Избор на најдобра песна од поранешна Југославија

Статус
Затворена за нови мислења.
"Par godina za nas - Ekatarina Velika

Кога почна овој избор ниту на сон не ми беше дека екв ќе влезе во финале со две песни. Вака или така се испостави дека тука на форумот се има вкус и осет за квалитетна музика. Е сега кога до толку добутавме со квалитет мислам дека не би требало да има проблем да победи поквалитетната на сметка на покомерцијалната песна.

EKV - Par godina za nas

Ако постои совршенство во музичка смисла тогаш песнава е тоа. Текст со длабока порака, една од најдобрите мелодии и ритам. Предвидување за она што ќе се случува на Балканот, со акцент на политиката, социјалните немири и губење на некои вредности. Инаку во една прилика Милан изјавува дека ова е најдобрата песна која ЕКВ ја направила. И кога да ја слушам секој пат поинаку ја сфаќам и секогаш има нешто ново, нова порака која дава.

Милан
To što mi radimo, to je težnja da se kaže nešto više, da okupiramo Ijude, da im bacimo u lice i neke stvari koje nisu tako prijatne. Ljudi su okrenuti sami sebi i onima koji su im najbliži, okrenuti su Ijubavi, drže se jedni drugih. Kad napraviš jednu takvu pesmu kao što je, ne znam, "Par godina za nas", oni te neće tretirati na isti način kao kad im otpevaš pesmu o cmim čarapama, štiklama. banalnu priču koja ne sadrži ništa od onoga što ih okružuje. Čovek ne može da se veže za nešto što mu samo tako proleti, on se vezuje za nešto što sadrži ideal njegovog života, pretvoren u neke reči koje pogadaju suštinu problema, koji još uvek traje. Pesma ,Par godina za nas" bila je aktuelna prošle godine, ali, evo, i dan-danas je aktuelna. Ljudi se vezuju za nju zato što u njoj ima nešto više od puke zabave.

Ја сакав и очекував Пар година за нас во финале. Но Круг и не баш. Не дека не ја сакам како песна, но имаше и други подобри од неа.
Кога ќе го слушнам почетокот на ПАР ГОДИНА ЗА НАС во мене пливаат емоции, сила, некој восхит, пријатност.. Тага.
Жално би било за ваква песна, да стигне до тука, а да не биде победник.

А сега и официјално, мојот последен глас, веќе добро познато, оди за.......

Par godina za nas - EKV

Интересен е уште еден факт: од толку многу песни на толку многу албуми, во финале се пласираа не само две песни од ист изведувач, туку и две песни од ИСТ АЛБУМ! Затоа, сега имам чест да го прогласам "Samo par godina za nas" (1989) за најдобар албум во поранешна Југославија. Еве една убава рецензија за истиот:

Milan je imao retki talenat da lično pretvori u javno a javno u univerzalno, iz čega čitav album Samo par godina za nas izgleda kao nepotkupljivo remek-delo, eventualno i nažalost neshvaćeno u vreme kad se pojavilo; danas, gotovo deceniju kasnije - ovo je ploča koja je snagom pesama i snagom poruke izdržala test vremena, dovoljno drska da nas dirne tamo gde smo najosetljiviji, modernija od mnogih dela devedesetih godina, otmena u svojoj sofisticiranosti, brutalna u feelingu, direktna u logici, muzički besprekorna, dovoljno intrigantna da me obuzima celinom i delovima, da mi daje hrabrosti da izdržim i nastavim i nadam se - ovo je, ukratko, album koji objedinjuje Prošlost & Budućnost na način da je i Sadašnjost zadovoljena, što se, koliko me pamćenje služi, ne dešava previše često. Iz čega, razume se, proizilazi samo jedna ocena...

Petар Luković
X-Zabava
А мојот последен глас ќе оди за песната за која многумина ќе речат: „Се знаеше“. Јас само ќе речам - „Заслужено“. Par godina za nas! Еве ја и со многу подобар квалитет на звукот и комплетна. Уживајте:
http://uploadsociety.com/EKV-Revisited-Par-godina-za-nas-Few-Years-For-Us_v62221

Пар година за нас . На крај победи песната за која бев 90% сигурен дека ќе биде победник , иако ќе беше подобро противник во финалево да и биде песна која што не е од ЕКВ .

tumblr_mmjmv30lfu1ri2688o1_500.jpg

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom