Joomla

• Креатор на темата Креатор на темата vasildb
  • Време на започнување Време на започнување
За Јован: Кажи кој темплејт го користиш, и ќе ти кажам како, т.е. дај ми линк од темплејтот....

Јас ќе ти помигнам...
ај да не те мачам можеш да ми кажеш што и како треба да се направи и дали се прави тоа преку џумлава или треба директно во темплејтот да се чепка и дали ќе треба да има три модули (еден за веста најгоре,еден за рекламата под неа и уште еден најдолу за другите вести)или ќе си остане главниов дел како што си е а овај модулов ќе биде на некој начин вметнат во него

ај да не те мачам можеш да ми кажеш што и како треба да се направи и дали се прави тоа преку џумлава или треба директно во темплејтот да се чепка и дали ќе треба да има три модули (еден за веста најгоре,еден за рекламата под неа и уште еден најдолу за другите вести)или ќе си остане главниов дел како што си е а овај модулов ќе биде на некој начин вметнат во него
па зависи. Ако сакаш БАШ меѓу вестите да оди, тогаш: променуваш во фајлот components\com_content\content.html.php

тука внатре чепкаш, зависи како сакаш да биде....

Ако сакаш над вестите тогаш треба да додадеш нов Модул
PHP:
 <td class="moduliki-full"><?php mosLoadModules('ImeNaModul', -2); ?></td>

а во Администрација одиш Site->Template manager->module position и на крај додаваш ImeNaModul во position (во некое празно место)

На насловната страна имам само 4-5 вести ,, сакам повеќе а не да одат на наредна страна, како да го направам ова , има ли врска со темплејтот?

Најдов неколку темплејти од Mambo (тие со него што идат се :pos:) и ги ставив во Joomla. Функционираат, само имаат една маана: не се прикажуваат како што треба, некои елементи бегаат настрана. Има решение за ова?

Најдов неколку темплејти од Mambo (тие со него што идат се :pos:) и ги ставив во Joomla. Функционираат, само имаат една маана: не се прикажуваат како што треба, некои елементи бегаат настрана. Има решение за ова?
Koja Џумла ја користиш? 1.5? Ако да, таа сеуште е бета и има проблеми, а ако користиш некоја постара Џумла верзија, темплејтите од Мамбо можат да се користат и во Џумла, без проблем (или со ситни преправки - хтмл). Во PHP-то немаш потреба да чепкаш бидејќи е компатибилно за сите верзии на џумла и мамбо

Koja Џумла ја користиш? 1.5? Ако да, таа сеуште е бета и има проблеми, а ако користиш некоја постара Џумла верзија, темплејтите од Мамбо можат да се користат и во Џумла, без проблем (или со ситни преправки - хтмл). Во PHP-то немаш потреба да чепкаш бидејќи е компатибилно за сите верзии на џумла и мамбо
Ја користам 1.0 верзијата. А за тоа во html-от ке видам, ке прочепкам... Ако не се снајдам ке те барам на мсн :D

Уште еден сајт на џумла платформа одмене :) www.srcki.com ама имам проблем со енкодингот во ехплорер т.е се појавуваат хиероглифи.
Некаква помош...

www.fotozoran.com.mk e хостиран на www.freehostia.com базиран на џумла, ама некако бавно се отвара. контактирав со freеhostia.com велат дека кај нив се отвара за 2 секунди ама не е така кај мене, до што ќе да е проблемот? Физичка разадлеченост на серверот? Проблеми со џумлата? Преоптовареност со слики?

Проблем со конекцијата дачко :) лета страната...

А за моето прашање некаков одговор ...?

Во IE смени го едкодингот во UTF-8, и треба да е во ред.

www.fotozoran.com.mk e хостиран на www.freehostia.com базиран на џумла, ама некако бавно се отвара. контактирав со freеhostia.com велат дека кај нив се отвара за 2 секунди ама не е така кај мене, до што ќе да е проблемот? Физичка разадлеченост на серверот? Проблеми со џумлата? Преоптовареност со слики?

хех... најдете подобар сервер :kesa:

Тоа со Mambo и Joomla 1.0 не бидна, туку најдов нешто друго. Талкав по некои англиски Warez форуми, и случајно најдов еден темплејт кој се вика FireFly YooTheme. Нормално, го спуштив и го инсталирав на Joomla 1.5 RC1 верзија. Таму си работи перфектно. Кога ја спуштив оваа новава, Joomla 1.5 RC3 верзија, темплејтот не работеше, се појавуваше овој проблем:
Код:
Warning: Missing argument 1 for JMenu::getInstance(), called in C:\xampp\www\joomla\templates\yoo_firefly\lib\php\yootools.php on line 118
and defined in C:\xampp\www\joomla\libraries\joomla\application\menu.php on line 84 
Fatal error: Call to undefined method JException::getActive() in C:\xampp\www\joomla\templates\yoo_firefly\lib\php\yootools.php on line 119
Првиот проблем го средив, сега остана само второто, со JException::getActive(). Се отепав од чачкање и ништо.

Ке го постирам уште кодот за функцијата JException::getActive() (C:\xampp\www\joomla\templates\yoo_firefly\lib\php\yootools.php on line 119), и за getActive() (C:\xampp\www\joomla\libraries\joomla\application\menu.php on line 190).
PHP:
    function getActiveMenuItemNumber($menu, $level) {
        $jmenu    = &JMenu::getInstance($client, $options = array());
        $active   = $jmenu->getActive();
        $menutype = isset($active) ? $active->menutype : null;
        $path     = isset($active) ? $active->tree : array();

if ($menu == $menutype && array_key_exists($level, $path)) {
            $item = $jmenu->getItem($path[$level]);
            return $item->ordering;
        }

return null;
    }
PHP:
    function &getActive()
    {
        if ($this->_active) {
            $item =& $this->_items[$this->_active];
            return $item;
        }

$result = null;
        return $result;
    }
Ако треба нешто дополнително, пишете овде, на мсн, или по пп, само некако да го решам проблемов.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom