Joomla

• Креатор на темата vasildb
  • Време на започнување
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.578
Поени од реакции
29.206
Имам проблем со модулите на Shaper Sportive 1.7.

Значи користам најнова верзија на Џумла како и најновиот апдејт на темплејтот Shaper Sportive и компатибилен е со најновата верзија. Темплејтот работи врз база на Helix Framework. Е сеа се е океј само коа доаѓам кај модулите ми ги дава оние стандардните а тие што ги инсталирам не ми ги покажува. Исто така коа ќе сакам да додадам нов модул т.е. стандарден пример HTML по желба се правам и коа ќе треба да зачувам не сака ниедно копче не работи освен Затвори.

Кое би било решението ?

Член од
5 август 2007
Мислења
3.590
Поени од реакции
2.619
Ај едно прашање. Значи ептен сум нов во ова, имам стаж од седум сабаље :)
Прашањето ми е. Инсталирав ХАМРР, инсталирав Joomla, рабтам во то localhost/administrator пробав прочепкав, некој работи заебав можи не знам, знам дека не можам нов темплејт да инсталирам за страна.

Е сега, пример, сакам да прам сосема друга страна. И да си почнам од ново на Joomla. Како да го напрам то? Да отворам нова датабаза во ХАМРР? После што да правам, за да можам, да работам друга страна,
И уште нешто. Пример сакам на некој фрии веб хостинг да кренам страна, и да ја работам со Joomla, како да го напрам то?

Г

Грејвдигер

Гостин
За секој нов сајт ќе треба повторно да ја прикачуваш Џумлата (нормално во нов фолдер) и на ново да ја инсталираш (нормално со нова база), и за работење процедурата ти е иста.

Ќе си најдеш на Google некој бесплатен веб хостинг (не знам да ти препорачам некој, пошто неам користено) и пак исто. Ќе ја прикачеш Џумлата, ќе креираш преку хостингот база и корисник и ќе ја инсталираш по стандардната постапка.

Може да побараш и туторијали, ги има доста... пример на YT.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.590
Поени од реакции
2.619
За секој нов сајт ќе треба повторно да ја прикачуваш Џумлата (нормално во нов фолдер) и на ново да ја инсталираш (нормално со нова база), и за работење процедурата ти е иста.

Ќе си најдеш на Google некој бесплатен веб хостинг (не знам да ти препорачам некој, пошто неам користено) и пак исто. Ќе ја прикачеш Џумлата, ќе креираш преку хостингот база и корисник и ќе ја инсталираш по стандардната постапка.

Може да побараш и туторијали, ги има доста... пример на YT.
A како во нов фолдер, кај да го отворам новиот фолдер за да ја инсталирам Joomla. Моменталната ми е во c:/xampp/htdocs
o_O

Г

Грејвдигер

Гостин
A како во нов фолдер, кај да го отворам новиот фолдер за да ја инсталирам Joomla. Моменталната ми е во c:/xampp/htdocs
o_O
во /htdocs креирај нов фолдер и таму стави ги фајловите од новата џумла.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.590
Поени од реакции
2.619
Уште ова и готово :)
Од ко ќе ја инсталирам новата Joomla, како да пристапам до незе, во смисол, сега за првава одам localhost/administrator
Е сега, за вторава? Ова зборувам да не биди на freehosting, туку како првава што ми е, во localhost. Значи да можам и офлајн да си работам.
П.С фала многу што ми помагаш :)

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Има некое решение за кога ќе одам на текстот со маусот да имам поп оп слика?

Ми треба нешто слично како ова http://www.bauerfeind.hr/html/hr/proizvodi/bauerfeind-proizvodi/ortoze2.html
Најверојатно ова ти треба... http://www.nonumber.nl/extensions/tooltips?tab=examples

Dee_Jay ќе отвориш посебен фолдер на пример joomla1 и во него ќе ги ставиш фајловите, па после пристапуваш со localhost/joomla/installation и го инсталираш.
Вака по фолдери и ти е многу поорганизирано :)
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 17:57 ---
Гледам се разбираш па едно прашање онака лаичко пошто долго време сум ја заборавил џумлата а гледам излегоа фрејмворкс и некои опасни модули.

Модулот К2 дали е паметно да се користи на обична страна? Или повеќе модулот е за блогерај затоа што и веќе содржи коментари, шеринг и така натаму.
Е сега нешто што ме нервира што иде во посебни „негови“ категории што може да ти се испомешаат ако дневно/неделно ја ажурираш страната.

Нели е попаметно на обичната џумла да си направиш/платиш/најдеш модули добри за коментари и шеринг и да не го работиш со К2?

Член од
5 август 2007
Мислења
3.590
Поени од реакции
2.619
^ Не ми отвара ништо ко ќе внесам localhost/joomla/installation :)

Г

Грејвдигер

Гостин
Уште ова и готово :)
Од ко ќе ја инсталирам новата Joomla, како да пристапам до незе, во смисол, сега за првава одам localhost/administrator
Е сега, за вторава? Ова зборувам да не биди на freehosting, туку како првава што ми е, во localhost. Значи да можам и офлајн да си работам.
П.С фала многу што ми помагаш :)
Во новата ќе пристапиш со localhost/folderot_od_joomla/administrator и за сите други.

Гледам се разбираш па едно прашање онака лаичко пошто долго време сум ја заборавил џумлата а гледам излегоа фрејмворкс и некои опасни модули.

Модулот К2 дали е паметно да се користи на обична страна? Или повеќе модулот е за блогерај затоа што и веќе содржи коментари, шеринг и така натаму.
Е сега нешто што ме нервира што иде во посебни „негови“ категории што може да ти се испомешаат ако дневно/неделно ја ажурираш страната.

Нели е попаметно на обичната џумла да си направиш/платиш/најдеш модули добри за коментари и шеринг и да не го работиш со К2?
Тоа не знам да ти кажам, бидејќи не ја работам Џумлава и не знам кој модул како е развиван и дали е подобар од некој друг. Никогаш не сум ја сакал Џумлава, нема ниту да ја засакам... а богами нема ни да работам на неа како девелопер. :LOL:

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Добро тогаш, ако некој прочита и знае за прашањето слободно нека каже :)

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Пробав со YOOTooltip за текст све убаво, но кога ќе пробам на текст слика да ставам не е како што треба

Член од
10 април 2010
Мислења
385
Поени од реакции
121
Па тој модул ја користи и страната што ја даде ти за пример, јас го разгледав не ми се допаѓаше па ти дадов некој друг :)

Член од
5 август 2007
Мислења
3.590
Поени од реакции
2.619
Ај видете ве молам дали ви отвара Joomla.org, или само кај мене е проблем ?

Kajgana Shop

На врв Bottom