Каде е Денарот???????? :))))

газдата зедол 25 од 30 денари останвет уште 5 денари/од тие 3 одат за пријателите а два зедол келнерот се на се 30 денари.Каков денар???Денарот е кај келнерот...(два уствари):toe:
Чиста сметка долга љубов...
Него јас да прашам.Зш си зачувал келнерот два денари и дали ќе летат од работа???

Ха,кога ја решив,односно ја најдов фората,професорката по математика ме мразеше,бидејќи не и текна нејзе прва.

Денарот не фали,до поставувањето на пресметките е.
И да,никој од вас не објасни зашто вака поставена нема смисла.

Проблемот е што почнуваме со 25 денари,и на нив треба да се додадат 3те и 2та од келнерот.
А бидејќи 25 не се дели со 3,еден од фраерите ќе плати повеќе,односно 9 денари,а другите двајца по 8 денари.
Потоа кога келнерот ќе им врати кусур,нема да имаат сите дадено по 9 всушност,ама вие веќе го знаете тоа :)

Ха,кога ја решив,односно ја најдов фората,професорката по математика ме мразеше,бидејќи не и текна нејзе прва.

Денарот не фали,до поставувањето на пресметките е.
И да,никој од вас не објасни зашто вака поставена нема смисла.

Проблемот е што почнуваме со 25 денари,и на нив треба да се додадат 3те и 2та од келнерот.
А бидејќи 25 не се дели со 3,еден од фраерите ќе плати повеќе,односно 9 денари,а другите двајца по 8 денари.
Потоа кога келнерот ќе им врати кусур,нема да имаат сите дадено по 9 всушност,ама вие веќе го знаете тоа :)
Значи они дале по 10 денари,значи 30.Кај виде дека дале 25?
25 у газда,3 кусур за нив и 2 за келнер. То ти е.

ај и тоа да видам, инаку не ме интересира толку за денарот колку што ме интересира каде е пивото по 10 денари :vozbud:

Како прво ти не можеш да рачунаш дека пивото им се фаќа по 9 денари пошто нема врска со тоа а кога тие му дали 30 ден тој им вратил по 1 денар а тоа се 3 денари и останале уште 27 денари и тој зел 2 денари иако не знам што ке му биле 2 денари ни мастика не може да купи со нив:toe: остануваат уште 25 денари....Значи 30-5=25

Значи они дале по 10 денари,значи 30.Кај виде дека дале 25?
25 у газда,3 кусур за нив и 2 за келнер. То ти е.

Не се секирај пер,виша математика е тоа.

Они дале 30,25те се во тие 30.

Равенката е поставена да се додадат 2та од келнерот на 27,а всушност дечките дале 28,бидејќи газдата веќе има 25 (некој мора да ги дал тие нели) и плус 3 кусур.
25 + 3 = 28

А не 3*9 = 27.

Ете ја фората.
За други нејасни задачи,ќе си се вратите во средно.

ае мозгав мозгав досеа и ми текна конечно :pos:
Дечките уствари,платиле 25 денари. 25/3=8,3
е сеа 8,3*3=24,9 и ова све плус тие 5 денари=29,9,приближно 30.

едит: мац над мене ја решил

Погодете каде е денарот???

Си биле тројца пријатели и седнуваат во кафеана и порачуваат 3 пива , едно пиво е 10 денари.Се напиле по едно пиво и го викаат келнерот да му платат,и келнерот им кажува дека треба да платат 30 денари,тие му даваат 30 денари,а келнерот му ги дава на газдата парите,а газдата му вика тие ми се пријатели оди врати им 5 денари,и келнерот се враќа кај нив ,арно ама за себе си задржува 2 денари ,и им враќа на сите по 1 денар,и сега пивото им иде како да го платиле по 9 денари,затоа што келнерот им враќа по еден денар,е сега : 3 пива * 9 денари = 27 денари и 2 денари од келнерот = 29 денари..Е сега КАЈ Е ДЕНАРОТ!!!!!!!!
Ова е збунувачкиот дел. Си платиле по 9 денари значи 27 денари + 2 денари за келнерот и ете ги тие 5 денари... наместо тие 2 денари да се собираат треба да ги одземеш и затоа буни задачата

Равенката е поставена да се додадат 2та од келнерот на 27,а всушност дечките дале 28,бидејќи газдата веќе има 25 (некој мора да ги дал тие нели) и плус 3 кусур.
25 + 3 = 28

А не 3*9 = 27.

Ете ја фората.
За други нејасни задачи,ќе си се вратите во средно.

:bravo:

Тие вистина го платиле пивото по 9 денара, но газдата не инкасирал по 9, оти келнерот го левнал.:toe:

Тие вистина го платиле пивото по 9 денара, но газдата не инкасирал по 9, оти келнерот го левнал.:toe:

фактички,ако го сметаме кусурот од 5 денари,25 денари сите тројца заедно го платиле пивото. По 8,3 денари секој

Лесно сфатливо. Вакви прашање наставникот во основни ни даваше и ова го знаев.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom