Каин и Авел

• Креатор на темата Креатор на темата Jax Rebel
  • Време на започнување Време на започнување
И што да правиме сеа, ќе немет кој да поставува алфабетски прашања....Ајдеее, се чини ќе нема за што да се пишува на форумов...:nesvest:

И што да правиме сеа, ќе немет кој да поставува алфабетски прашања....Ајдеее, се чини ќе нема за што да се пишува на форумов...:nesvest:

Не бе па ти, ќе постои подфорумов и со моите прашања и без нив :) И подобро ќе ви биде.

Јас само му одговарав на marcus,ама ти кога веќе се замеша, да те потсетам дека уште не си смислил како откако Ное кога ја истоварил арката по потопот, кенгурите стигнале во Австралија? :pos:

За поларната мечка најде одговор, алал да ти е! :)

Не ги поставувам јас прашањата вака во елемтарна форма зошто мислам дека соговорниците ми се во 3-то одделение, или зошто го гледам светот така шашаво... :) Туку да биде поинтересно и повесело, а поширокото прашање што се крие тука, ќе си го откриеш не е тешко.

Имаше една илустрирана библија за млади на времето...

Не јас ти реков да го видиш графиконот од 1700 и некоја и да споредиш како растело населението од Потопот до денес...кој спомна 9 милјарди пред потпот кога јасно ти кажува колку е пресметнао ..разгледај..
I have arbitrarily chosen the population at the time of the Flood as 9 billion, though as shown above this may be too conservative.
Ова е од твојот извор. Не знам кој со здрав мозок би верувал дека пред 3 000 години имало 9 милијарди луѓе на планетава па дури и приближно( спремен сум да ја спуштам границата на 1 милијарда)

Историски доказ за Мојсеј..3.500 години пред наша ера..те молам..кои се шансите..
Така е. Нешто ако нема доказ дека постои, не значи дека постои. Главен проблем на верниците. После прикаските за популација пред-после потопот.

Дали ќе се посрамотам ако прашам пред колку години се случил Потопот и каде се истоварил Мојсеј?

Сега наидов на уште една контрадиктоност. Колку што знам јас Ное во својата арка земал од секој вид по еден пар. Тука прочитав дека по потопот бројот на луѓето од неколку милијарди се смалил на 8луѓе(4 пара). Може некој да појасни?

П.С. сега ми текна дека пред потопот уствари постоел само еден континент(не ми текнува на името мислам нешто на П беше) па тоа го објаснува распростанувањето на расите на сите делови во светот(читај Америка).

Едит: Го најдов името на контитентот. Се викаше Пангеа. Еве слика како изгледал(ова е научно докажано):

20080617pangeag.jpg

Потопот според библијата се случил пред околу 4000 години. За Панџиа се тврди дека постоел пред 250 милиони години, т.е. дека во тој период земјата била поврзана со копно насекаде.

Дали ќе се посрамотам ако прашам пред колку години се случил Потопот и каде се истоварил Мојсеј?

Сега наидов на уште една контрадиктоност. Колку што знам јас Ное во својата арка земал од секој вид по еден пар. Тука прочитав дека по потопот бројот на луѓето од неколку милијарди се смалил на 8луѓе(4 пара). Може некој да појасни?

П.С. сега ми текна дека пред потопот уствари постоел само еден континент(не ми текнува на името мислам нешто на П беше) па тоа го објаснува распростанувањето на расите на сите делови во светот(читај Америка).

Едит: Го најдов името на контитентот. Се викаше Пангеа. Еве слика како изгледал(ова е научно докажано):

20080617pangeag.jpg

1. Потопот се случил тогаш кога се случил.

2. Што значи тоа „каде се истоварил Мојсеј„? Мојсеј не е дел од ноевата арка.

3. Ное со семејството и по пар животни, се истоварил на ридот/планината Арарат (денешна Турција), каде што сеуште стои остаток од арката. Тешко дека во Ноевото време, на Земјава имало милијарди луѓе.

4. Пред Потопот, сликата на Земјава била поинаква од денешната, така да преодот од една во друга територија не бил проблем за предпотопниот народ.

1. Потопот се случил тогаш кога се случил.

2. Што значи тоа „каде се истоварил Мојсеј„? Мојсеј не е дел од ноевата арка.

3. Ное со семејството и по пар животни, се истоварил на ридот/планината Арарат (денешна Турција), каде што сеуште стои остаток од арката. Тешко дека во Ноевото време, на Земјава имало милијарди луѓе.

4. Пред Потопот, сликата на Земјава била поинаква од денешната, така да преодот од една во друга територија не бил проблем за предпотопниот народ.

Моја грешка ова...требало да стои Ное, каде се истоварил Ное, ама тоа веќе е одговорено.

Инаку за првото како мислиш се случил кога се случил??? Зарем нема точно(или барем приближно) кажана некоја година?

Koј дел од арката е останат, има ли некои податоци за тоа постои ли некој званичен доказ?

Koј дел од арката е останат, има ли некои податоци за тоа постои ли некој званичен доказ?

ВЕслата ???
Таму и се пронајдени од страна на муслимански историчаи кои преку нив се трудат да ја поништат еврејско христианската варианта на приказната . ПОшто во нивната имало весла а во еврејско христијанската не . :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Исто така треба да се спомне дека целата арка била направена од вечен кедар кој не скапува :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Господ му рекол на добриот Каин да го убие Авел бидејќи тој што е говедар тој и коле, па така, што правел, тоа си добил Авел. И никој после не смеел да го допре Каин, зашто ќе бил казнет седум пати повеќе, или седумдесет и седум беше, небитно.
А Демијан на Синклер му раскажал друга рашомонијада за да го размрда, за да му се спротивстави на оној што го малтретирал, дека Авел го малтретирал Каин.
И јас повеќе би бил земјоделец отколку говедар.

Моја грешка ова...требало да стои Ное, каде се истоварил Ное, ама тоа веќе е одговорено.

Инаку за првото како мислиш се случил кога се случил??? Зарем нема точно(или барем приближно) кажана некоја година?

Нема. Писмото не користи современ начин на датирање.

Да, пости филмуван материјал од ридот Арарат, на кој е очигледен трупот од бродот и екипа од истражувачи околу истиот. Своевремено, славнито сталин има упатено борбени авиони да го уништат остатокот со бомбардирање, ама не им успеало-тешко е да ритааат против бодило.

Не нема и не верувам дека ќе има....мое мислење е дека како и телото на Мојсј..Ковчегот па и ова..нема да биде видливо за луѓето пред се пораи идолопоклонството но и поради тоа што сега за сега(баерм арката) ја завршила својата намена..а приказните за формите кои се пронајдени на Арарат(кој како планина најдобро одговара на описот) ..остануваат непотврдени..баерм научно..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom