Кајгана чита - 2026 edition

Колку книги мислите дека може да прочитате во 2025?

• Extremely Easy Level - 1 книга

Гласови: 0 0,0%
  • Very Easy Level - 3 книги

• Major Level - 15 книги

• Very Hard Level - 30 книги

• Extremely Hard Level - 40 книги

• Ultimate Level - 50 книги

• Вкупно гласачи
    7
  • Гласањето ќе се затвори: .
Член од
17 октомври 2011
Мислења
16.907
Поени од реакции
42.476
Локација
Скопје
Имавме уште една изненадувачки добра година! Додека во другите подфоруми, како Филм и ТВ на пример, бројките се намалуваат од година во година, тука е обратно. Значи народот, или поточно - Кајгана чита!

Минатата година ми замерија дека насловот: „Кајганџиски книжевен предизвик“ не бил најсреќно одбран (иако тој не беше мој наслов, туку наслов кој веќе повеќе од деценија се користеше за истата тема на форумов), па затоа одлучив да го сменам за годинава, за да не морам да се објаснувам пак.

Ова се членовите кои читаа во 2025:

@FilipMKD007 - 25
@jokoc - 24 (иако знам дека има повеќе, но не ги сподели со нас тука)
@Saladin - 20
@Zlatikevichius - 16 (целосно, за жал имаше плус уште неколку што ги оставив недочитани)
@<<Goku>> - 14
@бристол - 11
@Saber Rider - 8
@Darling - 7
@SK-92 - 5
@Чорбистика - 5
@my_name_is_in_use - 4
@Naked Gun - 4
@ComfortablyNumb - 4
@Harald - 3
@JBTgirl - 2
@Анде Јанков - 2 (исто, повеќе има, само тука толку споделил)
@пм=MGLpM - 2
@Avramovski777 - 1

Или вкупно 157 книги, што е помалце од 2024 за 32. По 18 читатели имало во двете години.

@Coca Cola, @Ska Maniac , @П² , @Anon , @Жаргон , @Riken , @Justae Verum , @naumdb , @wot , @Sledge Hammer , @lunatik , @Leo Bonnie , @Anyma , @Darklady , @831 , @Noir Butterfly и @Гостин се пријавиле дека ќе учествуваат, но не посстирале ни една прочитана книга. Тука е и @Sussaro кој не дружеше, но не броеше. И оние кои учествувале во претходните години, но не и во 2025: @d3vill0ck , @Milly , @Генерал , @tempacc1 , @banzaii , @Ернесто ЧЕ Гевара , @The Dark Knight , @Patience. , @X3m , @snatch , @Стев , @godlikebt112 , @JaqenH'ghar , @Mihaela005 , @Miss.Independent , @Dumbledore , @volare_g , @Ne_sum_ja , @Matt Bevilaqua , @Aceso , @Шоути и @Staufer .

За 2026 ќе ја оставам истата анкета од лани зашто изгледаше многу пореално од напумпаните бројки од претходните години кои можат да ги достигнат само тетките од фејсбук книгохоличарските групи. Се надевам дека темава ќе заскокотка многумина да се разбудат од зимски сон и барем по 1 книга да прочитаат во 2025. Останатите - пријатно читање! Споделувајте ги вашите рецензии, коментари, препораки за книгите кои ги читате во темава, и се надевам на крајот на годината ќе бидеме побројни од лани.

Се извинувам некако ми прескокнала темата и не сум чекирал што сум читнал.Јас сум некое средно ниво толку ми дава времето некаде околу 15 до 20 книги читам годишно.Поголемиот дел од библиотека ама некогаш и купувам.Среќна нова од мене ,ви посакувам многу здравје,љубов и топлина и многу убави моменти поминати со читање на нови и интересни книги.

Ајде да се приклучам и јас на темава, можеби ќе се мотивирам да читам повеќе во 2026. Во 2025 прочитав 5 книги. Првите четири делови од Dune и The Butlerian Jihad. За 2026 на репертоар ги имам:
  • Heretics of Dune и Chapterhouse: Dune - 5тата и 6тата книга од серијалот на Frank Herbert.
  • The Machine Crusade и The Battle of Corrin - 2рата и 3тата книга од трилогијата на Brian Herbert. Многу луѓе ги хејтаат книгите на Брајан ама мене првата книга од трилогијата ми беше ОК па ги купив и останатите две.
  • Those Above, Those Bellow - David Polansky. Првата почнав да ја читам пред 2 години, ама не ја дочитав така да ќе морам да почнам од почеток.
На анкетата одбрав 12 (многу надежно) ама би бил среќен и со 8-9 (70% од целта) :D

I'll join the club...
Obichno chitam okolu 20 knigi godishno. Minatata godina poveke chitav biznis knigi, kriminalistichki romani i knigi za deca bidejki imam 5 god. dete koe do neodamna nemozheshe samostojno da chita, a sega veke mozhe, pa mislam ke prochitam 20+ vo ovaa 2026.
Poveketo knigi shto gi chitam se na mojot prv jazik English. Ovie nekolku gi dobiv za Christmas i ke gi zavrsham mesecov:
1) How to get away with a Murder - Rebeca Phillipson
2) The Exes - Leodora Darlington
3) Midnight Black - Mark Greaney
Vi posakuvam na site fantastichna 2026 polna so smea, dobri knigi i ubavi momenti!:kluc:

Изчитав лани горе долу 10 книги ама не ги наведов овде. Годинава малце повеќе дисциплина и почнав со оваа:

1767357676020.png

Преку Kindle Unlimited ја има без пари а ја има и овде: https://www.pollitecon.com/Assets/E...nal-Macedonian-Revolutionary-Organization.pdf

Иначе Синадиноски е роден и живее во Америка и со Македонско потекло. Книгата ја прочитав скоро 20% а мора да кажам доста течно с чита и на Англиски.

Можи да ги бројам тие што ги прочитав минатиот месец?
Не?
Ок, фер енаф :D
Ајм ин!
Среќна Нова btw

01. Green Lights - Matthew McCounaghey

IMG_6280.jpeg

Alright, alright, alright.
Автобиографската книга на мојот омилен актер, талентираниот раскажувач Метју. Оваа книга го опишува неговиот живот од дете па се до 50 годишнината. Патувања од Тексас до Холивуд. Уште како мал почнал да пишува белешки, спомени, за кога наполнил 50 да ги обедини во оваа книга, со пропратни описи на случувањата. Опишан е семејниот живот, важните животни улоги, зачетокот на актерската кариера заедно со неговите подеми и падови. Книгата не е фокусирана врз филмовите во кои учествувал, многу често ќе ги наброи само, туку за тоа како се чувствувал во тој период, како се подготвувал и како носел важни решенија. Тоа што не ми се допадна во книгата е нарцизмот и постојаното себефалење. И можеше да раскаже повеќе за филмовите.

4.5/5

^Белешка за писателот. :pos:

Абе, темава џоа теретана на први јануар. Влагаш чопоративно демек ќе вежбам, ќе водам евиденција, ќе апдејтувам статуси, негде кај март глеаш - штурци. (кого лажам, и јас ист ќењатор сум во другиве предизвици - @Zlatikevichius, @Darklady и @ComfortablyNumb најбоље знаат).

Минатата слабо некако, за разлика од претходните две - ми се деси оноа најлошоно - читачка блокада која едвај ја надминав посе месец и кусур апстиненција. Годинава планирам покроце, Господинов ми е нарепертоар (на Игор од Или-или му ветив бар две негови да поминат ако не). 20ка не ми бега како и да е. Се надевам...

Сеа ја почнувам најновата на Фрос - Кривата Дијана. По препорака на @Setsuko верувам нема да ме изневери.

Guys, јас нешто сум утнал со сетинзите на анкетата, а сега не постои опција да сменам да прикажува кој кој предизвик го одбрал. Ќе ја ресетирам, гласајте одново.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom