ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување

Thank you but no thank you.

Katastrofa e sektorov i job market-ov momentalno, iskreno da ti se odmili. Pocnuvam da ucam raznorazni tehnologii sto mi falat vo techstack za da mozam da si ship-nam moj produkt, mora da se bara nekoe reshenie bideki nemozime poveke da se nadevame deka ke najdime dobro platena rabota i deka ke trae toa taka zasekogas.

Ma iskreno preku kurov mi e da bidam produktiven i nekoj drug da go pravam milioner iskreno i sekoj den BLABLABLABLABLA corporate talk. More majkata vpicka da mu ja ebam.

Каде аплицираше? Ти враќаат од странство со мк број?

Sekade osven Linkedin, ednas vo zhivotov sum nemal pozitiven rezultat na Linkedin.

Bukvalno gi prebaruvam mnogu generichno poziciite na search engines, primer:

positionType country workingPosition:

Frontend developer jobs Germany remote

Frontend developer jobs Europe remote

Product Designer jobs Europe

UI engineer jobs remote

UI dev jobs europe remote

i tn i tn

Sekogas scroll-am do dolu i vo footer-ot baram Careers/Jobs, i od tamu direktno apliciram kaj firmite.

Kolku sto mozam da se setam, 6-7 pati samo mi imaat vrateno deka nemozat da me vrabotat bideki baraat nekoj samo vo maticnata zemja na oglasot, retko se slucuva toa.

Da bev Germanija so dokumenti dosega 100x pati ke najdev rabota tamu (sto bi mozel da zaminam Germanija sega, ama ne mi e prioritet bideki imam remote job za stranski klient i rabotam vo MK), so edna firma pregovarav za 72k brutto plata i so Lead-ot od timot vo firmata uste sto ne si go ispusivme po ednas na intervjuto ednio na drugio, do tolku se pogodivme ama nemozese da me zemi bideki ne bev vo Germanija i nemav papire momentalno, a mu trebase izgleda nekoj itno, a inace uste istiot den ke me prefrlea do Hamburg so relocation package.

Se ima sluceno da mi dzvonat od Germanski, Avtraliski, Belgiski, Danski i Hrvatski broevi od nigde nikade, tie sto baraat rabota znaat kako e, ke se utepas od aplicirajne 100 aplikacii/vo den i taka edno 2 nedeli apliciras, i posle nekoe vreme ti se polni mail-ot so default "denied" poraki od firmive i tektuk ke naides na nekoe intervju ili random ke ti se javi nekoja tipka od HR od nigde nikade srede bel den so stranski broj, taka da ima shansi da rabotime kako Makedonci za stranski firmi i site gi sovetuvam da baraat da rabotat za stranski klient otkolku za makedonska IT firma, zaradi mn faktori a eden najbiten fala bogu $$$.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom