Java

B

BrunoFresh

Гостин
Кои од следниве декларации се точни? Мислам дека 2 треба да се точни. Помош некој?

a) <List> String randomList = new <ArrayList>();
b) HashSet requiredFields = new HashSet<DBFields>();
c) int List requiredFields = new List();
d) List simpleFields = new ArrayList();
a) и b) мислам. А можи и само b) :)
 
Член од
25 јули 2009
Мислења
229
Поени од реакции
170
Ај ако може некој да ми одговори на неколку прашања за на факс ми треба.tnx

-напиши накратко за што се користи
Public int compareTo (Object arg0)
{
Student student = (Student) arg0;
if (!prezime.equals (student.prezime) )
return prezime.compareTo (student.prezime);
else if (!ime.equals (student.ime)
return ime.compareTo (student.ime);
else
return index.compareTo (student.index);

-Што враќа како резултат методот equals а што методот compareTo?

-За дадениот дел од кодот напиши што ќе се добие на конзола при извршување на наредбите за печатење

public static void main (String [ ] args)
String ime1, ime2;
ime1="Ivan"
ime2="Ljubica";

System.out.printIn (ime2.equals(ime1) );
System.out.printIn (ime2.compareTo(ime1) )
 

Bopix

Џедај
Член од
2 февруари 2008
Мислења
15
Поени од реакции
10
Да се напише код кој ке провери дали листата има 20 или помалку елементи и аку има помалку од 20 елементи да се пополни ("blank01","blank02"...) за низата да има 20 елементи. Помош некој??
 
Член од
25 јули 2009
Мислења
229
Поени од реакции
170
Ај ако може некој да ми одговори на неколку прашања за на факс ми треба.tnx

-напиши накратко за што се користи
Public int compareTo (Object arg0)
{
Student student = (Student) arg0;
if (!prezime.equals (student.prezime) )
return prezime.compareTo (student.prezime);
else if (!ime.equals (student.ime)
return ime.compareTo (student.ime);
else
return index.compareTo (student.index);

-Што враќа како резултат методот equals а што методот compareTo?

-За дадениот дел од кодот напиши што ќе се добие на конзола при извршување на наредбите за печатење

public static void main (String [ ] args)
String ime1, ime2;
ime1="Ivan"
ime2="Ljubica";

System.out.printIn (ime2.equals(ime1) );
System.out.printIn (ime2.compareTo(ime1) )
bump :)
 

bogev4eboy

Хејтер
Член од
6 март 2011
Мислења
330
Поени од реакции
113
Ај ако може некој да ми одговори на неколку прашања за на факс ми треба.tnx

-напиши накратко за што се користи
Public int compareTo (Object arg0)
{
Student student = (Student) arg0;
if (!prezime.equals (student.prezime) )
return prezime.compareTo (student.prezime);
else if (!ime.equals (student.ime)
return ime.compareTo (student.ime);
else
return index.compareTo (student.index);

-Што враќа како резултат методот equals а што методот compareTo?

-За дадениот дел од кодот напиши што ќе се добие на конзола при извршување на наредбите за печатење

public static void main (String [ ] args)
String ime1, ime2;
ime1="Ivan"
ime2="Ljubica";

System.out.printIn (ime2.equals(ime1) );
System.out.printIn (ime2.compareTo(ime1) )

Методот equals враќа true или false во зависност од тоа дали споредуваниот елемент е еднаков или различен соодветно, а методот compareТo враќа 1, -1 или 0 зависност од тоа дали тековниот елемент е поголем од дадениот, дали е помал или пак е еднаков соодветно.

Доколку дадениот код ти е малку подобро напишан и не ти фалат некои делови за првото би добил false бидејќи се различни, а за второто би добил 1 бидејќи Ljubica е поголемо од Ivan.

Да се напише код кој ке провери дали листата има 20 или помалку елементи и аку има помалку од 20 елементи да се пополни ("blank01","blank02"...) за низата да има 20 елементи. Помош некој??
Е па не е сложено само треба да провереш дали листата има 20 елементи, т.е проверуваш дали листата нема 20 елементи. Ако нема тогаш можеш на пример да го видеш бројот на елементи на листата и да направеш нешто int dopolni=20-lista.size(); и после со еден for кој ќе иде до pameti ќе ја дополнеш листата и толку. Еве ти едно кодче:
Код:
package pomos_kajgana;
 
import java.util.ArrayList;
 
public class ArrayLista {
 
  ArrayList<String> lista_integers;
 
  public ArrayLista() {
    lista_integers=new ArrayList<String>();
  }
 
  public void dodadi(String nov_element){
    lista_integers.add(nov_element);
  }
 
  public void proveri_dali_ima20_eleneti(){
    int pameti=lista_integers.size();
    if(pameti<20){
      int dopolni=20-pameti;
      for (int i = 0; i < dopolni; i++) {
        lista_integers.add(new String("blank0"+(i+1)));
      }
    }
  }
 
  public void pecati_lista(){
    for (int i = 0; i < lista_integers.size(); i++) {
      System.out.println(lista_integers.get(i));
    }
  }
 
  public static void main(String[] args) {
  
    ArrayLista objekt=new ArrayLista();
    objekt.dodadi("Kajgana");
    objekt.dodadi("Forum");
    objekt.dodadi("Java");
    objekt.dodadi("Developers");
    objekt.proveri_dali_ima20_eleneti();
    objekt.pecati_lista();
  }
}
 
B

BrunoFresh

Гостин
Да се напише код кој ке провери дали листата има 20 или помалку елементи и аку има помалку од 20 елементи да се пополни ("blank01","blank02"...) за низата да има 20 елементи. Помош некој??
Се извинувам за офф топик, али ти изгледа технички факултет - битола си а ? :)
 
Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
Значи вака ... Имам проблем во ЈАВА кој неможам сам да го решам па пи сакал да ми помогнете...

- Почнав да го учам програмскиот јазик ЈАВА во eclipse но бидејки сакам да правам програми со визуелни прозорчиња кој што реагираат на ‘ок‘‘yes‘ или пак 'no' и.т.н го симнав и Net Beans IDE 7.1.2...
Но некако не наоѓам некој сличности ...

Па би ве прашал . Дали е подобро да продолжам да работам на еклипсот тоа со прозорчето кое што пресметува програмата или пак на нет бинсот кој што функционира со визуелни прозорчиња ??? благодарам од напред ! :)
 
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.509
Значи ти сакаш да развиваш т.н GUI апликации, (тие со визуелни прозорчиња). Тоа можеш да го правиш и во Eclipse и во NetBeans.
Во НБ го имаш Свинг пакетот а во Еклипс по дифолт немаш ГУИ билдер. Треба да го додадеш т.е да го инсталираш како т.н пплагин (plugin)
Мој совет
1. Научи JAVA колку што можеш подобро (т.е барем основитe)
2. Разгледај како функционираат NB и Eclipse, прво со обични проекти. (Туторијал како да инсталираш plugin на Eclipse: http://agile.csc.ncsu.edu/SEMaterials/tutorials/install_plugin/index_v35.html)
3. Тестирај го SWING пакетот во NB, мислам дека со него полесно и побрзо ќе научиш, имаш и туторијали на нет.
http://netbeans.org/kb/docs/java/gui-functionality.html
http://netbeans.org/kb/docs/java/quickstart-gui.html
http://netbeans.org/kb/trails/matisse.html
4. Ако сакаш да продолжиш со GUI во Eclipse, пробај го овој plugin - WindowsBuilderPro https://developers.google.com/java-dev-tools/wbpro/
 
Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
уфффф.... имам една мака ...
Всушност јас започнав да работам во ЈАВА eclipse, но бидејки јас сакав да работам нешто со визуелни прозорчиња на пример со копчиња Yes/No , close ..итн. го симнав Net Beans... но помеѓу јава и нет бинс неможам да најдам никакви сличности !!!

Моето прашање е :

ШТО Е ПО ПАМЕТНО , ДА УЧАМ ECLIPSE или NETBEANS ?
 

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.243
Поени од реакции
164
Најпаметно ти е да учиш ЈАВА, а во која развоја околина ќе работиш мање битно :) Почни со eclipse научи ги основите, потоа ако си за GUI имаш swing библиотека, најпрвин ќе се учиш рачно да ги пишуваш тие yes-no батони, да им давш евенти да работат.. итн итн. Од кога ќе го совладаш тоа ќе ја увидеш сличноста помеѓу NB i Eclipse :)
Ако ти е стриктно за десктоп апликации, почни си со C# или VB, Мајкрософт има се изџвакано ти само голтај :)
 
Член од
15 јуни 2012
Мислења
56
Поени од реакции
4
Еве некоја мала програмка од мене за во продавница :

import java.util.Scanner;


public class koce {
public static void main(String[] args){

System.out.println("Vnesete ja shifrata na proizvodot : ");
int proizvod;
Scanner PROIZVOD = new Scanner(System.in);
proizvod=PROIZVOD.nextInt();
int kompir=612435;
int jabolko=212131;
int patlidzan=613800;
int banana=512700;
{
if(proizvod==kompir){

System.out.println("Shifra na proizvod KOMPIR");
System.out.println("vnesete ja kilazata na kompirot : ");
Scanner KILAZA=new Scanner(System.in);
double kilaza = KILAZA.nextDouble();
System.out.println("cenataa iznesuva : " + 20*kilaza);
}
else if(proizvod==jabolko){
System.out.println("Shifra na proizvod JABOLKO");
System.out.println("vnesete ja kilazata na jabolkoto : ");
Scanner KILAZA=new Scanner(System.in);
double kilaza = KILAZA.nextDouble();
System.out.println("cenata iznesuva : " +30*kilaza);
}
else if(proizvod==patlidzan){
System.out.println("Shifra na proizvod PATLIDZAN");
System.out.println("vnesete ja kilazata na patlidzan : ");
Scanner KILAZA=new Scanner(System.in);
double kilaza = KILAZA.nextDouble();
System.out.println("cenata iznesuva : " + 40*kilaza);

}
else if(proizvod==banana){
System.out.println("Shifra na proizvod BANANA");
System.out.println("vnesete ja shifrata na bananata : ");
Scanner KILAZA=new Scanner(System.in);
double kilaza = KILAZA.nextDouble();
System.out.println("cenata iznesuva : " + 50*kilaza);
}
else{
System.out.println("Nepoznat proizvod...");
System.out.close();
}

}

}

}


- Е сега како можам да направам и да се повторува ако кликнам 'y' а да не се исклучи ако кликнам 'n'?? и објаснете ги тие елементи доколку знаете! :)
 

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Еве некоја мала програмка од мене за во продавница :

- Е сега како можам да направам и да се повторува ако кликнам 'y' а да не се исклучи ако кликнам 'n'?? и објаснете ги тие елементи доколку знаете! :)
Друже, почни по ред со учењето, не дирекно да рипаш делови... Ти сакаш преку ноќ да станеш програмер, не оди тоа така.
Најди некоја книга за основи на програмирање (не е битно програмскиот јазик, кој ти лежи највеќе тој, битно логиката да ја сватиш па после полесно е).

Почни вака:
 • Input/Output
 • If и Else
 • Operators
 • Loops
 • Functions
Со ова совладај го процедуралното програмирање и после можеш да се префрлиш на класи, наследување, абстракт и слично...
Откако ќе ги совладаш овие работи тоа значи дека си ги совладал основите на програмирањето (имаш уште мал милион работи во позадина кои треба да се знаат, но тие се учат со текот на времето).
После основите на програмирањето можеш полека да почнеш да преминеш кон GUI апликации (јас GUI апликации почнав да учам со VB6, ти ако учиш Java, C/C++ можеш да почнеш со C# и .NET FrameWork или Java SWING) исто така пред да почнеш со GUI пожелно е да знаеш бази, поедноставни ти се MS Access или SQLIte, па понатака можеш да преминеш на MS SQL, MySQL, Oracle, PostgreSQL и слично.
Како и да е, ова е мој совер, понатака ти одлучи како ќе продолжиш, а конкретно за твојот проблем ти треба While повторувачки циклус.
Код:
char izbor = 'y';
 
while( izbor == 'y' )
{
// tuka kodot
 
// tuka citas od tastatura dali korisnikot vnesol 'y' ili 'n'
// i taa vrednost ja zadavas na 'izbor' promenlivata
}
 
Г

Грејвдигер

Гостин
Се работи за еднострано поврзана листа и SLLNode<E> ми е структурата, класата за јазолот, или whatever... Е сега кодов е за да вметнам нов јазол на прво место, ама некако не можам да го укапирам, ме буни тоа first = ins.

Значи, го креирам новиот јазол што има некоја си вредност „о“ и следбеник му е first, па со ова first = ins, нели треба едно исто да бидат и двата јазли? Фак ми. Глупо, ама стварно не можам да го сфатам :rolleyes: :)

PHP:
public void insertFirst(E o) {
SLLNode<E> ins = new SLLNode<E>(o, first); //о - вредност, first - следбеник
first = ins;
}
 

Kajgana Shop

На врв Bottom