Кафана или кафански филм

• Креатор на темата Креатор на темата UnholY
  • Време на започнување Време на започнување
Денешна перспектива луѓе....денешна.
Многу е лесно историско-хронолошки да се согледуваат работите,и да се наоѓа некоја длабочина во самиот факт дека постоела како институција на човечките размени пијана плунка од памтивек.Многу е лесно да се нагрне цела вина за нејзино уништување на минатиот систем(па маму му јебем,за се е крив комунизмот.Никогаш човечката природа).Многу е лесно да се оправда постоењето на таа кочина чисто водејќи се од фактот дека човекот обичајно се навикнал на неа по систем на повторување низ генерациите.Дека му е потребна.Дека е вентил за неговата душа.

Перфиден е обидот оваа модерна исекотина од искуство да се претстави како ослободување од секојдневната тортура,како демек човек е немоќен и слаб,кршлив и фрагилен на попаметни работи да ги троши негативните вајбови или желбата за опуштање,релаксација и лечење од трауми....па ова му е оптималниот излез или вентил.

Имам другар кој ги обожава Кисми.
Поради самиот тој факт веќе ми е бивш другар.Неговата фаза на преоѓање од учење преку искуства не-баш добри,до лечење на истите тие искуства со тој тип на музика во ресторан Саат-Џипун,беа поразителни за неговиот,иако мал,сепак постоечки отвор во рецепторот за обработка на световното.

Да не тупам.
Значи,своевремено постоеле места на кои се собирале синокрвците.Носеле ориентални егзотични танчерки или пеачки и уживале во атмосферата,друштвото,разговорот и пијалоците.Она што отпрвен го напишав во однос на денешната перспектива,важи во тој контекст дека денес ама баш ниту еден елемент од тие работи нема да најдете во сегашниве биртијачници.Егзотика само во стриптиз клубови.
Потоа,револуционерните периоди на пред-кон буржоазија се малку поблиску до денешнава фаза,со тој мал а битен детал кој се однесува на причината и поентата.Тогашното масовно Ура се договарало на такви места,денес во кафана имаме масовно плачипичосување колку ништо не чини,колку ни е катастрофа државата,колку сме разочарани од љубовта и колку сакаме да ја сринеме од ебење келнерката.И се тоа завршува кога ќе излеземе од кафаната ползејќи и ќе почнеме да мислиме на тоа како ќе преживееме утре на работа(во случај да не сме стечајци).Размена на идеи-да.Напразно-дефинитивно(Деловни состаноци excluded).Далеку од Французите и нивната потреба да одат во кафана.

Комунистичкиот период е пресвртницата овде,да.Што не значи дека имало некаква конспирација...туку дека сме се облегнале премногу и сме си поставиле многу попогрешна претстава за тоа што е поентата на ренесансата и насочувањето кон себеси.Сме се насочиле кон дебилно тапшање по рамо,уживање во кич и простотилак,кршење чаши,пропаѓање во непродуктивни беседи и заглавување во лавиринт на намерна интелектуална деградација.До степен на претерана површност единствено оправдана преку тоа "Па да го ебам,еден е животот.Бар ќе уживам во моментите."

Уживајте.Немам ништо против.Барем бидете реални кога гледате на таа работа и на фактот дека (од денешна перспектива) кафаната стана баш тоа место на квазиинтелектуалци,љубовни романтичари,перверзници и боеми кои немаат за леб.
Непродуктивно парче фецес кое ионака веќе постоечката кошница на заедничко пливање во повраќаница ја претвори во дрвено старо буре со три години стоено комење.

И да...Сусаро е исклучок.
Исклучок кој го потврдува правилото.

Razi druze ne si ti za kafana ...a ja vidish begaj tri kilometara podaleku

Vidi go ti sussaro studiozno obrabotuvanje na tematikata BRAVOS

a i luka peruzovic azgan zmaj ...

za psy da ne zboram sekoj post se poise i poise ja obozavam

Abe deca kafana sto ima nigde nema ...al ke vi zboram drug pat

Неможам да замислам петок вечер без кафана =)

Не задруго ... на пијано помалце ме курчат вратарите кај Хард Рок.:pos2::pos2:

Абе има и салам кафани!!
На тихо свири народна македонска музика а ти уживаш во пивцето.Убавини.

Не излегувам во кафеани и несфатливи ми се тие што излегуваат само и единствено таму. Оправдано е ако станува збор за луѓе со 50+ години, ама на млади години да се слушаат Тозовац, Шемса, Харис Џиновиќ, не ми се согласува.

Што се однесува до кафеани каде што има стара македонска музика, тоа е во ред, меѓутоа јас таква музика не поднесувам и не би отишол на такво место, освен ако не станува збор за некоја посебна свеченост - свадба, крштевка, матурска и слично.

Дали ова важи и за (на пример) кафана во Амстердам?:smir:

Во некој луциден сон,можеби...не.
Луцидно-астрално-проектирачки сон.
Од кој кога ќе се разбудам,ќе сфатам дека не ми е во комшии.:smir:

порано идев поретко во овие урбани места, ама последниве неколку месеци сум почест посетител (2-3 пати месечно) и тоа ептен силно се одразува на моето финанскиско стање значи се тресам до последен денар :vozbud:

Кафана е широк поим, има и угледни кафани, каде може како човек да седнеш да се најадеш и фино лепо да си одиш. Има кафани, каде одиш со цел да се направиш земја-ваздух, а обично најчестите причини се познати т.е горенаведени.
Најинтересно во оваа ситуација е што и во двата типа на кафани кој ѓи спомнав се наоѓа по некој залутан од едната во другата категорија на кафана.

Обично сакам да излегувам по мирни кафани од првиот тип што го спомнам, а и во ресторани.

Немам против кафана..ете имам против турбо-фолкот,или ако сакате наречете ја музиката на нашиот северен сосед,сум против тоа што младите многу ја конзумираат.Што ли гледаат во таква музика?
Кафана со добра македонска музика,добро јадење,пиење ме рани да,меѓутоа ретко ми се случува да одам

бла бла бла...

Имам другар кој ги обожава Кисми.
Поради самиот тој факт веќе ми е бивш другар.

бла бла бла...
Ова нема врска со биртиите како појава, укажува само на тоа дека ти си ужасно површен пријател.

Ништо не било погрешно во неговиот „рецептор за обработка на световното“, погрешен е твојот концепт во кој очигледно вредностите на еден човек се отелотворени во форма на една единствена ТФ група као Кисми.

Не излегувам во кафеани и несфатливи ми се тие што излегуваат самои единственотаму. Оправдано е ако станува збор за луѓе со 50+ години, ама на млади години да се слушаат Тозовац, Шемса, Харис Џиновиќ, не ми се согласува.
Абе вие не сфаќате излеа. Не се работи воопшто за музиката, тоа е само еден од многуте детали у врска со биртијата. Дури и небитен.:)

Се работи за духот, за идеологијата. За местото само по себе и атмосферата таму која те враќа негде во периодот пред распадот на Југославија. Се работи за ракијата, за шприцерот, за димницата од цигари, за пијаните мажи, за филозофиите што паѓаат на тоа место и што остануваат во тие 4 ѕида. :)

Вие сте запнале за музикана, ко демек ја дома на Винамп Тома Здравкович го слушам. :uvo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom