Јулијански или Грегоријански календар?

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Може малце е оф топик али еден бисер на едно селјаче во подем (гостиварско): Кога ние би го смениле календарот би биле иста вера со католиците... Прилично убедена девојкава беше у тоа... се чудам што земја е оваа коа некој на 25 години лупа такви бисери

Две работи не ми се јасни во аргументот за промена:

1) Да бидеме во тек со целиот свет!
-Кој цел свет? ни 1/3 на од светот на слави Божик, а камоли на 25ти Декември.

2) Се менува Божик, а не Велигден.

-Нешто не ми е јасно. Си има календар, кој кога се родил, како се родил... ако од еднаш се промени вербата дека Исус се родил 14 дена порано, како тоа не воскреснал 14 дена порано? ЦЕлиот календар треба да се промени ако се промени божик.

Она кое ми е јасно, е материјалистичката позадина на истото. Ама не ми е јасно како тука МКД се уклапа по она кое го кажа Прл. Пичкин дим од економија на која ништо нема да и направи разлика. Грција го промени, затоа што фино лепо на сите западњаци кои сакаат да дојдат во Грција за Божик ќе може да им ја долови атмосферата со дедо мразовци и сл. Бугарија, ко траен сателит секогаш се подмитува на она кое од неа го сакаат оние кои со неа владеат (ЕУ), ама ние? Која е таа верба која така произволно го менува календарот, и тоа половично, не целосно!? Не ми е јасно. Посебно што календарската разлика е од суштинско значење за неготивењето помеѓу католиците и православните пред векови.

epa vaka:
1.Nie sme prifatile od zapad da slavime noba godina na 31 dekemvri,a spored pravoslavnata vera ,i justinijasnkiot kalendar nova godina se ceka na 13januari vecerta.

2.Pred praznik kako sto e Bozik a toa e eden od najgolemite hristijanski praznici treba da se posti kako sto se posti pred Veligden,arno ama kaj nas nikoj ne posti zatoa sto nikoj nema da izdrzi vecerta na nova godina i garant ke se omrsi.

3.Ako veke sme prifatile od zapad da slavime nova godina na 31 dekemvri treba da prifatime da slavime Bozik na 25 dekemvri.Ili da se cekame Bozik na 7 januari a nova godina na 13januari

4.Spored mene,iako sum mal i imam samo 16 godini i sum golem vernik mislam deka treba da se slavi na 25 dekemvri...

5.Nekoj rece deka treba da gi menuvame i 2 avgust, 8 septemvri...i moram da mu naglasam deka ima razlika od drzavni i verski praznici..toj\taa misli deka ako smenime Bozik ke mora i drzavni pranici da menjame...Bog da cuva

6.I uste nesto...vo pop i vo crkva kako institucija ne veruvam.Kaj katolicite za svadbi krstevski i pogrebi ne zimaat ni denar popovite od niv...toa se e od crkvata...a kaj nas za svadba plakas edno pa kumot plaka pa skoro site plakaat a da ne zborime za pogrebi kade sto pokraj toa sto ke izgubis blizok ke mora da dades i celo bogatstvo pari da ti iscati popot...A organizacija kako crkva e lopovska institucija..aj napravete sporedba megu nasite i katolickite popovi...nasite se so debeli stomaci celite ugoeni se vozat so dzipovi ziveat u palati..za razlika od katolickite popovi koi se slabi i se odnesuvaat normalno i ziveat normalno kako site drugi luge...i plus crkvata treba da bide otvorena sekoj den vo sekoe vreme a ne kako ke im tekne na niv

epa vaka:
1.Nie sme prifatile od zapad da slavime noba godina na 31 dekemvri,a spored pravoslavnata vera ,i justinijasnkiot kalendar nova godina se ceka na 13januari vecerta.

По религиозниот календар нова година се' уште се слави на 13ти Јануари, и не е променето тоа ако не се лажам. Славење на Нова Година на државно ниво нема врска со религија, календарот на државата не е ист со оној на црквата, никаде, па ни кај нас.

epa vaka

6.I uste nesto...vo pop i vo crkva kako institucija ne veruvam.Kaj katolicite za svadbi krstevski i pogrebi ne zimaat ni denar popovite od niv...toa se e od crkvata...a kaj nas za svadba plakas edno pa kumot plaka pa skoro site plakaat a da ne zborime za pogrebi kade sto pokraj toa sto ke izgubis blizok ke mora da dades i celo bogatstvo pari da ti iscati popot...A organizacija kako crkva e lopovska institucija..aj napravete sporedba megu nasite i katolickite popovi...nasite se so debeli stomaci celite ugoeni se vozat so dzipovi ziveat u palati..za razlika od katolickite popovi koi se slabi i se odnesuvaat normalno i ziveat normalno kako site drugi luge...i plus crkvata treba da bide otvorena sekoj den vo sekoe vreme a ne kako ke im tekne na niv

А,бе дечки запознат ли си за Ватрикан и неговите религиозни закони.Како егзистира таа држава? Распрашај се.Читни.
10% од плата месечна оди во Католичка црква од секој вработен. Е сега ако сакаш јака црква финансиски нека почнат твоите со плајќање па и ти кога ќе се вработиш. Така е мноигу полесно.И не мислам дека озборувањата за својата црква чжќе се намалат.Биди сигурен во тоа. 10%хм многу ми се гледа а?:toe:

A organizacija kako crkva e lopovska institucija..aj napravete sporedba megu nasite i katolickite popovi...nasite se so debeli stomaci celite ugoeni se vozat so dzipovi ziveat u palati..za razlika od katolickite popovi koi se slabi i se odnesuvaat normalno i ziveat normalno kako site drugi luge...i plus crkvata treba da bide otvorena sekoj den vo sekoe vreme a ne kako ke im tekne na niv
Кога веќе излеговме од темата
МакКорен ти објасни некои работи
За болдираното и тоа со црвеното, немој да судиш по дебелината, се однесуваат нормално и живеат нормално?.....ако е нормално да се биде педофил и педер во ред(не се сите но за такви случаи во последно време често читаме)

nema dilemi deka nasiov kalendar treba da se smeni zatoa sto veke cel svet odi po noviot a i nie odime po nov a praznicite gi slavime po star

По Jулиjанскиjа календар днес в Б'лгарија се слави Богоjавление /Jордановден/.
Честит празник и много здраве на всички именници!

zx640_410434.jpg

Само да прашам...кој ден сме денес?.....другото се е јасно....неможе едно да се прифати друго да не се прифати...работата не е дали така се станува католик (што е абсурдно да се помисли а камоли да се каже)...патем од кај на кај 25 добил име католички Божиќ?.....ја да се замислите малку......
Јас сум за Новиот календар...бидејќи така ке се зеде се во нормала..ако не да славиме Н.Година на 14 па така да си е нормално ..неможе на Н.година (01.01) да се најадеме месо, се шо не е посно...да се опиеме...а на Божиќ (07.01) ПОСТИМЕ!!!!!...и кој после вас ке ви даде да се причестите?.....
Тоа е повеке астрономско прашање отколку верски...
Знаете ли дека ако празнуваме празници по новиот календар....св.Кирил и Методиј се паѓа на 11..она и шо и била целта на празникот.....така на 24 некако се губи смисолот....

Многу ми е жал што забегуваме во примитивизми од типот: “ако го смениме датумот ќе бидеме католици“ или “да го смениме за инает на...“ и слично...

Датумот е чисто практично прашање. Божиќ треба да дојде пред нова година. Ако веќе сме го прифатиле Грегоријанскиот календар (кој е прецизен btw) во сите други области и ако нова година ја славиме на 1-ви тогаш Божиќ нормално треба да биде на 25-ти. Тоа е само датум и ништо повеќе. Пак ќе си бидеме православни ич да си немате гајле. Јас сум за 25-ти, иако не верувам дека во блиска иднина ќе дојде до некоја промена.

зошто па да го прифатиме .... ако ништо друго барем кај нас Божиќ уште и го задржа своето значење да се слави раѓањето на Христос. ми спотребало да го претворам овој празник во некоја трошачка оргија како на запад сакале или не божиќ на тоа е сведен.

Во 17-тиот век,одржан е помесен собор (не е Вселенски!), на кој е одлучено НИЕДНА помесна православна Црква да не го прифаќа римокатоличкиот календар.
Понатаму; оние помесни Цркви (православни, мислам) кои поради КОМОДИТЕТ и ДОДВОРУВАЊЕ кон ЕУ го прифатија, незначи и тоа дека по автоматизам станаа римокатолици. Арно ама, кај сите нив се појави поголем или помал раскол, што е многу логично. Имено, во православието, СИТЕ заеднички одлуки се донесуваат СОБОРНО, како заеднички заклучок и документ, а НЕ како на која Црква ќе и текне од оваа или онаа причина! И што се случува сега? Две помесни православни Цркви да славата Божик или Великден на различни датуми, а нивните народи се граничат едни со други! Да не е тррагично, би било комично, што се вели. На пример, после прифаќањето на новиот (римокатоличкиот ) календар од бугарската православна Црква, кога нивниот архиепископ го посетил бугарскиот манастир на Света Гора, монасите му ја затвориле мансатирската врата пред неговот лице! Значи, Света Гора сеуште е референтна (живеејќи по византиско време и стил) и монашката ЗАЕДНИЦА од Света Гора ќе каже што смее а што не смее во православието а не што некому му дувнало во умот.

Во 17-тиот век,одржан е помесен собор (не е Вселенски!), на кој е одлучено НИЕДНА помесна православна Црква да не го прифаќа римокатоличкиот календар.
Ниту Јулианскиот календар е православен, ниту Грегоријанскиот е католички. Тие се обрасци за пресметка на времето кои за основа го имаат соларниот(сончевиот) циклус, ротација на Земјата околу Сонцето, постојат и други начини за пресметка на времето на пример по Лунарниот циклус има и други но тоа не е тема на разговор. Зар не е толку очигледен фактот дека Грегоријанскиот календар не е ништо ново туку само едноставна корекција на грешката (акумулирана со векови) во Јулианскиот календар. И Грегоријанскиот календар не е совршен и тој ќе треба да се корегира, но не на секои 100 години за по еден ден како што е случајот со Јулианскиот. Ај набрзу ќе дојде денот кога свештениците ќе треба да објаснуваат зошто Божиќ е на 8 Јануари а не на седми.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom