им реков да не го чепкаат лебот, за фото-натпревар е, али на кој му кажувам, татко ми скина, зема со гравче го јаде, мајка ми скина со салата зема да мези, брат ми со еурокрем, и на крај викам fuck-it, со тоа што остана, со тоа ќе ги направам сликите, па што биде-биде :D

Не знаев дали само лебот да го ставам, или со нешто да го искомбинирам на слика, па ете лупнав и малку пинџур од патлиџан што направив. Лебот содржи семки од лен и од тиква, малку босилек, И го правев со јачмен, 'рж, бело брашно. Додадено е ќефир, кафеав шеќер, малку квасец. Доста густ излезе. Прилично малку да каснете, ќе засити.


Anyway, voila:


pre-production:

jBmk24G.jpg


After:

Covvb3k.jpg


IEJM4aA.jpg


2sji3QE.jpg
Браво Шкорпи, одлично изгледа.
 
Јееееее, ме послуша!
Чим те послуша засукај ги ракавите и право во кујна. Да видиме малку машка конкуренција на темава :D

Секогаш кога ќе треба да се прави тесто ми текнува на @langelina муабетот кога се заплеткала со тесто, зошто последниот пат и мене ми се случи да неможев да се откачам од него. И паузирам од тесто :)
 
Чим те послуша засукај ги ракавите и право во кујна. Да видиме малку машка конкуренција на темава :D

Секогаш кога ќе треба да се прави тесто ми текнува на @langelina муабетот кога се заплеткала со тесто, зошто последниот пат и мене ми се случи да неможев да се откачам од него. И паузирам од тесто :)
До кога трае натпреваров?
 
Чим те послуша засукај ги ракавите и право во кујна. Да видиме малку машка конкуренција на темава :D

Секогаш кога ќе треба да се прави тесто ми текнува на @langelina муабетот кога се заплеткала со тесто, зошто последниот пат и мене ми се случи да неможев да се откачам од него. И паузирам од тесто :)

Тоа беше твајлајт зоун искуство! Невр мор!
Совет за сите домакинќи и домаќини кои не се опитни у месење тесто:
брашното да биде на дофат, месете со една рака додека не го замесите тестото, т.е. додека не ви се направи како колаче (шо би рекла мама), ако не сакате цел стан да го обележите со тесто и долго да се сеќавате на месењето. :)
 
Тоа беше твајлајт зоун искуство! Невр мор!
Совет за сите домакинќи и домаќини кои не се опитни у месење тесто:
брашното да биде на дофат, месете со една рака додека не го замесите тестото, т.е. додека не ви се направи како колаче (шо би рекла мама), ако не сакате цел стан да го обележите со тесто и долго да се сеќавате на месењето. :)
Прстенот си го барав неможев да го најдам во тестото го замесив, цела кујна ја напраив со тесто неможев да се ослободам никако. Незнам колку време после ги миев и рацете и садовите, ми се одјаде.
 
Прстенот си го барав неможев да го најдам во тестото го замесив, цела кујна ја напраив со тесто неможев да се ослободам никако. Незнам колку време после ги миев и рацете и садовите, ми се одјаде.

Јас цел стан, славините ,рачките на висачите,кваките, а тестот ми меѓу рацете :))))
Така кога објаснувањето гласи: ќе замесиш тесто и после ги пржиш/ печеш. Ни колку брашно, ни несакани ефекти ни опасност по живот.. ццц
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom