ЈСП - случки, прашања, дискусии

• Креатор на темата Креатор на темата демнач
  • Време на започнување Време на започнување
Некој погоре напиша за воловите што стојат до врата и шоферот мора да застане на секоја станица (иако ниту на станицата има некој, ниту пак некој сака да се симне).
Јас просто дете македонче, во тоа време уште старите крнкала се возеа низ Скопје, одам во Будимпешта. Се качувам фино лепо во автобус, рецепционерот ми објасни на која станица треба да се симнам. Убаво на тоа екранот пишува која е која станица, (кај нас пишува Поништете ги билетите и останати срања) и јас чекам да ми се појави името Ваци Утца, и знам дека тука треба да се симнам. И поштено автобусов си ги изговара имињата на улиците, башка напишано на тоа, и јас станувам и стојам до врата (а автобусот празен, само јас и еден тип имаше заспан) и чекам шоферов да застане. И секако, не застана.
Одам јас кај него да се карам и расправам, зошто ме фати страв дека ќе се изгубам, а тој дудук Англиски не знае да гукне. Дај на, дај на, на крај стана и ми го покажува тоа копчето за застанување. Ми вика ,клик ор стоп ноу, (click or stop no).
Замислете тоа кај нас да почнат да го прават. Ќе треба кабината на шоферот херметички да ја затворат прво.

Некој погоре напиша за воловите што стојат до врата и шоферот мора да застане на секоја станица (иако ниту на станицата има некој, ниту пак некој сака да се симне).
Јас просто дете македонче, во тоа време уште старите крнкала се возеа низ Скопје, одам во Будимпешта. Се качувам фино лепо во автобус, рецепционерот ми објасни на која станица треба да се симнам. Убаво на тоа екранот пишува која е која станица, (кај нас пишува Поништете ги билетите и останати срања) и јас чекам да ми се појави името Ваци Утца, и знам дека тука треба да се симнам. И поштено автобусов си ги изговара имињата на улиците, башка напишано на тоа, и јас станувам и стојам до врата (а автобусот празен, само јас и еден тип имаше заспан) и чекам шоферов да застане. И секако, не застана.
Одам јас кај него да се карам и расправам, зошто ме фати страв дека ќе се изгубам, а тој дудук Англиски не знае да гукне. Дај на, дај на, на крај стана и ми го покажува тоа копчето за застанување. Ми вика ,клик ор стоп ноу, (click or stop no).
Замислете тоа кај нас да почнат да го прават. Ќе треба кабината на шоферот херметички да ја затворат прво.
Така е во сите градови со среден јавен сообраќаен превоз (највеќе мислам на западните држави), но дел од причината е што во поголемите градови имаат метроа и транваи низ главните линии на градот па заради тоа нема гужва во автобуси, а во помалите градови каде што нема метроа и транваи - природно си нема толку луѓе за во автобус.

Така е во сите градови со среден јавен сообраќаен превоз (највеќе мислам на западните држави), но дел од причината е што во поголемите градови имаат метроа и транваи низ главните линии на градот па заради тоа нема гужва во автобуси, а во помалите градови каде што нема метроа и транваи - природно си нема толку луѓе за во автобус.
Па не е дека немаше гужва по автобуси, мене ова ми се случи првиот ден кога бев таму. Ако автобусот беше полн, нормално дека шоферот застануваше. Ама ако имаше двајца без тројца, додека не стисне некој дугме, не губеше време да застанува напразно.
Исто, сум приметила дека нашиве автобуси иако ја имаат опцијата да се прилепат до тротоарот за да може да се качат инвалидски или детски колички, не го прават тоа. И обичните и двокатните автобуси ја имаат таа опција.

Немам одамна пишано ама сеа веќе не можам, веќе пукнав. Следново повеќе се важи за самите патници отколку за ЈСП/возачите... Значи преку тасета ми е од случаи каде што има гужва во автобус и некој сака да се симне од задна врата, а мајсторов веќе ја затворил и почнува да трга, и патников вика отвори отвори а овој најверојатно не го слуша и сите останати во автобусот ќутат ко мисири. Еднашка така ептен се напнав за една постара жена, и се издрав на цел глас застани мајсторе и конечно застана ама важно сите ме гледаа како да сум луд... не можев, преку тасета од такво не застанување и таков ќутлив народ, секој мисли абе некој друг ќе викне шо има ја да се напињам.
Втора работа во петокот, тргам накај автобуска и ја здогледувам од 60тина метри двокатна 2ка како пристигнува на станица и трчам спринт, на 5 метри од автобусот коа сум ги затвора вратите и имаше добри 3-4 секунди како скокав, урлав, тропав и не застана и не застана... дали ме виде не знам, ама важно ги видов ретардираните мулиња во автобус како ме гледаат и НИТУ ЕДЕН неќе да превземе "акција" и да му каже застани на шоферот.

Иначе испадна џабе трчав, тој не бил мојот автобус, порано сум излегол, не каснев ни со следниот :D

Немам одамна пишано ама сеа веќе не можам, веќе пукнав. Следново повеќе се важи за самите патници отколку за ЈСП/возачите... Значи преку тасета ми е од случаи каде што има гужва во автобус и некој сака да се симне од задна врата, а мајсторов веќе ја затворил и почнува да трга, и патников вика отвори отвори а овој најверојатно не го слуша и сите останати во автобусот ќутат ко мисири. Еднашка така ептен се напнав за една постара жена, и се издрав на цел глас застани мајсторе и конечно застана ама важно сите ме гледаа како да сум луд... не можев, преку тасета од такво не застанување и таков ќутлив народ, секој мисли абе некој друг ќе викне шо има ја да се напињам.
Втора работа во петокот, тргам накај автобуска и ја здогледувам од 60тина метри двокатна 2ка како пристигнува на станица и трчам спринт, на 5 метри од автобусот коа сум ги затвора вратите и имаше добри 3-4 секунди како скокав, урлав, тропав и не застана и не застана... дали ме виде не знам, ама важно ги видов ретардираните мулиња во автобус како ме гледаат и НИТУ ЕДЕН неќе да превземе "акција" и да му каже застани на шоферот.

Иначе испадна џабе трчав, тој не бил мојот автобус, порано сум излегол, не каснев ни со следниот :D

Уште ли се користи ова како термин? :ROFLMAO:

Иначе се согласувам, јас често така урлам за да застанат, поради други се разбира...ама па и тие некогаш се криви. Ако гледаш дека е гужва, па пи*ка му матер, тргни 2 автобуски порани накај излезна врата...а не да чекаш на 5 метри па тргнал автобусот...епа ќе тргне. Возачот да ги исполнува на сите желбите, не може и не смее. Поради еден таков, ќе се фатат уште два семафора и ете ти каснење од 5 мин. Плус, јас лично се напињам кога се караат зошто не им отвара на семафор. Мислат ова такси е е*ате па ќе застанува кај сака а не се свесни дека ги казнуваат ако качат или симнат патник а да не е на автобуска. Ама не шоферот, патникот треба да биде казнет. Се симнуваш на семафор, оп 20 евра.

Двајца радовишани нападнати во автобус на ЈСП

Текст: Макфакс
Црна Хроника | 26 декември 2012
dvajca-radovishani-napadnati-vo-avtobus-na-jsp-115678.jpg
Двајца дваесетгодишници од Радовиш вчера биле физички нападнати од повеќе лица додека се возеле во автобусот број 19 на ЈСП Скопје.

Инцидентот се случил околу 13:45 часот, на улицата „Христијан Тодоровски - Карпош".
Полицијата работи на откривање на сторителите и расчистување на случајот.

Ало, дете... ко ќе читаш потруди се и да разбериш од напишаното нешто.
Грешно си ме сфатил дека ги напаѓам средношколците, ги бранам пензионерите... не завземам јас страни, кажувам тоа што го гледам во автобусите што се случува.
А тоа што ти касниш секој ден на училиште поради нив не ти е изговор за твојата невоспитаност. Сите го оправдувате вашето сељачко однесување со тоа што пензионерите биле вакви-такви... И мене ми пречат пензионерите, ама не ги провоцирам и не се однесувам невоспитано према нив.
А од каде процени дека сите имаме сељачко однесување? Тебе некој ако те забута, ти ги затвори прозорите, ти се лоши и капак на се ти се испораздере претпоставувам нема да му се насмееш и да му се извиниш туку ќе му возвратиш, така? Не викам дека сите пензионери се такви, чест на исклучоци, но во глобала 70% од тие што се возат се. И за оправдување не ги земам пензионерите, гледам да стигам на време ама од дома излагам 2 саати порано (а за тоа време можам да завршам некој други обврски), ама нема врска, нели, некоја во најголемата гужва се стегнала да го прошета Скопје, а ја гледам да завршам школо. Во едно општество треба да има приоритети на категории на граѓани, ама што зборам јас, кај нас е се обратно. :)

Сакаш ли да бидеш корисен за општеството?
Сакаш ли сите девојки да трчаат по тебе?
Сакаш ли СИТЕ со душа да те чекаат да пристигнеш?
Тогаш го имам вистинското нешто за тебе! ЈСП бара шофер на автобуси, аплицирај сега!

Браќа и сестри, другари и другарки Скопјани и други резиденти на територијата на Скопје и напатени корисници на превозот во ЈСП, за утеха и поддршка, во братски Охрид ќе е секојдневно гратис пензионерски :D

Браќа и сестри, другари и другарки Скопјани и други резиденти на територијата на Скопје и напатени корисници на превозот во ЈСП, за утеха и поддршка, во братски Охрид ќе е секојдневно гратис пензионерски :D
Шуќур :D

Ај не се изнервирај.
Двајца пензионери на автобуска постојка.
Првиот: Абе што правиш кај одиш вака?
Вториот: Еве бе се шетам безврска.

И после некој тука ќе ме убедува дека од потреба се возеле. Море мрш

Почна страшно да ме нервираат возачите на ЈСП кој уште не научија како се вози автоматик и го сецкаат авотубсон ко да се плашат да не полета ако стиснат на педалата.

Леле пензионериве го однесоа „пензионерскиот ден“ on a whole new level.
Ај до сеа се шеткаа, ама па од сеа и за спиење го користат, дека нели нови автобуси не брчат многу, у позадина лагана музика, топличко, абе да ти е милина да се возиш...
Си се возам ја и глеам така некоја пензионерка се испружила на тоа седиштето и спие ич мува не ја лази.
И после иди пак брани ги пензионерите...

Мирисот. Смрдат новите автобуси. Можат да ги луфтираат и да ги чистат на крајот од денот.
И да, шо е со фолкот у секој државен?

Мирисот. Смрдат новите автобуси. Можат да ги луфтираат и да ги чистат на крајот од денот.
И да, шо е со фолкот у секој државен?

Брат, јас нити смрдеа имам осетено во новиве бусови, освен ако некое бабе или деде не е до мене со празоини и слично.

Исто така, баш вчера се возев со бус, ГНР имаше пуштено шоферот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom