Секогаш исполнета до последното место, претежно од две групации на луѓе:
-Љубовни депресивци (жената или девојката ги оставила, па лечат депресија со налевање до труење поттикнати од музиката која трешти во позадина)
-Квазиинтелектуалци (оние кои дискутираат околу тоа како ни е државата катастрофа и назадна, и ги принесуваат сите свои идеи и солуции за прогрес)
-Женкари-(тука е веќе се јасно. Жената е гледана само како курва, сите они ги поминале сите жени во градот и во секој момент можат да ја имаат која шо ќе посакаат.)
Ја заборави
Мераклии категоријата.

Иде таму бре да мавне некоја ракијка добра домача, да сломи некоја флаша од ѕидарско пиво у име на некоја песна што го погодила, да к`сне некоја 10ка со кромид каква ни жена му не знае да му зготви.
Значи, културните ресторантски кафани не ми се сега тема за муабет. Ќе зборам малце за тешките дупки, биртии од Бога заборавени, олд скул, ха-це.
Јас, као членка на Синдикатот на ИнМемориам (кои ја промовираат биртијашката идеологија), со или без моја воља, сум имала прилика да посетам неколку олд скул биртии, кои ме збогатија со непроценливо животно искуство. Кога би им дал шанса на таквите места, би увидел дека и не се толку лошо место да се биде, имаат свој посебен шмек, дух кој на ниедно друго место не се среќава.
Пример, биртијата „Кај Делфинот“ на Зелено Пазарче.

Пазарска биртија, каде мажите после тргувањето со зеленчук и кинеска технологија седнуваат да се замезат шопска со ракија и да свртат некој олд скул муабет за тоа како времето на бивша СФРЈ било подобро. Кога имав прилика да влезам таму, бев единствената жена која таму стапнала since `84

Моите придружници беа единствените помлади од 50 кои ги уживале благодетите на биртијашката кујна.
Имаш еден средовечен келнер, со home made перика

Додуша на ваквите места „конобар“ се вика, не келнер. На масата од лево, заспал некој тезгаш после напорниот ден, пред него празно чоканче ракија. Таму негде внатре на маса собрани 5-6 мажи пред пензија, пивски стомаци и се со ред, мезат скара уз пиво, расправаат политики (ете ти квазиинтелектуалци). Локалот веце-нема.

Ме гледаа ко од Марс да сум, но секако не се навикнати на младо женско суштество во тие простори.
Сепак, едно од поомилените биртии ми е „Орхидеја“. Биртија од времето, нема скопјанец што не ја знае, стационирана горе на Нерези со панорама на Скопје.

60 годишен келнер со тртка, спор како желка, ќе умреш од глад дур дочекаш. Ама тоа пошто имаат една рингла само.

Кока Кола за неверојатни 30 денари чаша (не ти даваат во стаклено шише) можеш единствено таму да најдеш од сите места во Скопје. Сомнителна плескавица и малку жилави пилешки прсти, ама да не пребираме многу, солидна е скарата за малку пари. Шприцер се точи, во позадина иде некоја музика од времето, тешка биртијашка, тоа не е турбофолк, не се тоа овие новиве Пинк ѕвезди, туку стара бре, пред времето на Брена уште, и тоа иде од некое радивце што едвај се слуша, мераци.

Жени многу нема таму, мада последниот пат изненади местото со тоа што имаше цела маса млади девојчиња што којзнае како се излажале таму да се соберат пред искачање
Понатаму, исто култни места кои ги имам посетено се Орион, Читална и некои други не-толку впечатливи.
Цики, ова цела една култура ти е бре.

Дојди ни ти во Скопје, има да те седнеме во Орхидеја, душичката ќе ти се испуни, ма има да баталиш и метал и све, да видиш кој СФРЈ дух владее таму
А ја чекам Сусаро да се искаже на темава, он како најстручен у ова поле.
Биртија рулз бе!:pijan: