Каде е Денарот???????? :))))

25+3=28
28+2=30

Шала на страна, јас го земав, само не кажувајте :)

абе ова Миле во основно го прашујше и мене нон стоп ми викаше да ќута оти другите не го знајле одговорот ама ја секогаш го кажујф

а мене нон стоп ме тргаше за уши :pos2:

Не се секирај пер,виша математика е тоа.

Они дале 30,25те се во тие 30.

Равенката е поставена да се додадат 2та од келнерот на 27,а всушност дечките дале 28,бидејќи газдата веќе има 25 (некој мора да ги дал тие нели) и плус 3 кусур.
25 + 3 = 28

А не 3*9 = 27.

Ете ја фората.
За други нејасни задачи,ќе си се вратите во средно.
Етеееее.....Тачно.Видиш,не требало да прашуваш други можеше и вака да си пишеш:)

Не се секирај пер,виша математика е тоа.

Они дале 30,25те се во тие 30.

Равенката е поставена да се додадат 2та од келнерот на 27,а всушност дечките дале 28,бидејќи газдата веќе има 25 (некој мора да ги дал тие нели) и плус 3 кусур.
25 + 3 = 28

А не 3*9 = 27.

Ете ја фората.
За други нејасни задачи,ќе си се вратите во средно.
Тука си некаде али не е баш така.

Дечките плаќаат 30 денари, келнерот им враќа 3, односно они си платиле по 9 секој тоа е 27. Келнерот од тие 27 кради 2 денара со тоа што на газдата му кажува дека им вратил 5 и му дава 25 на газдата.

Грешката е во тоа што секој рачуна 27+2, а треба 27+3 да иде равенството пошто 3 денари се враќаат а не 2 за да се собираат.

Значи вака, келнерот иде со 5 денара назад, од кои задржува 2 и враќа 3, со што секој плаќа 9. 3x9=27+3 од тие што се вратени како кусур = 30 :wink:

п.с. 2та денари се во тие 27, пошто келнерот не ги дал сите на газдата туку задржал 2

Уште ве лажат тоа комунистите...
Задачава 67ма со Гоце ја решававме заедно.
На крај, ќутук пијани, нит задача решивме, нит нишо.

Ај баш утре во еспресо ќе се обидам пак да ја решавам.

Тука си некаде али не е баш така.

Дечките плаќаат 30 денари, келнерот им враќа 3, односно они си платиле по 9 секој тоа е 27. Келнерот од тие 27 кради 2 денара со тоа што на газдата му кажува дека им вратил 5 и му дава 25 на газдата.

Грешката е во тоа што секој рачуна 27+2, а треба 27+3 да иде равенството пошто 3 денари се враќаат а не 2 за да се собираат.

Значи вака, келнерот иде со 5 денара назад, од кои задржува 2 и враќа 3, со што секој плаќа 9. 3x9=27+3 од тие што се вратени како кусур = 30 :wink:

п.с. 2та денари се во тие 27, пошто келнерот не ги дал сите на газдата туку задржал 2

Така е,само не ме читаш доволно внимателно.
Ако додаваш 3+2,тогаш треба да ги додаваш на 25.

25 + 3 што дал секој = 28.
28 + 2 од келнерот = 30.

А ако одиме по реверзна постапка,тогаш почнуваме од 30.

30 делено на сите тројца = 10.

Одземи од секого по 1 денар = 9 денари.

И што направи ти после Декс?

Само ги врати трите денари на секој.

Е затоа моето има смисла,бидејќи,сфатете,не може сите еднакво пари да имаат откога ќе им вратат кусур.
Бидејќи ако ги расчлениме 30те на 25те од газдата и 5те кај келнерот тогаш :

1.Тие 25 од газдата,бидејќи не се делат со 3 (и решавањето на Емкаа е погрешно,бидејќи не можеш да сметаш со децимали во задачава),составени се од :

1.Првиот дал 9 денари.
2.Вториот дал 8 денари.
3.Третиот дал 8 денари.

2.Кога од тие 5,келнерот ќе им врати по денар,ќе испадне како :

1.Првиот дал 10 денари.
2.Вториот дал 9 денари.
3.Третиот дал 9 денари.

10+9+9 = 28.

28 + 2 од келнерот = 30 денари.

И не мислам да се објаснувам веќе,ако повторно некој не сфаќа и применува различни методи,ваш проблем.
Јас ја решив на методот како што е поставена задачата,а инаку може да се реши на уште 5-6 начини,кои се тотално логични исто така.

Така е,само не ме читаш доволно внимателно.
Ако додаваш 3+2,тогаш треба да ги додаваш на 25.

25 + 3 што дал секој = 28.
28 + 2 од келнерот = 30.

А ако одиме по реверзна постапка,тогаш почнуваме од 30.

30 делено на сите тројца = 10.

Одземи од секого по 1 денар = 9 денари.

И што направи ти после Декс?

Само ги врати трите денари на секој.

Е затоа моето има смисла,бидејќи,сфатете,не може сите еднакво пари да имаат откога ќе им вратат кусур.
Бидејќи ако ги расчлениме 30те на 25те од газдата и 5те кај келнерот тогаш :

1.Тие 25 од газдата,бидејќи не се делат со 3 (и решавањето на Емкаа е погрешно,бидејќи не можеш да сметаш со децимали во задачава),составени се од :

1.Првиот дал 9 денари.
2.Вториот дал 8 денари.
3.Третиот дал 8 денари.

2.Кога од тие 5,келнерот ќе им врати по денар,ќе испадне како :

1.Првиот дал 10 денари.
2.Вториот дал 9 денари.
3.Третиот дал 9 денари.

10+9+9 = 28.

28 + 2 од келнерот = 30 денари.

И не мислам да се објаснувам веќе,ако повторно некој не сфаќа и применува различни методи,ваш проблем.
Јас ја решив на методот како што е поставена задачата,а инаку може да се реши на уште 5-6 начини,кои се тотално логични исто така.
Ne.
A be 25 + Dvata denari od kelnerot se dadeni pari! a ne trite kusur, kusurot im e vo dzeb, na site po denar, znachi dale po 9! Ako toj im vratil tri denari kako togash 10+9+9=28! 30-28=2 neli?:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom