Јавни лицитации во македонските цркви

• Креатор на темата Креатор на темата SuicideMessiah
  • Време на започнување Време на започнување

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.575
Поени од реакции
295
Јавни лицитации во македонските цркви
Томиќ е среќниот наддавач
24.gif

slobodan-tomic.jpg

Горе на „Камениот мост“ премиерот и градоначалникот, а долу на кејот - граѓаните. Сите чекаат господин господин Стефан да го фрли крстот. Но, најнетрпеливи се оние кои ќе скокаат во Вардар на Водици, по крстот кој треба да им донесе благосостојба. Велат не ги плаши студот, ниту водата. На помош им е Господ, но и спасувачките екипи на „Црвениот крст“.

Од околу стотината кои влегоа во Вардар, најсреќен, а богами и најбрз беше Мирко Петровски.

„Чувството е најубаво на свет. На сите да ни донесе среќа и здравје“, изјави за „А2“, Петровски.

Покрај крстот, тој дома однесе и фрижидер, шпорет, златник и други подароци.

Има решение и за оние кои не се способни да скокнат во Вардар по крстот. Само треба да ја пронајдат вистинската скопска црква која нуди такви услуги и да издвојат некој денар повеќе ако сакаат крст за здравје и среќа во својот дом.

Па така, во некои цркви дали ќе го добиете крстот зависи од тоа колку сте подготвени да платите, зашто се дава на јавна лицитација.

Во „Св. Ѓорѓија“ во Чаир, во таков манир се слави Водици. Веројатно, бидејќи во фонтаната не може никој да скокне, поповите им нудат на верниците за осветениот крст да платат ако сакаат да им седи дома 40 дена за здравје и среќа.
Водителот на „Гласот на народот“, Слободан Томиќ, е среќниот наддавач

А, среќниот наддавач, никој друг, туку домаќинот на емисијата „Гласот на народот“, Слободан Томиќ. За себе вели голем верник бил и затоа емисијата ја започнувал и завршувал со благослов.

„Се молам за сите. Се молам господ да ни го отвори срцето и умот и да ги присоедини кон нашата Македонска православна црква, бидејќи да се биде верник, тоа е нешто најсвето во животот“, изјави за „А2“, Томиќ.

За Томиќ лицитацијата е во ред, зашто парите оделе за црквата. Но, теолозите велат дека да се одржува лицитација во цркви и манастири, во најмала рака, е вулгарно.

„Црквата не знае за такви обичаи, ниту ги препорачува, ниту ги бара од верните членови на светата црква Христова, чија природа е неинституционална“, одговори на прашањето од „А2“ професор доктор отец Стефан Санџакоски.

Од МПЦ, пак, велат едно била теорија, друго било пракса. Лицитацијата покажувала дека и МПЦ живеела во современ дух, а на тој начин се собирале пари за црквите. И како таква, е апсолутно дозволена.

Па така, освен на свеќи и икони, парите во црква можете и легално да ги оставите на јавна лицитација.

P.S. Kaj da e gospod kje si ja soberi veresijata i kje si go odraboti svoeto.

Од кај го копира ова, ај сега кажи, жити се?
За малку и ќе поверував дека почна да пишуваш на кирилица.

веста е од а1 а на сликата томиќ ми личи на каубоец

Удавени Водици
1E7D22CC2D041A44837F8134CCFCA829.jpg

Шпорети, фрижидери, лаптопи, интернет-пакети, ЛЦД-телевизори... добија тие што успеаја да ги фатат светите крстови фрлени во студентите води, на завчерашниот празник Водици. Бевме дури и сведоци на јавната лицитација во една скопска црква, на која првпат можеше и да се откупи крстот и да стане сопственост на тој што понудил најмногу пари. Се разбира, падна и курбан, беа заклани животни од име на „обичаите“ за кои достоинствениците на МПЦ постојано нагласуваат дека не се според православната христијанска традиција. По ова што можеме да очекуваме в година? Уште помодерни шпорети и телевизори, наградни патувања за двајца, подвижни продавници, лицитации во секоја цркви, курбани на жар...
1.Ако некој сфатил дека може да се врши промоција таму кај што нешто ќе биде посетено од многу луѓе, тогаш кој што тука може? Што криво ти е што некој се најде паметен и знае каде може повеќе да успее па сега неможеш да живееш со тоа? + кој до сега ова го смета како лошо? Само тие што се неблагодарни и криво им е што не се способни да го фатат крстот.

2. Лицитацијата драг непознавач на верата а по форумски стандарди наречен дудлач, лицитацијата на крстот не е за тоа кој ќе го фати, туку како лицитацијата на иконите... Значи некој го зема крстот (го изнајмува) и тој крс стои во неговата куќа 40 дена при што на крајот од тој период свештеникот оди во неговиот дом и врши водосвет. Сега ако случајно тој што скокал предходно си го купил крстот... епа... што да правам сега, го бива човекот.
3. Па да нема да има курбан никогаш. Да бев јас црковно лице никогаш не би ни дозволил курбан. Да се заколе јагне за да се јаде е во ред, но да се прават бајачки, да се носат животни пред икони и да се става крв пред иконостасот, епа човек што сакаш? Ако нешто не е според правила неможе да се прави, сфатете еднаш дека ако има ред, тој ред треба да се почитува.
4. Да ќе има помодерно се... верувам дека технологијата до наредната година ќе оди напред.

Вака како што се прави, убавата традиција на Водици се претвора во евтина комерцијализација на чинот во кој се искажува вербата во Бога. Дарувањето на момчето штп прво го фатило крстот е традиција која низ нашите векови ја имала основната карактеристика на скромност. Крст и икона, беа главните подароци со кои претходно беа наградувани тие што во студените води ја бараа топлината на крстот. Тие главни симболи станаа предмет на извитоперувањето на кое, за жал, најмногу му кумува МПЦ. Ако црковните достоинственици не се раководеа со погрешната стратегија да ги придобиваат верниците со материјалното наместо со духовното, немаше ни да се случи оваа комерцијализација на Водици. Во неа локални бизнисмени само ја користат шансата за евтини пари да си се саморекламираат на денот кога покрај водите се собираат илјадници луѓе.

Мора да ти признаам дека до некаде имаш право. Но мора да согледаш и друго. Што ако од година МПЦ каже дека нема веќе спонзорства и други работи? Зарем ти не се радуваш кога некој ќе добие нешто повеќе (за тоа што заслужил) во овие тешки времиња? Ако МПЦ ги забрани тие спонзорства и добивки, ќе има друг дудлач како тебе што ќе ја искористи можноста за да ја предстви црквата во лошо светло и да си добие колумна во некој дневен весник.

Ако се продолжи вака, прашање на ден ќе биде кога ќе се случи на јавна лицитација да се определува цената со која одредена реклама ќе може да се стави и на крстот што се фрла во вода. Принципот „кој ќе даде повеќе“ не и' прилега на црквата, која сака да биде место во кое луѓето ќе си ја наоѓаат вистината за духовните пораки на христијанството. Повеќе прилега на немоќ да се најде вистинскиот пат до својата паства.
Бранко Ѓорѓевски
Ок... се надавам дека не потроши 30мин да го напишаш ова последново.
Дневник

Совет од обичен читател:
Немој да си градиш кариера на сметка на црквата. Лошо е, неубаво е. Се фаќаш за најлесното „удри по црквата брале, кој ги...“ лесно е ама ќе те удри со чекан по глава некој ден. Знам дека има поважни работи на овој свет... немора да трошиш колумни за работи кои очигледно не ти се јасни.

Море тоа поповите сите на клада да изгорат мамето нивно хохштаплерско и арамиско!!!!!
Крст бре за водици да продаваш бре!!!!
Пу да ви се серам на тоа брадите мрсни да ви се серам!
Бел ден да не видите!

Море тоа поповите сите на клада да изгорат мамето нивно хохштаплерско и арамиско!!!!!
Крст бре за водици да продаваш бре!!!!
Пу да ви се серам на тоа брадите мрсни да ви се серам!
Бел ден да не видите!

Pop, isposnik, sluga bozji, a nasive ? so Audi A6 mi doaga da mi sveti pogaca na sveti Nikola.
Pred 7-8 godini bevme za duhovden na grobistata vo Gorce, se stepaa dva popa zatoa sto edniot mu vlegol vo parcela, abe ne mozea da go odvojat krvoi se naprvija.
Stoka apaska.

Кога сме веќе на оваа тема нека ми каже некој што ги разбира повеќе црковните работи дали продавањето јагниња што се однесени во црквата за курбан е исправна работа односно и тоа е еден бид лицитација или не е?

Кога сме веќе на оваа тема нека ми каже некој што ги разбира повеќе црковните работи дали продавањето јагниња што се однесени во црквата за курбан е исправна работа односно и тоа е еден бид лицитација или не е?
Самото јагне како курбан е грев...Жртвата на Исус е поголема од секоја друга и нема потреба од нови и недостојни..Животните како жртва се дел од Стариот Завет...Лицитацијатa на истото пак е уште една глупост ...не е ни чудо што од црквите направија рзбојнички пештери наместо дом за молитва..уште поголем проблем е што немаат храброст да му кажат на овој народ каде греши туку се претопуваат во грешките

Abe kako so trgnale uste malce ke prodavaat i potvrdi za oprost na greovi kako nivnite kolegi od Vatikan koi izdavale za odredena suma pari (golema para) potvrdi za oprost na greovivite za ubistvo i za dela od najlos vid.

Sigurno taka i ovie nasive popcinja i vladici trgnuvaat po taa pateka ,bidejki ne se zadovolni od ona sto narodot im go ostava na ikonite vo Crkva pa moraat da naogjaat raznorazni resenia za da si go zgolemat peofitot na nivnata organizacija.

Sramota golema e ova sto se pravi kaj nas i sto e najstrasno nikoj ne odgovara za vakvi gluposti koi gi pravi nasata crkva imavme za posledno primerot so hotelite Izgrev i Biser za koi nikoj od vrvot na sinodot na MPC ne odgovarase za proneverata na pari i za mnogute drugi krivicni dela okolu tie zdanija.

Sramota golema za MPC koja od godina vo godina i nejzinoto vodstvo stanuva se poalcno za pari i materijalni dobra sto e krasna suprotnost od ona sto tie treba da pretstavuvaat!!!

Kum 1 i Kum 2 gomna da jadat za ovaa crkovnata mafija!!!

:kesa: :kesa: :kesa: :kesa: :kesa: :kesa: :nesvest: :nesvest: :nesvest: :nesvest:

Porano popovite sobirale pari da naranat gladen narod, siromastija. Denes ?

KOga bilo toa???

Nikogas jas za takvo nesto ne sum cul od nieden postar moj rodnina ili poznanik!

Sekogas bile alcni za pari i materijalni dobra!

Pa videte samo od denacionalizacijata kolku zemjiste i se vrati na MPC pa ako se bile za narodot ke ja podelele taa zemja so narodot a ne da si ja prisvojuvaat i posle da ja iznajmuvaat za pari na istiot toj narod od koj ja dobivale za raznorazni priliki.

Od sekogas se bile mafija teska popovite i vladicite i odsekogas sluzele da go kontroliraat prostoto naselenie i da go indoktriniraat so cel da ziveat kako paraziti na grbot na narodot!!!
Toa se stoki nevideni koi go imaat izgubeno pravecot na duhovnoto i se svrteni na sosema pogresen pravec koj site niv no i na vernicite ne vodi vo propast , a site znaeme cie maslo e toa materijalnoto!!!

Pop, isposnik, sluga bozji, a nasive ? so Audi A6 mi doaga da mi sveti pogaca na sveti Nikola.
Pred 7-8 godini bevme za duhovden na grobistata vo Gorce, se stepaa dva popa zatoa sto edniot mu vlegol vo parcela, abe ne mozea da go odvojat krvoi se naprvija.
Stoka apaska.

Кога го погребувавме чичко ми бог да го прости, тој попот што дојде дури и се жалеше како било тешко да си поп, не земале тие толку пари како што се зборувало мамето нивно арамиско...море требало и вие да му влезете да ги дотепате пизда ли им материна...за кого јас оставам пари на икона...за да се дебелат уште повеќе, да им купувам ауди, кое патем речено можам само на слика да го гледам...

Porano popovite sobirale pari da naranat gladen narod, siromastija. Denes ?

Сега од сиромавиот најмногу земаат...и тоа без милост...богатите ионака не им веруваат ич.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom