Каде бил Исус по „смртта, а пред да воскресне“?

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
Значи пророците пред Исуса, иако испратени од Бога ја оплескале и сите завршиле во Пеколот? :)

Не, туку „отишле„ во крилото Авраамово, како и душите од сите старозаветни праведници Божји.

„Крилото/лоното Авраамово„ е/бил изолиран „простор„ во кој биле сместувани душите од сите старозаветни богоугодници, до Јована Крстителот, а после Јован, до денот Велика Сабота. Крилото Авраамово било „лоцирано„ во пеколот.

„Крилото/лоното Авраамово„ е/бил изолиран „простор„ во кој биле сместувани душите од сите старозаветни богоугодници, до Јована Крстителот, а после Јован, до денот Велика Сабота. Крилото Авраамово било „лоцирано„ во пеколот.

Велиш старозаветни богоугодници,а биле лоцирани во Пеколот.:nesvest:

А башка според твоето верување , нели самиот Христос(Бог) ги испраќаше пророците и богоугодниците? Ако е така, зошто тогаш ги дрецнал ( оставил) во Пеколот, да чекаат, за да тој се отелотвори, па растелотвори :) , умре и отиде во Пеколот за да ги земе оние кои претходно ги остави. :toe:

Ова ми нема логика. Ама ионака знам дека ќе ми речеш да баталам логиката, оти вербата е битна тука. :toe: Чудна верба,..:raz:

И сега ако го прашам Marcus, што мисли тој за ова, бидејќи негира дека Исус бил во Пеколот, ќе испадне каша-попара.:toe:

:raz: Не, не го прашувам Marcus. :)

МИКИ1, ти благодарам на одговорите. Навистина многу нови нешта научив.:)

Долината на сенките е вистинско место кое постоело во Израел(можеби и сеуште постои)..не е метафора

И постоело и е метафора!
Крстот Христов е и вертикала и хоризонтала!

:smir:

И постоело и е метафора!

OK..OK..објаснив погоре си го испуштил постот..
Напишано од marcus
Добрo можеш така да го разбереш така..
Иако ги претставува стравовите во животот низ кои проаѓаш и низ кои те штити Бог..
Сепак тоа е вистинско место ..нешто како кањон кој бил токлу висок што сонцето не допирало во подножјето..Давид кој во тоа време бил овчар..како и сите други со страв минувал низ овде...
[/quote]

Велиш старозаветни богоугодници,а биле лоцирани во Пеколот.:nesvest:

А башка според твоето верување , нели самиот Христос(Бог) ги испраќаше пророците и богоугодниците? Ако е така, зошто тогаш ги дрецнал ( оставил) во Пеколот, да чекаат, за да тој се отелотвори, па растелотвори :) , умре и отиде во Пеколот за да ги земе оние кои претходно ги остави. :toe:

Ова ми нема логика. Ама ионака знам дека ќе ми речеш да баталам логиката, оти вербата е битна тука. :toe: Чудна верба,..:raz:

И сега ако го прашам Marcus, што мисли тој за ова, бидејќи негира дека Исус бил во Пеколот, ќе испадне каша-попара.:toe:

:raz: Не, не го прашувам Marcus. :)

МИКИ1, ти благодарам на одговорите. Навистина многу нови нешта научив.:)

Омер, или не ме „копчаш„ или не сакаш да разбереш, оти „трето„ нема...

Тоа што сите богоугодници до Јована и до Христа „одеа„ во крилото Авраамово, тие богоугодници не ги трпеа адските маки, иако крилото/лоното Авраамово беше во пеколот. Бог е коректен и сите оние души кои Му се блиски, Он не би то „отерал„ во пеколот!

А, да, во право си, има уште подоста да научиш од мене...:pos2:

И постоело и е метафора!

Така е Спиро, Писмото може да се толкува и како реален и како симболичен настан, но и во двата случаи, толкувањето ќе биде точно, оти Писмото е повеќеслојно, повеќезначно, во само еден стих!

Тоа што сите богоугодници до Јована и до Христа „одеа„ во крилото Авраамово, тие богоугодници не ги трпеа адските маки, иако крилото/лоното Авраамово беше во пеколот. Бог е коректен и сите оние души кои Му се блиски, Он не би то „отерал„ во пеколот!

Јас не разбрав ништо! :) Разбравте вие? :nesvest:

Прво, душите на старозаветните верници оделе во Шеолот (подземниот свет-светот на мртвите). На истото место оделе духите и на неправедниците, но во различен дел од праведниците. Овој збор најчесто е преведуван како пекол, јама, гроб, ретко е оставен како Шеол. Во Новиот Завет еквивалентот на Шеол е Ад. Таму има два дела : Авраамовото крило, Рајот и Пеколот.

Второ, Исус не бил во пеколот. Цитатот од 1 Петрово 3:19-20 не кажува дека тоа го направил после смртта. Исус вели: ДЕНЕС ќе бидеш со мене во РАЈОТ. Нема причина да не веруваме дека тоа било така.

Трето, долината на смртната сенка не се однесува на пеколот. Тогаш Давид поминувал во тежок период од својот живот. Тоа не е јама, дупка, туку долина, тунел, прооден простор (условно кажано) низ кој се поминува. Пеколот не е таков.

Четврто, пекол и ад не е едно исто.

Da veruvam be MIKI1, da veruvam, ama kogo? :vozbud:

Tebe ili Sinatra ? :toe:

Е па Омер, е па таа можност за избор, ја нарекуваме „слободна волја„, разбираш...

Патем кажано, „знам„ не е исто што и „верувам„.

Прво, душите на старозаветните верници оделе во Шеолот (подземниот свет-светот на мртвите). На истото место оделе духите и на неправедниците, но во различен дел од праведниците. Овој збор најчесто е преведуван како пекол, јама, гроб, ретко е оставен како Шеол. Во Новиот Завет еквивалентот на Шеол е Ад. Таму има два дела : Авраамовото крило, Рајот и Пеколот.

Второ, Исус не бил во пеколот. Цитатот од 1 Петрово 3:19-20 не кажува дека тоа го направил после смртта. Исус вели: ДЕНЕС ќе бидеш со мене во РАЈОТ. Нема причина да не веруваме дека тоа било така.

Трето, долината на смртната сенка не се однесува на пеколот. Тогаш Давид поминувал во тежок период од својот живот. Тоа не е јама, дупка, туку долина, тунел, прооден простор (условно кажано) низ кој се поминува. Пеколот не е таков.

Четврто, пекол и ад не е едно исто.

Добро Синатра, а што е „пекол„ а што е „ад„ и каде се тие „две„ места „лоцирани„. И стварно, каде беше Христос во саботата, ако во петокот иститот Тој Исус му вети Рај на разбојникот на крстот а истиот Тој Исус воскресна во неделата сабајле? Што се случи со Христа меѓу петокот и неделата, во саботата?

Ај , да те читам...

И шо ако дознаеш каде бил? Веднаш после смртта отишол во Рајот (според ветувањето што му го даде на разбојникот).

Во адот (шеолот) имало два дела: Рајот и Пеколот. По смртта на Исус, тоа можеби се променило.

It was probably the "subterranean abode of all the dead until the judgment. It was divided into two departments, paradise or Abraham's bosom for the good, and Gehenna or hell for the bad." In particular, in the account of Lazarus and the Rich man of (Luke 16:19-31), it is the place of the conscious dead who are wicked.

Јасна ли ти е разликата?

Откако Исус умрел, веројатно отишол до Авраамовото крило, во рајот, и им се објавил на праведниците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom