Joomla

• Креатор на темата Креатор на темата vasildb
  • Време на започнување Време на започнување
Имам проблем со модулите на Shaper Sportive 1.7.

Значи користам најнова верзија на Џумла како и најновиот апдејт на темплејтот Shaper Sportive и компатибилен е со најновата верзија. Темплејтот работи врз база на Helix Framework. Е сеа се е океј само коа доаѓам кај модулите ми ги дава оние стандардните а тие што ги инсталирам не ми ги покажува. Исто така коа ќе сакам да додадам нов модул т.е. стандарден пример HTML по желба се правам и коа ќе треба да зачувам не сака ниедно копче не работи освен Затвори.

Кое би било решението ?

Ај едно прашање. Значи ептен сум нов во ова, имам стаж од седум сабаље :)
Прашањето ми е. Инсталирав ХАМРР, инсталирав Joomla, рабтам во то localhost/administrator пробав прочепкав, некој работи заебав можи не знам, знам дека не можам нов темплејт да инсталирам за страна.

Е сега, пример, сакам да прам сосема друга страна. И да си почнам од ново на Joomla. Како да го напрам то? Да отворам нова датабаза во ХАМРР? После што да правам, за да можам, да работам друга страна,
И уште нешто. Пример сакам на некој фрии веб хостинг да кренам страна, и да ја работам со Joomla, како да го напрам то?

За секој нов сајт ќе треба повторно да ја прикачуваш Џумлата (нормално во нов фолдер) и на ново да ја инсталираш (нормално со нова база), и за работење процедурата ти е иста.

Ќе си најдеш на Google некој бесплатен веб хостинг (не знам да ти препорачам некој, пошто неам користено) и пак исто. Ќе ја прикачеш Џумлата, ќе креираш преку хостингот база и корисник и ќе ја инсталираш по стандардната постапка.

Може да побараш и туторијали, ги има доста... пример на YT.

За секој нов сајт ќе треба повторно да ја прикачуваш Џумлата (нормално во нов фолдер) и на ново да ја инсталираш (нормално со нова база), и за работење процедурата ти е иста.

Ќе си најдеш на Google некој бесплатен веб хостинг (не знам да ти препорачам некој, пошто неам користено) и пак исто. Ќе ја прикачеш Џумлата, ќе креираш преку хостингот база и корисник и ќе ја инсталираш по стандардната постапка.

Може да побараш и туторијали, ги има доста... пример на YT.
A како во нов фолдер, кај да го отворам новиот фолдер за да ја инсталирам Joomla. Моменталната ми е во c:/xampp/htdocs
o_O

A како во нов фолдер, кај да го отворам новиот фолдер за да ја инсталирам Joomla. Моменталната ми е во c:/xampp/htdocs
o_O

во /htdocs креирај нов фолдер и таму стави ги фајловите од новата џумла.

Уште ова и готово :)
Од ко ќе ја инсталирам новата Joomla, како да пристапам до незе, во смисол, сега за првава одам localhost/administrator
Е сега, за вторава? Ова зборувам да не биди на freehosting, туку како првава што ми е, во localhost. Значи да можам и офлајн да си работам.
П.С фала многу што ми помагаш :)

Има некое решение за кога ќе одам на текстот со маусот да имам поп оп слика?

Ми треба нешто слично како ова http://www.bauerfeind.hr/html/hr/proizvodi/bauerfeind-proizvodi/ortoze2.html
Најверојатно ова ти треба... http://www.nonumber.nl/extensions/tooltips?tab=examples

Dee_Jay ќе отвориш посебен фолдер на пример joomla1 и во него ќе ги ставиш фајловите, па после пристапуваш со localhost/joomla/installation и го инсталираш.
Вака по фолдери и ти е многу поорганизирано :)
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 17:57 ---
Гледам се разбираш па едно прашање онака лаичко пошто долго време сум ја заборавил џумлата а гледам излегоа фрејмворкс и некои опасни модули.

Модулот К2 дали е паметно да се користи на обична страна? Или повеќе модулот е за блогерај затоа што и веќе содржи коментари, шеринг и така натаму.
Е сега нешто што ме нервира што иде во посебни „негови“ категории што може да ти се испомешаат ако дневно/неделно ја ажурираш страната.

Нели е попаметно на обичната џумла да си направиш/платиш/најдеш модули добри за коментари и шеринг и да не го работиш со К2?

^ Не ми отвара ништо ко ќе внесам localhost/joomla/installation :)

Уште ова и готово :)
Од ко ќе ја инсталирам новата Joomla, како да пристапам до незе, во смисол, сега за првава одам localhost/administrator
Е сега, за вторава? Ова зборувам да не биди на freehosting, туку како првава што ми е, во localhost. Значи да можам и офлајн да си работам.
П.С фала многу што ми помагаш :)

Во новата ќе пристапиш со localhost/folderot_od_joomla/administrator и за сите други.

Гледам се разбираш па едно прашање онака лаичко пошто долго време сум ја заборавил џумлата а гледам излегоа фрејмворкс и некои опасни модули.

Модулот К2 дали е паметно да се користи на обична страна? Или повеќе модулот е за блогерај затоа што и веќе содржи коментари, шеринг и така натаму.
Е сега нешто што ме нервира што иде во посебни „негови“ категории што може да ти се испомешаат ако дневно/неделно ја ажурираш страната.

Нели е попаметно на обичната џумла да си направиш/платиш/најдеш модули добри за коментари и шеринг и да не го работиш со К2?

Тоа не знам да ти кажам, бидејќи не ја работам Џумлава и не знам кој модул како е развиван и дали е подобар од некој друг. Никогаш не сум ја сакал Џумлава, нема ниту да ја засакам... а богами нема ни да работам на неа како девелопер. :LOL:

Пробав со YOOTooltip за текст све убаво, но кога ќе пробам на текст слика да ставам не е како што треба

Па тој модул ја користи и страната што ја даде ти за пример, јас го разгледав не ми се допаѓаше па ти дадов некој друг :)

Ај видете ве молам дали ви отвара Joomla.org, или само кај мене е проблем ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom