Kоја е последната претстава што сте ја гледале во театар?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.740
Поени од реакции
27.733
буре барут 2 или 3та средно :D
еј ептен се газев

babsyy може ќе дојдам

Член од
17 ноември 2012
Мислења
4.548
Поени од реакции
5.305
''Ни ваму, ни таму'' - Една смешна а воедно и тажна приказна за македонскиот живот и гастербајтерството. Препорачувам да ја погледенете :)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Од Кол на Кол 2-та...Не беше лоша, ама актерите кои ги глумаат главните улоги во оваа представа не ми од најомилените од актерската екипа што ја поседува театарот.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.960
„Каминот“, текст на Маргарет Минков.

Извадок од текстот:

ИРИС: Најужасното нешто на овој свет, е тоа дека сè наликува на нешто друго. За сè што се случило пред твоите очи можеш да кажеш: Ова ми личи на... било што! И најубавата случка ти помага да се сетиш на нешто. И најнавредливиот збор како веќе да си го чул.

(Хенри кимнува)

Хенри, ние не ја познаваме смртта, а замисли си, еден ден кога таа ќе ти се случи, можеби ќе си речеш: „Па ова сосема наликува на раѓање!“

(Хенри кимнува)

Театар на апсурдот. Брачен пар, во потрага по сопствениот идентитет и суштината на живеењето. Мешавина од алегории, метафори, метафизички дијалози и реплики. Суштински прашања. Секоја реченица, секој здив, секое чувство имаше тежина и бараше максимална фокусираност и концентрација. Смеа, солзи и катарза!

Една од најдобрите претстави што некогаш сум ги гледала.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Хосподарот на светот, во Културен Дом, во Тетово.

Воопшто не ми се допадна. Катастрофа. Одвај чекав да излезам од салата. Не идам више.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.149
Поени од реакции
16.086
Ромео и Џулиета.

Претставата беше фантастична. Не е класичната приказна секако, повеќе е претставена ко комедија, сепак со трагичен крај. Има и некои делови во кои се споредуваат некои работи со секојдневниот живот (тие се најсмешни).
Само машки актери има во преставата, тие ги глумат и женските ликови. :D
Супер претстава.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Moгли во четврто оделение :D
Со глумецот што глумеше во серијалот во светот на бајките и подоцна се самоуби се фрли од тераса,бог да го прости.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
,, Снежана и седумте џуџиња'' во трето одделение :) :D

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.960
„Подземна комедија“, текст на Христо Бојчев.

„Која е цената на животот? Или, уште подобро, која е неговата вредност? Дали може да биде измерена, дефинирана, пресметана? Дали самиот факт што сме живи значи и дека живееме? И на крајот на краиштата, дали е тоа воопшто важно? Сè додека се чувствуваме живи, ние тоа и сме.

„Подземна комедија“ е претстава за разликата помеѓу животот и живеењето, помеѓу цената на животот и неговата вистинска вредност која ја сфаќаме дури кога ќе се најдеме пред смртта ... или после неа. Тоа е претстава за егзистенцијалните дилеми на еден човек кој погледнува на својот живот од позиција на смртта. И сето тоа проткаено со специфичен „балкански“ хумор кој се граничи со апсурд, како и со еден бескраен оптимизам кој ја потврдува човечката вредност и сила и допира до суштината на неговото постоење“.

(Деан Дамјановски, режисер на претставата)

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.542
Поени од реакции
59.219
Парите се отепувачка
Интересна беше, но едвај успеав да доседам во таа малата сала во МНТ, на дрвени столчиња :D

Член од
6 јули 2013
Мислења
86
Поени од реакции
204
Тања, Тања (НУЦК- Трајко Прокопиев - Куманово)
текстот е од Олга Мукина, а режија на Александар Иванов
Камерна е претставата.
Спој на современиот живот, љубовта, времето, омразата, простувањето. И сето тоа претставено само во еден мал простор, во кој е најважна играта на актерот.
Уживање и релаксација. Прекрасна претстава.

B

babsyy

Гостин
Од први февруари до крајот на театарската сезона, секој вторник цените на билетите во МНТ ќе бидат намалени за 50%.
Одлична вест за сите редовни посетители на театарските претстави, како и за оние кои одамна не биле, а сакаат да изгледаат некоја претстава со најблиските. :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.113
„Подземна комедија“, текст на Христо Бојчев.

„Која е цената на животот? Или, уште подобро, која е неговата вредност? Дали може да биде измерена, дефинирана, пресметана? Дали самиот факт што сме живи значи и дека живееме? И на крајот на краиштата, дали е тоа воопшто важно? Сè додека се чувствуваме живи, ние тоа и сме.

„Подземна комедија“ е претстава за разликата помеѓу животот и живеењето, помеѓу цената на животот и неговата вистинска вредност која ја сфаќаме дури кога ќе се најдеме пред смртта ... или после неа. Тоа е претстава за егзистенцијалните дилеми на еден човек кој погледнува на својот живот од позиција на смртта. И сето тоа проткаено со специфичен „балкански“ хумор кој се граничи со апсурд, како и со еден бескраен оптимизам кој ја потврдува човечката вредност и сила и допира до суштината на неговото постоење“.

(Деан Дамјановски, режисер на претставата)

Репризно, вчера ја гледав јас оваа, совршен опис, прилично забавна и горчливо замислувачка.

Денес пак бев на 1984, не ме задржа премногу, изгледа дека ниту темата ми е нешто специјално интересна, ама вреди за 2та часа.
Поготово што одамна не бев отишол на театар.. фино за почеток на годинава. :)

Член од
17 ноември 2012
Мислења
4.548
Поени од реакции
5.305
Огнени јазици, пред месец дена.
Дали не ја сфатив јас, дали дека обично гледам да избегавам баш драми(у смисла на жанрот), дали беше тапа претставата, незнам, ама мене ептен ми беше досадна. :unsure:
Сепак, не жалам што отидов да ја погледнам, боље досадна претстава од 2 саати него дома на компјутер да дремам. :)Плус гратис ми беше картата :coffee:

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
5:17 во Станица 26, не беше лоша мелодрамата, тројца актери, приказна за земјотресот во Скопје 63'.

Kajgana Shop

На врв Bottom