Тоа со Mambo и Joomla 1.0 не бидна, туку најдов нешто друго. Талкав по некои англиски Warez форуми, и случајно најдов еден темплејт кој се вика FireFly YooTheme. Нормално, го спуштив и го инсталирав на Joomla 1.5 RC1 верзија. Таму си работи перфектно. Кога ја спуштив оваа новава, Joomla 1.5 RC3 верзија, темплејтот не работеше, се појавуваше овој проблем:
Код:
Warning: Missing argument 1 for JMenu::getInstance(), called in C:\xampp\www\joomla\templates\yoo_firefly\lib\php\yootools.php on line 118
and defined in C:\xampp\www\joomla\libraries\joomla\application\menu.php on line 84
Fatal error: Call to undefined method JException::getActive() in C:\xampp\www\joomla\templates\yoo_firefly\lib\php\yootools.php on line 119
Првиот проблем го средив, сега остана само второто, со JException::getActive(). Се отепав од чачкање и ништо.
Ке го постирам уште кодот за функцијата JException::getActive() (C:\xampp\www\joomla\templates\yoo_firefly\lib\php\yootools.php on line 119), и за getActive() (C:\xampp\www\joomla\libraries\joomla\application\menu.php on line 190).
PHP:
function getActiveMenuItemNumber($menu, $level) {
$jmenu = &JMenu::getInstance($client, $options = array());
$active = $jmenu->getActive();
$menutype = isset($active) ? $active->menutype : null;
$path = isset($active) ? $active->tree : array();
if ($menu == $menutype && array_key_exists($level, $path)) {
$item = $jmenu->getItem($path[$level]);
return $item->ordering;
}
return null;
}
PHP:
function &getActive()
{
if ($this->_active) {
$item =& $this->_items[$this->_active];
return $item;
}
$result = null;
return $result;
}
Ако треба нешто дополнително, пишете овде, на мсн, или по пп, само некако да го решам проблемов.